GENERATIV AI

Meta tränar sin AI med en miljard bilder från Facebook & Instagram

Har du lagt upp bilder på Facebook och Instagram som alla kan se – så har de sannolikt varit med i träningen av Metas AI-generator "Emu".

I onsdags släppte Meta sin egna version av AI-motor för generativ AI – "Emu" – som är en del i projektet "Imagine with Meta AI". Modellen använder enligt Meta själva information från bilder som laddats upp av användare till Facebook och Instagram, för att träna AI-motorn.

Runt 1,1 miljarder bilder som är publikt synliga och med integritetsinställningen "öppen för alla att se" ska ha använts, från inlägg som gjorts i Metas sociala medier Facebook och Instagram.

"Today, we’re expanding access to imagine outside of chats, making it available in the US to start at imagine.meta.com. This standalone experience for creative hobbyists lets you create images with technology from Emu, our image foundation model", skriver Meta i ett pressmeddelande.

Emu, själva modellen för Metas generativa AI, använder sig av "quality-tuning" som innebär att det skapade innehållet skapas med utgångspunkten att vara så estetiskt tilltalande som möjligt. Emu klarar av att skapa bilder som är fotorealistiska, men inte så verklighetstrogna som hos Midjourney.

"Imagine with Meta AI" går att använda nu med start för USA, och kräver då att man kopplar sitt Facebook eller Instagram-konto till Metas inloggning. Om du inte vill att Meta ska använda dina kommande postade bilder för att träna deras AI-motor Emu måste du ställa in framtida inlägg av bilder att inte visas offentligt.