https://www.kamerabild.se/partner/printa-bilder-ar-en-konstform
548415
Partner
falskt
Annons

Printa bilder är en konstform

● BILDSPEL

Totalbetyg

Fotografen Magnus Winbjörk är känd för sina magiskt vackra skildringar av naturen, djuren och norrskenen i Lappland. Han blandar eget fotograferande med guidade turistturer – och säljer egengjorda prints. ”Att se detaljrikedomen samtidigt som helheten är någonting som man bara kan få via en print”, säger han.

Magnus Winbjörk

Ålder: 41 år

Bor i: Tjautjas

Hemsida: winbjork.com

Instagram: @winbjorkphoto

Facebook: /winbjorkphoto

 

Fotograferingen är på sätt och vis en ganska ny företeelse i Magnus Winbjörks liv, samtidigt inte. Han har fotat ända sedan han var liten, men andra intressen har kommit före, och även det egna företaget där han jobbat mot gruvindustrin. Timmarna var många och dagarna långa, ändå gjorde han sitt jobb med ett leende på läpparna. Tills för ungefär fem år sedan då han så smått började trappa ner.

– Fotot var kanske inte med i det skedet, men jag ville försöka ta tillbaka lite av det liv jag hade innan jag drog igång mitt företag i 18-årsåldern, och få mer tid för familjen, mig själv och min fritid, säger Magnus Winbjörk. 

Fotograferingen blev en slags mental fristad

– När man står där med kameran ute i skogen och ska fota ett vilt djur, kan man inte tänka på någonting annat än att vara just där och då i stunden. Därför la jag ner mycket tid på just fotot, säger Magnus.

Desto mer han fotade, desto mer delade han med sig av på sociala medier. Intresserade följare hörde av sig och frågade var han fotograferat och hur man tog sig dit. Magnus hjälpte till och svarade på frågorna. Sen blev det större och större och tankarna kom på att byta bransch.

– Intresset var jättestort från människor som ville komma hit och på den vägen är det, säger Magnus som idag har 167 000 följare på sitt Instagram-konto @winbjorkphoto.

Så blev det en helhjärtat satsning på fotografering och guidade turer, ofta med inslag av fotografering även för de oftast långväga upplevelseturisterna som vill komma ut i den magiska lappländska naturen.

Fotoskrivaren ändrade hans sätt att fota

Det ena med det andra ledde också in Magnus på nästa grej – att göra prints av bilderna. Efterfrågan från följarna fanns där, och Magnus började beställa utskrifter. Han kände däremot att han tappade för mycket kontroll av resultatet, och köpte istället en fotoskrivare.

– Att printa bilder är en konstform som är mer än bara få en bild på ett papper. När man börjar printa själv så börjar man också se och tänka annorlunda även när man fotograferar, säger han och fortsätter:

– När jag fotar ett djur så vet jag vilka saker som kommer att påverka hur printen kommer att se ut. Det är saker du inte tänker lika mycket på när du bara ska dela med dig av bilden på sociala medier.

Vad blir annorlunda?

– Ska man till exempel fota en björn och lägga ut bilden på Instagram, så handlar mycket om att zooma in björnen så mycket det går, eftersom bilden ska ses på så små skärmar. Men när man skriver ut den där björnen i storlek 60x90, så kommer det bli samma wow även om björnen inte är lika inzoomad. Du kan tänka mer på bakgrund, detaljer och komposition.

Det började med en Epson SureColor SC-P900 som kan skriva ut i upp till A2+. Sedan tre månader har han även en Epson SureColor SC-P7500 storformatsskrivare för att göra utskrifter som är upp till 60 centimeter breda. 

Skriv ut för att få njuta av hela bilden

Magnus Winbjörks viktigaste tips är inte hur du ska skriva ut, utan att du faktiskt gör det – och gör det stort. På en mobiltelefon, eller en större skärm till datorn, kommer inte all den upplösning som dagens kameror ger till nytta, menar Magnus. 

– Att se detaljrikedomen samtidigt som helheten är någonting som man bara kan få via en print. För att se samma skärpa i digitalt format så måste du zooma in, säger han.

Har du några fler tips till den som vill skriva ut själv?

– Våga testa olika papper, laborera med kontrast och färgmättnad, beskär inte för hårt, och investera i en större modell. Glädjen och känslan av att kunna skriva ut och se sina verk på ett papper är obeskrivlig, skaffar du en för liten skrivare kommer du snabbt önska att du valt en större, avslutar Magnus Winbjörk.

 

Magnus Winbjörk

Ålder: 41 år

Bor i: Tjautjas

Hemsida: winbjork.com

Instagram: @winbjorkphoto

Facebook: /winbjorkphoto