Annons

Försäkra din kamerautrustning - det här ska du tänka på

Din kamerautrustning är en typisk sak som du bör se till att den är försäkrad. Den är ofta dyr och du tar gärna med dig den utanför ditt hem vilket gör att du exponerar dig mer mot risken att någon stjäl den från dig. Även vid ett olyckligt inbrott i ditt hem så är en kamera trolig att bli tagen då den är lätt att ta med sig men samtidigt erhåller ett högt försäljningsvärde. I den här artikeln ger vi dig en snabbguide till hur du ska tänka när du försäkrar din kamera och resterande utrustning.

TEXT:Gjensidige

En hemförsäkring räcker långt

Med en hemförsäkring skyddas du, din familj, bostaden och era saker. Om du inte är yrkesfotograf så räcker oftast din hemförsäkring långt. En bra hemförsäkring ska innehålla både så kallat bortaskydd och allriskförsäkring. Bortaskyddet ger dig ersättning på skador eller stöld som förekommer utanför ditt hem upp till en summa av 50 000 kr. Är du professionell fotograf kan det vara så att din utrustning är värd mer än så och då måste du se till att lägga till ytterligare försäkringar.

Allriskförsäkringen kallas också för drulleförsäkring och täcker alltså skador som du själv råkar göra på dina saker. Skulle du till exempel råka tappa din kamera i marken skulle din allriskförsäkring ersätta dig.

Håll koll på vad ditt försäkringsbolag täcker

Du ska alltid vara noga med att hålla koll på vad just ditt försäkringsbolag täcker innan du köper ny kamerautrustning. Se till att du har skaffat dig de försäkringar du behöver och att ersättningen når den nivån som din kamera och utrustning faktiskt är värd.

Vad är din utrustnings marknadsvärde?

Om olyckan är framme eller om du skulle bli bestulen på din kamera så kommer ditt försäkringsbolag att ersätta dig med det aktuella marknadsvärdet på din utrustning. För att du inte ska besviken på din ersättning, och för att se till att få den ersättning som din premie ska motsvara, ska du alltid själv kolla upp det aktuella marknadsvärdet för att kunna jämföra med det som ditt försäkringsbolag presenterar.

Var uppmärksam på schablonbelopp

En del försäkringsbolag använder sig av så kallade schablonbelopp vilket innebär att försäkringsbolaget har ett förutbestämt belopp som sedan dras av från den skadeersättning som ska betalas tillbaka från försäkringsbolaget. Det är för vissa försäkringsbolag standard att använda sig av schablonbelopp så det är egentligen inte något konstigt alls. Som konsument gäller det dock att du är uppmärksam om just ditt försäkringsbolag använder sig av detta då det kommer att påverka det slutbelopp du får ut som ersättning vid en skada eller stöld.

Jämför olika försäkringsbolag

När du ska köpa en ny kamera kommer du självklart att göra din research för att hitta just det märke och den modell som för dig känns bäst och mest prisvärd. Samma betende bör du också ha vid valet av ditt försäkringsbolag för att skydda din utrustning. Gör research online och läs noga på vad varje försäkringsbolag erbjuder. Ett tips är också att ringa runt och be dem att presentera deras olika lösningar för dig.

TEXT: Gjensidige