https://www.kamerabild.se/partner/ett-annorlunda-fotoprojekt-ta-betalt-i-bitcoins
547238
Partner
falskt
Annons

Ett annorlunda fotoprojekt - ta betalt i bitcoins

Totalbetyg

Som fotograf letar du säkert ständigt efter nya sätt att vara kreativ och uttrycka dig. Kanske söker du också efter sätt att hitta nya grupper av människor som uppskattar ditt uttryck? Ett sätt att tänka nytt är utifrån hur du tar betalt för dina fotografier eller hur du låter människor visa uppskattning för din konst. Varför inte testa bitcoins? I den här artikeln får du tips på hur du kan använda bitcoins för att vara unik i fotografikonst. Först en snabb påminnelse av hur bitcoins faktiskt fungerar.

TEXT: finanso.se

Vad är bitcoins är

Bitcoin är en digital valuta eller en så kallad kryptovaluta som skapades 2009 av någon kallad Satoshi Nakamoto. Ingen vet fortfarande om detta är personens riktiga namn eller inte. Syftet med bitcoins är att möjliggöra betalning på nätet mellan två parter utan att behöva blanda in en tredje part som till exempel en bank. Då bitcoins inte regleras av något central styre så som en centralbank anses det vara fritt från politisk påverkan. 

Såsom bitcoin-valutan är designad kan båda parter vid en transaktion förbli i stort sett anonyma. Bitcoin skickas som en betalning över internet med en så kallad bitcoinadress. Man skulle kunna kalla bitcoins den digitala världens guld. 

Hur du kan köpa bitcoins

Om du vill köpa bitcoins eller investera i bitcoins är ett vanligt sätt att köpa värdepappret Bitcoin XBT hos din nätmäklare. På så sätt äger du inte bitcoins direkt utan äger istället ett certifikat som är exponerat mot förändringar i Bitcoin-priset. Du kan också köpa bitcoins direkt från olika handlare genom att använda din e-legitimation. Du kan då oftast betala för dina bitcoins direkt med banköverföring eller swish men måste på något sätt identifiera dig. 

Bitcoins värde 

Värdet på bitcoins fluktuerar mycket från dag till dag så det gäller att hålla koll på de ständiga prisförändringarna. Bitcoins har dock en historia av att vara en stark valuta jämför med andra “normala valutor”. Till exempel 2017 var bitcoin värd nära 6000 mot den amerikanska dollarn.

Ett unikt fotoprojekt med bitcoins

Ett nytt sätt att introducera ett unikt fotografiprojekt kan vara att blanda in bitcoins både som ett sätt att uttrycka uppskattning men också för att ta betalt. 

Bitcoins istället för likes 

När du delar dina fotografier i dina digitala kanaler kan du be dina åskådare att uppskatta dina fotografier genom att betala dig i bitcoins istället för att skicka en digital like. Det blir ett sätt för dig att istället för att “tjäna” likes faktiskt tjäna i en valuta du kan handla för. För de som deltar blir det också ett annorlunda sätt att visa uppskattning och deltagande vilket också kan hjälpa dig att dra uppmärksamhet till ditt projekt. 

Ta betalt för ditt fotojobb i bitcoins 

Nästa steg är självklart att du också kan sälja din fotokonst via bitcoins. Kanske öppnar detta upp till att du kan hitta nya typer av kundgrupper och skapar ett smidigare sätt för dig att ta betalt. Det blir också ett intressant sätt för dig att lära dig om en annan valuta än du är van att handla med.

TEXT: finanso.se