Kamera & Bild testar

Ikeas kartongkamera "Knäppa" fyller tio år – se vårt test

För tio år sedan släppte Ikea sin kartongkamera "Knäppa" – gjord i kartong, med analog sökare, inbyggd zoom och en väl fungerande bildstabilisering. Så här såg det ut när vi monterade ihop och testade den.

Knäppa kameror släpps då och då, exempelvis har vi sett Leica-kameror i legobyggsatser, men få trodde nog för tio år sedan att Ikea skulle ge sig in i digitalkameravärlden.

För precis tio år sedan släppte de nämligen en platt digitalkamera gjord i kartong, med inbyggd USB-kontakt och minne för 40 bilder på sina 7 megabyte inbyggt minne. Kamera Bild fick tag på en – och testade funktionerna för att se vad den gick för, något du kan se i videon här ovan.

Objektivet har fast, okänd brännvidd, med fast fokus. Upplösningen på bilderna är 1280x960 och storleken 105 x 65 x 11mm och är tillverkad i återvunnen kartong.

Kameran gick däremot inte att köpa utan var en produkt som togs fram för att delas ut på utvalda Ikea-events under 2012 i samband med lanseringen av Ikea PS 2012. Designern Jesper Kouthoofd skapade kameran som drivs med två AAA-batterier.