https://www.kamerabild.se/partner/en-unik-bredd-av-optik-for-alla
547031
Partner
Annons

En unik bredd av optik för alla

● BILDSPEL Fotografen Jonas Borg med fullformatskameran Panasonic Lumix S1R.

Totalbetyg

Med objektivsamarbetet L-mount alliance samlas styrkan hos tre optiktillverkare och fotografen får i sin tur mycket att välja mellan. ”Det är fantastiskt att man kan välja optik både efter behov och plånbok”, säger proffsfotografen Jonas Borg som använder Panasonics fullformatskameror med L-fattning i sitt arbete.

Text & foto: Panasonic

 

L-mount alliance är ett samarbete mellan Panasonic, Sigma och Leica för att kunna erbjuda en bred uppsättning objektiv med L-fattning, som bland annat passar Panasonics fullformatskameror i S-serien.– Samarbetet ger väldigt bra synergier och bredden är väldigt positiv för hela systemet, säger yrkesfotografen Jonas Borg.

Eftersom diametern är 51,6 millimeter passar L-fattning kameror både med fullformatssensor och APS-C-sensor, vilket ytterligare breddar användingsområdet för objektiven.

Registeravståndet ligger på 20 millimeter, vilket möjliggör en kompakt konstruktion, det gör det även enklare att bygga vidvinkelobjektiv än om man har ett längre avstånd mellan bakre lins och sensor.

”Det skarpaste och bästa jag någonsin använt”

Panasonic har i dagsläget fyra objektiv med L-fattning, men ytterligare två är redan presenterade. Snart får det fasta 50mm-objektivet och zoomarna 24-70mm, 24-105mm och 70-200mm/4 sällskap av den ljustarkare långzoomen 70-200mm/2,8 och vidvinkelzoomen 16-35mm. 

I L-mount alliance har Sigma släppt flera olika objektiv och Leica har också ett gäng.– Jag är en fotograf som gärna använder vidvinkel och gillar Sigmas fasta 35mm mycket. Med S1 är det en väldigt bra kombo. Kitobjektivet 24-105mm är också en favorit som är allround, och bra även för filmning, säger Jonas Borg och fortsätter:– Panasonics 50mm med L-bajonett är det skarpaste och bästa jag någonsin använt. Just den använder jag däremot tyvärr väldigt sällan.

Hur står sig bredden i L-mount alliance mot andra fullformatssystem?

– Jag har aldrig saknat det fullformatssystem jag körde innan jag gick över till Panasonic och MFT för tio år sedan, och nu även kör fullformat från Panasonic. Det är mycket mer nytänk och högre kvalitet på de här grejerna.

 

Text & foto: Panasonic