https://www.kamerabild.se/tester/kameror/sony-cybershot-rx100-iii-med-eller-utan-s-kare
543688
Kameror
Kamera & Bild testar

Sony Cybershot RX100-III – med eller utan sökare

● BILDSPEL

Totalbetyg

Sony RX100-II var en smart uppdatering av föregångaren RX100, kameran som många hade både vettig storlek och bra bildkvalitet. Nu är den tredje versionen här: RX100-III – som är den första kameran med utskjutbar elektronisk sökare.

Introduktion

Konststycket med att göra en redan liten kamera lika stor men med fler funktioner var något som Sony lyckades med redan för ett år sedan hos RX100-II. Wifi, nfc och möjligheter att koppla in externa enheter via blixtskon, samt en förbättrad skärm är svårt att tränga in i en redan kompakt design. 

Nu har Sonys ingenjörer kliat sig i huvudet en extra gång för att än en gång få plats med ytterligare en innovativ sak: en utskjutbar elektronisk oled-sökare med 1,44 miljoner bildpunkter och inbyggd dioptrijustering.

 

Ny spännande sökare

Det är också den sökaren som är den största nyheten. Designen är i det närmaste helt identisk med föregångaren Sony RX100-II, med samma upplägg för grepp, knappar och reglage – och är också både bra i sin känsla och upplägg. Däremot fick blixtskofästet med möjlighet att koppla in extern utrustning ge vika för en inbyggd blixt, vilket är bra att ha på en kamera i denna storlek.

Innanför skalet hittar vi samma sensor på 1 tum som hos föregångaren, med en upplösning på 20,2 megapixlar och ett iso-omfång på 125 till 12800 iso, utökbart till 25600 med Sonys brusreducering.

Men den absolut största nyheten som vi hittar, och som också Sony RX100-III är ensam om i sitt segment, är den innovativa utskjutbara elektroniska sökaren. Genom en knapp på sidan av kameran skjuter man alltså upp en sökartub, som sedan går att dra ut mot baksidan av kameran. Konstruktionen är spännande och nyskapande, och gör att kameran blir extra kompakt, och utan något som skjuter ut i onödan på ovansidan, vilket är nackdelen med en sökare som tillbehör.

På ovansidan av den del man drar ut finns också dioptrijusteringen. Att titta i sökaren känns faktiskt över förväntan – den är inte så stor (lika stor som den hos första generationens RX100), men ger ändå intrycket av en hyfsat stor bild i förhållande till sin storlek. Bilden hos oled-sökaren med sina 1,44 miljoner bildpunkter är riktigt bra. Den är skarp och kontrastrik, vilket så klart också är ett måste då den är så liten.

Faktum är att jag gillar idén. Många gånger stör man sig på en stor kamera, ibland stör man sig på att den är för liten. Och har den ena kompaktkameran man gillar en sökare så har den andra inte det. Här finns möjligheten att välja, vilket är rätt befriande. Efter att ha gått runt på gatan för att testa kameran där så känns det som en spännande och liten kamera, där den fotografiska känslan absolut kan höjas i och med användandet av sökaren. 

Jag tycker Sony har lyckats bra i sin avvägning och uppbyggnad av denna del. Kul är också att man kan starta och stänga av kameran genom att skjuta upp eller trycka ned sökaren.

 

Fler nyheter

I övrigt har Sony RX100-III utrustats med ett uppgraderat objektiv. Objektivet har tappat lite brännvidd på telesidan men istället vunnit både ljusstyrka och vidvinkel, motsvarande i småbildsformatet 24-70mm mot 28-100mm på RX100-II. Bländaren har också förbättras till 1,8-2,8 jämfört med det tidigare f/1,8-4,9. 

Mer vidvinkel är också något som vi ser att många vill åt, och därför är det kul att Sony tagit detta tills sig. Den förbättrade ljusstyrkan i teleläget ger också en större möjlighet att få till en fin bakgrundsoskärpa för att isolera objekt, något som är svårare hos en kompaktkamera än en kamera med större sensor.

Också skärmen har förbättrats. Vi ser exempelvis att den nu går att vinkla uppåt 180 grader och nedåt i 45 grader, vilket förenklar om du ska fotografera eller filma dig själv. Upplösningen är på 1,23 miljoner bildpunkter, och skärmen är bra, skarp och kontrastrik. Att arbeta med den är också riktigt smidigt. Den känns stabil, har bra bild och fungerar som den ska. Det är också skönt att ha detta alternativ i stället för den utskjutningsbara sökaren – att alternera är ett effektivt sätt att hitta det som är rätt för stunden.

 

Flera funktioner

Från föregångarna känner vi också igen funktionshjulet som låter oss justera inställningarna hos kameran. Användandet är smidigt och lättanvänt, och hjulet är det som jag använt mest när det gäller just hantering av inställningar. 

Vi ser också ett arv från de högre modellerna innanför skalet i kameran. Från A7-modellerna har RX100-III ärvt bland annat lokal brusreducering och korrigering för objektivfel direkt i kamerans mjukvara. Jag gillar när mindre modeller ärver större modellers funktioner.

För den som gillar att filma – vilket fungerar mycket bra med RX100-III – finns nu också möjlighet att spara film i nya systemet xavc s, med högre bitrate och utökade möjligheter för mp4-formatet. Bland annat går det nu att spela in 1080p med 60 bilder per sekund i 50 megabit per sekund – och spela in ljud i Dolby Digital (ac3).

 

Bildkvalitet och slutsats

Sony RX100-III är en riktigt liten kamera, riktigt smart sådan, full med funktioner och spännande då den har en utskjutbar elektronisk sökare. Letar du en kompetent kompakt så är RX100-III värd att kolla in. Skillnaden mot föregångaren är sökaren.