Kamera & Bild testar

Huawei P40 Pro: Vi har testat kameran på nya mobilen

Med P40 Pro bidrar Huawei med spjutspetsfunktioner och högpresterande hårdvara. Telefonen har bland annat sensor för färgtemperatur, dubbla telefotokameror och nya AI-funktioner för bilder.

Huawei har länge fokuserat på högpresterande hårdvara. Prestanda, snabbladdning. De bästa kamerorna, men med P40 Pro som vi har här är det alltså på riktigt premiär för Huawei att klara sig på egen hand, med egen appbutik istället för Google Play och med egna appar istället för välkända Google Maps, Youtube och så vidare.

Vi har testat Huawei P40 Pro, men det finns fler telefoner i serien. Precis som tidigare år har Huawei dessutom redan släppt P40 Lite, men P40-familjen består framförallt av P40 och P40 Pro. Dessutom kommer i år även en ännu lite mer påkostad Huawei P40 Plus. Den släpps dock till försäljning här först framåt sommaren.

Kamerorna skiljer

P40 är utrustad med samma 50 megapixels huvudkamera som P40 Pro, men sedan skiljer sig telefonerna åt. P40 Pro har utöver det även en 40 megapixels vidvinkel och en telefotokamera på 12 megapixel. I P40 får vi istället utöver huvudsensorn även en 16 megapixels vidvinkel och en telefotokamera på 8 megapixel.

Både P40 och P40 Pro har sensor för att känna av färgtemperatur. P40 Pro Plus har dessutom en femte kamera så att den har dubbla telefotokameror, en på 10x optisk zoom och en på 3x.

Kameror i skärmen

I tidernas begynnelse så beskylldes Huawei för att kopiera andra tillverkares design, men om något är aktuellt idag så är det snarast det motsatta. Huawei P40 Pro hör till det mest välgjorda vi sett och den har dessutom ett par unika detaljer som är värda att fördjupa sig i. Skärmen är något av en lyckad kompromiss. Vi har sett telefoner tidigare med extrem lutning på sidorna.

Den mer estetiska utformningen är den här gången skärmens över- och nederkant, för även här på kortsidorna är skärmen nu lätt kurvad ner över kanten. Mest påtagligt är det här i nederkant där skärmglaset alltså flödar över kanten och bara hörnen skyddas av metallramen som just där går upp lite extra.

I starkt solljus kan jag längst ner på skärmen se spår av det som verkar vara mikrofonen som används vid samtal. I överkant av skärmen är kurvningen inte lika tydlig, men avståndet från skärmens kant ut till telefonens kant är väldigt litet och följaktligen är selfiekamerorna, två till antalet, placerade i skärmen med kamerahål.

Fyra kameror i påtaglig bula

På baksidan av telefonen hittar vi så klart kameramodulen. Det är kanske inte uppenbart, men jag får påpekat för mig att formen på kamerabulan är samma som på telefonen i sig och att det bidrar till symmetrin. När jag väl lägger märke till det så är det något jag uppskattar. Det bidrar, framförallt på den grå telefon som jag testar till helheten, lite att telefonen skulle kunna vara gjord i ett stycke. Det är den inte, men att den grå baksidan flyter in lite med liknande kulör som ramen tilltalar i alla fall mig.

Att kameramodulen putar ut så mycket beror så klart på att kameratekniken tar plats och då framförallt teleskopzoomen. Det har Huawei gemensamt med andra liknande telefoner med samma teknik. Tittar vi närmare på just kamerorna så hittar vi i kamerabulan fyra kameror.

Mångsidig kamera

Video i mörker är något som Huawei P40 Pro ska klara särskilt bra. När Huawei har valt komponenter och vilka funktioner man ska prioritera i P40 Pro har prestandan i mörker varit viktig. När jag börjar testa det här märker jag det framförallt genom att videon blir bra i en större del av zoomomfånget.

På andra mobilkameror är till exempel vidvinkelläget betydligt sämre på motiv i mörka miljöer men här blir det lika bra i vidvinkel som när jag zoomar in lite mer. När det gäller stillbilder får jag flera gånger höra av människor jag delat mina bilder “oj vad har du tagit den där bilden med”.Framförallt tycker jag att bilder med skarpt motiv och oskarp bakgrund blir väldigt bra och saknar de defekter man ofta ser när andra mobilkameror försöker imitera systemkameror. Autofokusen är dessutom i nästan alla sammanhang både snabb och exakt.

Inte 100x zoom eller 108 megapixel

Jag får som bakgrundshistoria höra att man valt bort hundramegapixelsbilder för att de är för dåliga när ljuset är sämre. Även extrem zoom har man avstått, i alla fall om man med extrem menar hundra gångers förstoring.

Här får vi istället upp till 50 gångers zoom, men eftersom det täcker huvuddelen av de situationer då zoom är användbart och konkurrentens hundragångerszoom i praktiken bara är användar upp till kanske 30 gångers förstoring så står de sig ganska jämt. Ja, det är Samsung Galaxy S20 Ultra jag jämför med nu och man kan även nämna att båda telefonerna faktiskt är överraskande bra på att stabilisera bilden även i inzoomat läge, för att kompensera för de handskakningar som är omöjliga att komma ifrån.

Priser

Både P40 och P40 Pro ska gå att förboka redan nu med säljstart 7 april. P40 Pro Plus kommer senare. Rekommenderat cirkapris för Huawei P40 är i Sverige 8 500 kronor och rekommenderat cirkapris för Huawei P40 Pro är 11 000 kronor.

Fakta Huawei P40 Pro

 • Kamera: Huvudsensor på 50 megapixel, vidvinkel på 40 megapixel, 12 megapixels teleobjektiv och djupsensor.
 • Selfiekamera på 32 megapixel.
 • Videoinspelning i upp till 4K 2160p.
 • Skärm: 6,58 tums oled-skärm med kamerahål. 2640 x 1200 pixel
 • Mått: 157 x 76 x 8 mm
 • Vikt: 207 gram
 • Material: Glasbaksida
 • Operativsystem: Android 10, inget stöd för Google-tjänster och Appgallery istället för Google Play
 • Batterikapacitet: 4200 mAh, snabbladdare medföljer
 • Lagringsutrymme: 256 GB internt, plats för minneskort
 • Arbetsminne: 8 GB
 • Säkerhetslösningar: Optisk fingeravtrycksläsare i skärmen, ansiktsskanning i 3D
 • Plattform: Kirin 990

Hela testet av nya Huawei P40 Pro kan du läsa hos vår systertidning mobil.se.