Annons från Viseo

Tips när du ska starta eget som fotograf

När du har börjat bli riktigt bra på att fotografera kan det vara dags att ta det från en hobby till ett yrke. Många fotografer väljer att starta eget, för det är ofta ganska lätt att hitta kunder som fotograf. Om du går i sådana tankar har du hittat rätt, för här ger vi tips åt dig som vill starta eget.

TEXT:Viseo

Först och främst måste du bestämma om du ska specialisera dig på något. Vill du till exempel erbjuda porträttfotografi, bröllopsfoton eller kanske husdjursporträtt? Även om du är duktig på något speciellt kan det vara bra att erbjuda ett bredare utbud av tjänster, åtminstone i början. Med tiden kan du specialisera dig, men för att bygga upp tillräckligt med kapital och kundunderlag kan det vara en bra idé att erbjuda något som passar många.

Köp in rätt utrustning


Om vi utgår ifrån att du har rätt kamera- och kringutrustning kan det ändå vara annat som måste införskaffas. Att åka ut till kunder för fotojobb brukar vara ett måste, så du kan behöva köpa en bil för att inte behöva förlita dig på lokaltransport. Du kan därför kolla upp fördelaktiga billån för att köpa en bränslesnål och pålitlig bil som kan ta dig till olika jobb.

Fundera även på vilken annan utrustning du kan behöva köpa in. Försök att hålla alla kostnader nere så lite som möjligt i uppstarten och köp bara saker som får in mer kontrakt, förbättrar jobbets kvalitet eller har ett mervärde på något sätt. Allt behöver inte skaffas samtidigt och redan från början, utan kan köpas när företaget får in pengar.

Skilj mellan företagets och din privata ekonomi


Väljer du att starta ett aktiebolag så sker detta automatiskt, men om du istället startar en enskild firma så finns det ingen gräns mellan din och företagets ekonomi. Om du ska ta ut ett företagslån och har en rörig privatekonomi kan det därför påverka dina chanser att få lånet beviljat. Städa därför upp din privatekonomi innan du grundar företaget. Har du många små lån och krediter kan du till exempel samla dina lån hos Lån Spar Bank för att få en mer lätthanterlig ekonomi. Det ger dig även en enda räntekostnad istället för flera.

Att sätta upp ett företagskonto låter dig skilja på företagets pengar och dina privata pengar på ett enkelt sätt. När allt är separat blir det dessutom mycket enklare att sköta deklarationen och bokföringen, eftersom du får en mycket tydligare översikt. Sist men inte minst, gå gärna en kurs i företagsekonomi för att förstå hur mycket pengar det blir över efter betald skatt.

TEXT:Viseo