Annons

Ny kamera? Detta ska du tänka på innan du tecknar ett lån

TEXT: Fairlån

Det var runt år 1500 f.kr som man först upptäckte att om man släpper in ljus genom ett litet hål i ett mörkt rum så projiceras en bild av världen utanför på väggen mitt emot. Detta, lådkameran, polaroidkameran, den analoga kameran samt digitalkameran bygger på samma grundprincip.

De flesta i dagens samhälle äger någon form av kamera. Det kostar nästintill ingenting att använda dem men däremot har den mer avancerade teknologin genererat i ett saftigare pris när det kommer till själva kameran. Objektiv och andra tillbehör kan också kännas lite i plånboken. Då kan det vara frestande att ta ett lån för att finansiera de nya prylarna men innan du överväger det är det viktigt att du har koll på följande punkter:

Jämför lån online

Innan du tecknar ett lån borde du jämföra dina olika lånemöjligheter online. Använder du en jämförelsetjänst får du en bild av diverse långivare, priser och de särskilda förmåner som de erbjuder sina låntagare.

Fair-laan.se är en av de ledande jämförelsetjänsterna för snabblån och andra typer av lån. De gör lånemarknaden mer transparent, tillgänglig och riskfri för konsumenterna. På tjänsten har du även möjlighet att hitta lån utan UC samt så kan du hitta låntagare som beviljar lån trots betalningsanmärkningar. Du skriver enkelt in dina preferenser och kan därefter skräddarsy ett lån så det passar till din situation.

Upprätta en budget

Innan du börjar utforska lånemarknaden är det viktigt att du har koll på din egna ekonomi. Du kan skapa en budget baserat på dina utgifter och inkomster, då får du en insikt över hur mycket du har att röra dig med per månad. Baserat på budgeten kan du räkna ut hur mycket du kan betala av på lånet per månad. Du kan även hitta ställen i din ekonomi där det finns möjlighet att spara pengar. De flesta har flera fasta kostnader som antingen kan tas bort eller bytas till alternativ med lägre pris.

Räntor och löptider

Ett lån med en låg ränta och lång löptid låter instinktivt som det mest fördelaktiga alternativet, det stämmer tyvärr inte alltid överens med verkligheten. Tänk på att även om räntan är låg så är betalningsperioden lång vilket betyder att du behöver betala ränta under en längre period. Det kan resultera i att det rör sig om en hel del pengar till slut och kan därför visa sig vara minst lika dyrt som ett lån med en hög ränta och kort löptid.

Det finns räntefria SMSlån men i många fall är återbetalningstiden begränsad. När du lånar räntefritt måste du betala tillbaka hela beloppet inom 14 till 30 dagar. Effektiv ränta är ett jämförpris på lån uttryckt i en årsränta. I effektiv ränta ingår den nominella räntan, aviavgifter, uppläggningsavgifter samt diverse avgifter som långivaren tar ut för lånet. Du borde undersöka villkoren noga annars kan det sluta med att du får betala mer för ditt lån än vad du hade förväntat dig.

TEXT: Fairlån