https://www.kamerabild.se/partner/focus-stacking-lyfter-proffsfotografens-kreativitet
546868
Partner
Annons

Focus Stacking lyfter proffsfotografens kreativitet

Totalbetyg

Sen proffsfotografen Mia Karlsvärd började använda funktionen Focus Stacking i Nikon D850 har hennes närbildsfotografering blivit en helt annan upplevelse. ”Det har blivit som en återfödelse för mig som fotograf”, säger hon.

Vid makrofotografering är det svårt att få med alla detaljer i sitt nära motiv och många närbildsfotografer tar manuellt flera bilder med olika skärpedjup för att fånga så mycket som möjligt. Med Nikon D850 gör kameran det jobbet åt dig.
– Funktionen Focus Stacking är revolutionerande för närbildsfotograferingen, säger Mia Karlsvärd, med över 30 år i bagaget som yrkesfotograf.

Focus Stacking tar ett visst antal exponeringar efter varandra och förskjuter avståndet mellan varje exponering. Dessa exponeringar sätter man sedan ihop till en bild efteråt.
– I vanliga fall när man tar en närbild så jobbar man med ett mycket kort skärpedjup, men här kan jag få distinkt skärpa över hela motivet. Samtidigt kan jag välja var jag inte vill ha skärpa. 

Mia Karlsvärd var den första kvinnliga pressfotografen på tidningen Corren, har varit ordförande i Pressfotografernas klubb, suttit i Årets bild-juryn, och arbetar nu halvtid som frilansfotograf och föreläsare, och halvtid som redaktör för biodlarnas medlemstidning. Det är också där hon fått stor nytta av Focus Stacking-funktionen.
– Min kreativitet har exploderat! På ett sätt är det häftigt med de ”vanliga” närbilderna med en exponering, men med Focus Stacking kan jag i mycket mer detalj visa hur en insekt, i mitt fall ett bi, ser ut. Att kunna se vingarnas fantastiska mönster till exempel, säger Mia Karlsvärd. 

När man verkligen kan se hur vackert ett bi är så får man en annan relation till det där som surrar omkring en i trädgården eller på uterestaurangen, menar Mia.
– När man får upp ögonen för en insekts skönhet så kanske man också kan se att det här är en levande varelse som vi ska vara rädda om, och mina närbilder kanske kan skapa ett ännu större värde för att vi ska förstå hur viktiga bina är för att kunna behålla det ekosystem som vi har.

Under säsong fotograferar Mia bin ofta, men nu har tambina gått i vintervila och Mia siktar på att utforska funktionen ytterligare.
– Det återstår att se var Focus Stacking-funktionen kan ta mig härnäst. Jag ser det som kreativ utveckling och som fotograf har jag alltid varit sådan att jag har velat prova nya saker.

Har funktionen utvecklat ditt bildseende?
– Som fotograf ser man ju bilder överallt. Plötsligt hör man ingenting för att man är i en helt annan värld och andra kan undra vad det är man pysslar med. Men Focus Stacking har gjort att jag har blivit bättre på att ta närbilder. Jag tar snyggare och fränare närbilder med funktionen. 

Har du några praktiska tips till den som blir nyfiken på att använda Focus Stacking?
– Använd stativ eller ställ kameran stadigt någonstans, i och med att kameran tar flera exponeringar så är det svårt att hålla stilla på fri hand. Var någonstans där du heller inte störs av vind eller blåst. 

Flyttar inte biet på sig?
– Ja, det gör det ju, men jag använder fryssprej om jag inte plåtar ett dött bi.

Har du något mer tips?
– Våga experimentera och använd din egen fantasi till vad du kan använda funktionen till. 

 

Om Mia Karlsvärd
Gör: Är yrkesfotograf, föreläser inom fotografering, allt ifrån etik till att fota med mobilkameran, är redaktör för biodlarnas medlemstidning, filmar, och håller alltid på med ett sidoprojekt.
Gjort tidigare: Första kvinnliga pressfotografen på tidningen Corren, jobbat som fotograf i över 30 år, varit ordförande för Pressfotografernas klubb, och suttit med i Årets bild-juryn två gånger. Mia har också gett ut en bok med bilder där hon sitter på bönpallen på en motorcykel, och haft ett projekt där hon plåtat tulpaner.
Fotografer med: Nikon D850 och 105-makro för närbilderna. 
Webbsida: miakarlsvard.com