https://www.kamerabild.se/partner/hobbyfotograf-sa-haller-du-nere-kostnaderna
547137
Partner
falskt
Annons

Hobbyfotograf - Så håller du nere kostnaderna

Totalbetyg

TEXT: Zmarta

Arbetar du som fotograf eller har du kanske fotografering som en hobby? Att ta bilder är väldigt roligt och ännu bättre blir det om man har riktigt bra utrustning att arbeta med. Kamerautrustning kan dock vara väldigt dyrt. Det spelar ingen roll om du fotograferar på en professionell nivå eller om du ställer upp och ska fotografera på bästa kompisens bröllop. Kostnaderna finns där ändå, men det finns sätt som du kan gå tillväga för att spara in en hel del pengar och på så sätt balansera din budget bättre.

Det finns flera sätt som du som fotograf kan gå tillväga för att slippa lägga ner så mycket pengar på din kamerautrustning. Här nedan kommer du att få läsa om ett flertal knep att ta till som hjälper dig på vägen. Det kan bland annat handla om att ansöka om ett lån för att kunna finansiera dina köp smartare, men det kan också handla om att köpa utrustning begagnat, ta hand om den du redan har eller varför inte testa att byta utrustning och kamera med en vän?

Ta hand om den utrustning som du har

Det kan låta som en självklarhet för många att ta hand om den kamerautrustning som man redan har, men tyvärr är det många som lätt slarvar. Man vet hur enkelt det är att beställa ny utrustning och tillbehör när man behöver och tar således inte hand om den redan befintliga på rätt sätt. Se till att du faktiskt sköter om din utrustning. På så sätt kan du se till att den håller längre, vilket i sin tur kommer leda till att du inte behöver köpa nytt och därmed sparar in pengar. Tvätta det som ska tvättas och skydda det som ska skyddas. Var noga med att lägga tillbaka linser och dylikt i linsskydd.

Låna inför större utrustningsköp

Ibland kan du behöva göra en större investering i din hobby och då kan det vara en god idé att använda sig av ett lån. Både kameror och kamerautrustning kan i många fall vara väldigt kostsamma och endast ett inköp kan påverka hela din ekonomi för den månaden som köpet görs. Med hjälp av Zmartas populära lånjämförelsetjänst kan du enkelt hitta ett lån som passar dig, din ekonomi och ditt ändamål. Kom ihåg att låna ansvarsfullt och låna inte mer pengar än vad du verkligen behöver. Ett mycket bra sätt att spara in på pengar är nämligen genom att prioritera sina inköp så mycket som möjligt. Är du verkligen i behov av det där tillbehöret som du såg en annan fotograf ha eller vill du ha det bara för sakens skull?

Köp begagnad utrustning

Visst kan det vara lockande att köpa den där splitternya kameran eller stativet som har så många olika funktioner och vinklar eller vad sägs om de där flashiga linserna som kan ge olika effekter på dina fotografier? Att köpa kamerautrustning nytt i butik kan absolut vara kul, men det är också mycket dyrare än om du skulle välja ett annat alternativ, t.ex. att köpa dina tillbehör och din utrustning i andra hand. Det finns mängder med olika annonssajter och forum för hobbyfotografer dit du kan vända dig för att se vad som erbjuds. Du kan spara in otroligt mycket pengar på att köpa begagnat, men kom ihåg att vara extra noggrann innan du betalar för en vara. Tyvärr finns det många säljare som försöker vara sluga. Be om att få testa all utrustning som kan testas.

Låna från vänner och bekanta

Har du andra människor i din vänskapskrets som sysslar med fotografering precis som du? Då kan du spara in en hel del pengar på att låna utrustning från din vän. Det gäller naturligtvis att personen i fråga är villig att låna ut sin utrustning, men kanske kan ni turas om, byta med varandra under en kortare period eller inför specifika tillfällen. Det här är också ett mycket bra sätt för dig att se hur de olika tillbehören och utrustningen fungerar. Du kanske länge har gått och funderat på en specifik kamera, men efter att du har fått testa din väns så inser du att kameran inte är för dig. Hade du köpt den i butik hade du då kastat pengar i sjön.

TEXT: Zmarta