Kamera & Bild testar

TEST: Nikon D3400 – Insteg med Snapbridge

Med nya Nikon D3400 behöver du inte vara rädd för tekniken – kameran hjälper dig nämligen en bra bit på vägen till bra bilder – och ser dessutom till att du snabbt får över dem till din smartphone via bluetooth.

För den som vill lära sig att fotografera och samtidigt kunna visa sina alster för omvärlden har Nikon nu släppt sin senaste instegskamera D3400. Kameran har många roliga, hjälpande och spännande funktioner för den som är ny inom fotografering eller vill ta steget från kompaktkameran eller mobiltelefonen.

Nya Nikon D3400 har en sensor i DX-format med en upplösning på 24 megapixel, vilket är precis som hos föregångaren D3300. I det stora hela så är dessa två kameror väldigt lika varandra, även om några få förändringar skett, bland annat är D3400 något mindre.

Till utseede och design ser de två kamerorna precis likadana ut, vilket vi även såg mellan D3200 och D3300. Knapparnas upplägg och reglage är placerade på samma ställen och funktionerna samma. Designen bygger på enkelhet, vilket jag tycker att Nikon lyckats bra med. Det är inte fullproppat med knappar och de som finns är lätta att förstå sig på, lätta att använda och sitter bra till på kameran.

Läge för de nya

Nikon D3400 är en kamera som kan hjälpa dig på traven för att du snabbt ska kunna nå det bildresultat du är efter. Genom att använda dig av snurreglaget kan du få den största hjälpen av alla – det gröna »Auto-läget«, som gör att kameran själv ställer in sig till det bästa läget för den givna situationen. Resultetat blir oftast mycket bra, men på bekostnad av din kreativitet.

Men därför har D3400 även ett »Guide-läge« som hjälper dig på traven inom fyra olika områden – att fotografera, visa/radera bilder, retuschera, samt justera inställningar.

För valet »Fotografera« finns både enkel och avancerad användning, där det enkla valet visar bilder och du pekar på vad du ska fotografera för sorts bild, medan det avancerade valet förklarar mer vad du vill nå för resultat. Båda är enkla att förstå, och inställningen visualiseras med bildexempel. Bra!

Snabbanvänd

Kameran är också hyfsat snabb. Vid seriebildstagning kan kameran ta bilder i 5 bilder per sekund, vilket är samma som hos föregångaren D3300. Det är ändå bra, och du får då en möjlighet att få en serie bilder på någon som exempelvis rör sig snabbt. Kameran över lag upplever jag som snabb, både när man trycker på avtryckaren och när man bläddrar runt bland bilder.

Autofokusen är även den helt okej, även om det är skillnad mellan denna kamera och högre, dyrare modeller. Men här spelar även objektivet roll – med nya objektivet AF-P 70-300mm/4,5-6,3G ED som släpptes samtidigt som D3400 – får sig autofokusen en skjuts framåt. Benämningen »AF-P« betyder att objektivet har en så kallad pulsmotor i sig, vilket snabbar upp, förenklar och förbättrar fokus, något som är extra bra för bland annat filmning.

D3400 har även möjligheten till följande autofokus. Jag kan tycka att funktionen är något svåranvänd för just fotografering med sökaren, eftersom kameran har 11 fokuspunkter, något utspridda över ytan. Vid följande fokus hamnar objektet lätt mellan punkterna om det är långt bort eller litet, eller så är det nära och stort och då spelar de mindre roll. Men, använder du liveview-läget på skärmen så är det bättre – då finns en ruta att förhålla sig till som du kan låsa på ett motiv, men då får du i stället en långsammare autofokus än om du skulle ha använt den optiska sökarens fokuspunkter.

Nikon D3400 ger dig möjligheten att ta bilder och föra över dessa till din smartphone, för att snabbt kunna dela dessa vidare på nätet. Du kan även lägga på effekter eller justera bilden i efterhand. 1/125 S, F 3,8, ISO 2800, 35 MM

Dessutom har Nikon D3400 samma infoknapp som D3300, som hjälper dig på traven med information om hur kameran är inställd. Genom en grafisk bild ser du värden för slutartid, bländare och ISO. Till detta finns även en varningstext som kommer upp om dina inställningar måste justeras för det aktuella motivet. På så vis kan du snabbare hitta rätt.

