https://www.kamerabild.se/partner/snabbguide-utrustning-for-streaming
546673
Partner
Sponsrat innehåll

Snabbguide: utrustning för streaming

Totalbetyg

TEXT: JackpotCity blog

 

Vem hade kunnat förutspå vart utvecklingen skulle komma att ta oss när datormodemen tog sig in i våra hem någonstans kring 1995? Sedan dess har Internet ändrat hur vi kommunicerar och tar till oss ny information, men även hur vi handskas med bild och ljud.

För oss fotografer har tjänster som Flickr och Instagram gjort att vi kan nå ut med våra bilder till en stor publik på nolltid. Konkurrensen är tuff. Ändå känns det som att chanserna att ens verk ska få spridning är större nu än någonsin.

Video är ett annat område som revolutionerats. Vloggar inom diverse områden får tusentals eller rent av miljontals tittare. Tack vare YouTube och Vimeo kan vem som helst starta sin egen tv-kanal och nå en världspublik. Även företag använder sig av streamad video. Proffsbloggare, webbutiker och till och med spelsajter använder video.

Så kommer du igång med streaming

Allt låter lätt i teorin, men den som försökt skapa sin egen mediekanal, t.ex. på YouTube, vet att det krävs mycket tid och engagemang. För att det ska bli proffsigt krävs rätt utrustning och noggranna förberedelser.

Kamera

Låt oss börja med det viktigaste, kameran. För videostreaming krävs att videokvaliteten är god, att kameran inte blir överhettad och att den inte stängs av automatiskt.

I teorin räcker en mobilkamera, men för att det ska bli proffsigt behövs något vassare. En bra webbkamera med hög upplösning kan vara ett sätt att komma igång med en liten budget. De har långt ifrån samma kvalitet som en videokamera eller systemkamera och kan knappast användas för att streama utomhus. För vissa gamers och webbkurser kan det dock räcka.

För att få bättre kvalitet kan du köpa en videokamera för hemmabruk. Då behöver du även köpa ett capture card för att koppla ihop kameran med datorn.

Ett alternativ till videokamera är att köpa en digital spegelreflexkamera (DSLR) med videofunktion. Problemet med många DSLR är att de blir överhettade eller stänger av sig själva, t.ex. efter 30 minuter. Tänk också på att den optik som följer med kanske inte är optimal för video. En kompakt spegellös systemkamera är ett annat alternativ. Oavsett val måste kameran ha en HDMI- eller mini-HDMI-port.

En Canon EOS80D är ett populärt val för streaming. För en lite tajtare budget kan Nikon D3400 duga.

Lite dyrare kameror tillåter streaming i 4K, har SDI-utgång och erbjuder möjlighet till externt XLR-ljud. Köp gärna till en AC-adapter till kameran (om det inte ingår) så att du inte behöver förlita dig på batteriet under inspelningen.

Ljud

Bra bild är fundamentalt, men utan bra ljud känns produktionen – just det – amatörmässig. Därför bör du inte förlita dig på micken i kameran eller webbkameran utan investera i bra ljudutrustning. Kontrollera att kameran har ingång för externt ljud. En XLR-mick ger bäst ljud. Budgetalternativet är att köpa en USB-mikrofon.

Om du ska köpa XLR måste du välja mellan kondensatormick och dynamisk mikrofon. Kondensatormicken är känsligare och ger bättre ljud, men den ställer högre krav på inspelningsmiljön. En dynamisk mick är billigare och är enklare att använda.

 

TEXT: JackpotCity blog