https://www.kamerabild.se/tester/kameror/duell-pentax-optio-ls1000-mot-nokia-n8
381728
Kameror
Kamera & Bild testar

Duell: Pentax Optio LS1000 mot Nokia N8

Totalbetyg

Hur bra är den bästa kameratelefonen? Kan den mäta sig med en billig kompaktkamera? Vi har testat Pentax Optio LS1000 mot Nokia N8.

Bland det tydligaste man märker är att en enklare kamera i en mobiltelefon inte klarar av att fotografera i svagt ljus. Prestandan i svagt ljus går generaliserat att uttala sig om bara genom att titta på sensorstorleken. I vårt fall är det faktiskt så att sensorn i Nokia-telefonen är något större än den i Pentaxen vilket också visar sig i verkligheten genom att Nokian är något bättre i det mörka på bilder med hög känslighet. Då Nokian även har ett tillräckligt bra objektiv med låg distorsion och låg vinjettering blir bildkvaliteten fullt i klass med Pentaxen. De båda har lite olika hantering av hur JPEG-bilden tas fram. Pentaxen skärper upp bilden mer samtidigt som den brusreducerar jämna ytor mer än Nokian.

Fördel Pentax = större objektiv, zoom.

Fördel Nokia = fast brännvidd, ljusstarkare.

Trots att det inte kan sitta ett påkostat objektiv i Pentax-kameran är det imponerande att det blir så pass skarpt i mitten av bilden. Med en fjortonmegapixelsensor borde annars oskärpa synas tydligare. Det blir en viss blå blödning kring konturer i kanten av bilden på vidvinkelläget, men på teleläget orsakar mjukheten i kanterna inga färgfel. På vidvinkelläget har Pentax-objektivet en hel del distorsion. Det korrigeras efter att bilden har tagits, men inte fullt ut.

Att Pentaxen är en enklare kamera

Skärmen vinkelkänslig, bilden visas i olika ljus beroende på betraktningsvinkeln

Längsta slutartid = 1/4 s om man inte väljer det speciella nattläget

Inga manuella funktioner

Något långsam autofokus på teleläget, ca 1,5 s

 

Att Nokian inte är en kamera

Inställningarna krångligare att komma åt, inga direktknappar, man går via pekskärmen

Exponeringsinfo (slutartid, bländare) visas inte

Inte lika snabb att få igång

Går inte att ställa in egen vitbalans

Filmningen är inte lika beroende av objektivet utan det som styr skärpan i resultatet är i stället hur snabb sensorn är och vilken processorkraft kameran har för orka hantera all data. Nokia N8 vinner här över Pentaxen utan att Pentaxen är direkt dålig. N8 ger en fin mjuk bild utan skärpningskonturer och med bra detaljrikedom. Båda filmar med upplösningen 720p.

 

Hastigheten

Nokian presterar bra här. Från halvnertryck tas bilden efter ca en tiondels sekund (Pentax tar efter ca två tiondelar). Det man ser på skärmen är dock en omedelbar frysning och inte samma bild som sedan sparas, även om skillnaden alltså bara är en tiondels sekund.

Autofokusen på Nokian kan kategoriseras som normalsnabb, ungefär som Pentaxen på vidvinkelläget (några tiondels sekunder). Det gäller dock att se upp med Nokian om man vill att den ska ha hunnit ställa in skärpan. Bilden tas alltid när man trycker ner avtryckaren helt, oavsett om skärpan har ställts in eller inte. Med Pentaxen fungerar det i stället så att den ställer in skärpan innan bilden tas om man kramar avtryckaren långsamt. Om man trycker snabbt och alltså släpper avtryckaren direkt tar även Pentaxen bilden direkt.

 

Byggkvalitet

Att Nokian som en exklusiv telefon känns välbyggd är förstås ingen överraskning men Pentaxen med ett metallskal på framsidan och bra knappar imponerar även den.