Uppkopplad med Bluetooth

Nikon D3400 har ingen inbyggd wifi. Däremot finns fortfarande möjligheten att koppla upp kameran mot en smartphone via bluetooth LE, en energisnål dataöverföring som gör att kameran hela tiden kan vara uppkopplad mot telefonen utan att dra ur batteriet.

För detta används Nikon Snapbridge, en app som kopplas mot telefonen för att göra bildöverföringar och andra inställningar, beroende på modell. För Nikon D3400 går det att föra över mindre bilder via bluetooth, men inte filmer eller originalbilder på 24 megapixel. Anledningen är att bluetooth inte är så snabbt.

Att koppla samman mobil och kamera går smidigt, liksom möjligheten att i kameran välja vilka bilder du vill föra över och sedan göra detta när enheterna kopplas samman. Det har hänt en del på uppkopplingsfronten, och det hela är enkelt och lätt att förstå även för den som inte är intresserad av teknik.

Annars kan du via Snapbridge-appen styra vilka bilder du vill föra över. Däremot finns ingen möjlighet att fjärrstyra kameran via appen, vilket du kan göra med andra nya modeller som även har wifi.

Däremot är funktionen perfekt om du snabbt ska dela med dig av dina bilder på sociala nätverk – och det tar dig bara några klick, vilket är riktigt kul.

Skärmen på 3 tum är också bra, med en upplösning på 921 tusen bildpunkter. Bra ljusstyrka och kontrast, men utan funktioner som pekskärm eller automatisk inställning av ljushet.

Däremot har Nikon utrustat D3400 med flimmerreducering, vilket är mycket användbart vid fotografering inomhus med lysrör. Funktionen är ställbar till av, 50 eller 60 Hz beroende på vad det är för flimmer. På så vis slipper du ränder i bildresultatet.

Också effektläget är värt att nämna. Här kan du välja bland olika effekter på dina bilder genom att snurra på tumreglaget. För att nämna några exempel så finns selektiv färg, leksakseffekt, mörkerseende och fotoillustration.

Att filma med D3400 fungerar också mycket bra. Här fungerar den följande autofokusen bättre än vid stillbildsfotografering, och tillsammans med ett AF-P-objektiv får du tysta och mjuka fokuseringar utan något hackande eller jagande – vilket är precis sombehövs för de som ska filma med sin kamera och inte vill fokusera manuellt.

Det går även att justera allt utom bländare när du väl startat inspelningen, så du kan manuellt justera detta om det exempelvis skulle bli för mörkt eller ljust. Däremot låter knapparna vid justering, och fastnar då lätt på filmen, vilket är oundvikligt då D3400 inte har någon separat kontakt för mikrofon, eller hörlur heller, för den delen.

I det stora hela har Nikon lyckats bra med både AF-P-objektivet och kamerans filmegenskaper.

Bildkvalitet

Bildkvalitetsmässigt kommer du inte bli besviken – kameran presterar som D5500 och 7200, men har endast stöd för 12-bitars råfiler, något som däremot D5500 och D7200 har: det dynamiska omfånget blir därför något sämre, men är antagligen inget du som användare kommer att märka av alls.

Slutats

Nikon D3400 är en riktigt bra kamera för den som inte har koll på systemkameror, eller som vill ta steget dit upp från exempelvis mobilfotogafering. Kameran har en del funktioner som är lätta att lära, roliga och enkla att använda.

Mot föregångaren D3400 är den viktigaste förändringen möjligheten att använda Snapbridge via bluetooth för att föra över bilder, samt ett bättre batteri.

Kameran passar egentligen alla, är oerhört smidig i sin storlek och sitt utförande, vilket gör att den antagligen får hänga med ut på utflykt ofta.