Annons

Fyra ikoniska fotbollsfoton från förra året

TEXT: expekt

2021 var ett händelserikt fotbollsår med många klassiska händelser som kommer gå till fotbollshistorien. I denna artikel tittar vi närmare på fyra ikoniska fotbollsfoton från förra året.

Fotbollen har förändrats

Fotbollen har förändrats från att vara en folksport som utövades på amatörnivå till den professionella och kommersiella sport som vi ser idag. Kommersiella inslag som sponsorer och betting har blivit ett självklart inslag kring matcherna och etablerade bettingbolag som expekt sport kan erbjuda lättnavigerade hemsidor som har alla nödvändiga funktioner för en optimal bettingupplevelse.

Fotbollen har sina rötter från 1800-talets Storbritannien då reglerna för första gången standardiserades och spreds över landet. Fotbollen har sitt ursprung från folkfotbollen som var en aktivitet som var vanlig på 1600-talet där människor fick använda både fötter och händer för att transportera bollen. Folkfotbollen ansågs vara brutal och delades till slut upp i två sporter, fotbollen och rugbyn. Fotbollen kom till Sverige via engelska sjömän och till en början utövades sporten enbart vid universitet innan Svenska fotbollsförbundet bildades och sporten blev landets mest populära. Idag är sporten världens största med cirka 300 miljoner utövare och miljarder som tittar på fotboll via TV eller olika typer av streamingtjänster. Den senaste VM-finalen mellan Frankrike och Kroatien hade över 2 miljarder tittare vilket enbart förstärker det faktum att fotbollen är världens största sport.

Fyra ikoniska fotbollsfoton

Förra årets fotbollsår bjöd på många stora händelser men den största var EM-turningen i England, ett mästerskap som bjöd på både spänning och dramatik. Nedan listas de fyra mest ikoniska fotbollsfotografierna från förra året:

Lionel Messi meddelar att han lämnar BarcelonaDen argentinska dribblern anses vara en av fotbollshistoriens absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna. Messi har skördat framgångar i landslaget med Argentina med en silvermedalj i VM samt en seger i Copa America som höjdpunkterna, trots detta är det Messis insatser i klubblaget Barcelona som verkligen är extraordinära. Lionel Messi spelade 778 matcher i Barcelonatröjan och hann med att göra 672 mål. Messi vann den spanska ligan 10 gånger och Champions League fyra gånger innan han meddelade förra året att han lämnar Barcelona för den franska klubben PSG. På fotot ser man en märkbart rörd Lionel Messi som meddelar att han kommer lämna klubben och därmed markerar slutet på en era.

Christian Eriksens kollapsDet fanns många händelserika stunder under förra årets fotbolls-EM i England, men den mest dramatiska stod Christian Eriksen för när hans hjärta stannade under en match mellan Danmark och Island i Köpenhamn. Bilderna var dramatiska och fotot visar hur de danska lagkamraterna skyddar sin lagkamrat genom att bilda en mänsklig ring runt båren. Eriksen överlevde och kunde återuppta sin fotbollskarriär i först Brentford för att sedan skriva ett långt kontrakt med Manchester United.

Italienska spelarna Belotti och Jorginho poserar med EM-bucklanFinalen i EM-slutspelet spelade mellan Italien och värdnationen England. England hade inte vunnit ett mästerskap sedan 1966 då man lyckades vinna VM-finalen mot Västtyskland med 4–2. EM-finalen 2021 avgjordes på straffar där Englands unga stjärna Saka slog den avgörande straffen som den italienska målvaktsstjärnan Donnarumma kunde rädda och därmed vinna mästerskapet till Italien. Bilderna från slutsignalen visar italienska spelare i eufori men en av mästerskapets mest kända bilder är när stjärnorna Belotti och Jorginho lyckligt poserar med EM-bucklan.

Saka tröstas av förbundskaptenen Gareth SouthgateDen engelska förbundskaptenen valde att skicka fram ett flertal unga stjärnor för att slå de avgörande straffarna, vilket han även fick utstå kritik för. Arsenalstjärnan Saka missade oturligt den sista straffen och blev en syndabock för hela landet. England har länge längtat efter en guldmedalj i ett stort mästerskap och supportrarna under mästerskapet skanderade ramsan ”It’s coming home”, vilket antydde att guldet äntligen skulle komma hem till England igen. Tyvärr för England blev inte resultat vad de hade hoppats och på fotografiet ser man hur en ledsen Saka blir tröstad av förbundskaptenen Gareth Southgate

TEXT:expekt