Kamera & Bild testar

Sony RX100 – vi har testat

I RX100 har Sony tänkt på flera faktorer som lär gå hem hos proffsen, i alla fall på pappret: Hög upplösning, stor sensor och möjlighet att spara bilder i råformat. Men det inte slut där – hög bildkvalitet, snabb autofokus och riktigt bra kontroller hänger också med. Kalaset är däremot inte helt gratis.

Bildkvalitet och upplösning. Detta är de två orden som Sony själva säger att deras användare tycker är viktigast med en kamera i denna klass. Visst är det viktigt, men frågan är om inte användningen av kameran borde vara överordnad dessa tekniska faktorer med den upplösning och tekniska kvalitet vi ser i dag.

I RX100 sitter en sensor på 1 tum, vilket innebär att storleken är densamma som hos Nikons J1 och V1:s CX-format. Upplösningen är däremot den dubbla – 20,2 megapixel, med ett ISO-omfång på 125-6400, utökbart nedåt till ISO 80 och uppåt till ISO 25600 genom flera exponeringar.

Det inbyggda objektivet har en brännvidd motsvarande 28-100 millimeter i fullformat vilket ger en zoom på 3,6 gånger. Ljuskänsligheten hos objektivet är variabelt mellan 1,8 till 4,9 beroende på inställd brännvidd. Här har Sony också tänkt på kombinationen med ljuskänsligt objektiv och stor sensor, något som ger en fin så kallad bokeh-effekt vid fotografering av exempelvis porträtt där man ofta vill ha en viss bakgrundsoskärpa.

TFT-skärmen på 3 tum har en upplösning på 1,23 megapixel och ger en skarp, ljusstark och bra bild.

Igenkänningen med Olympus kompaktkamera XZ-1 från 2011 är hög på många vis, där vi bland annat ser flera likheter vad gäller både specifikationer och design. Skillnaden ligger däremot i den större sensorn och den dubbla upplösningen.

Tilltalande design

Vid en första titt på RX100 ser den rätt enkel och solid ut. Nedskalad, rundad design utan något som helst krångel. Känslan man får är att den är genomtänkt och smidig, och enkel att använda. Detta ligger också nära sanningen med denna kamera, med en viss reservation. Den lilla storleken vi ser här gör att greppet blir något svårt då man aldrig känner att man har ett helt säkert grepp med handen kring kameran, framför allt inte om man vill göra justeringar med en hand. En annan nackdel är att knapparna känns i gränstrakterna till att vara för små. Å andra sidan har vi en liten design och endast 213 gram kamera i handen.

Att experimentera med filtret för hålkamera och samtidigt ha en kall blåton över bilden ger en spännande känsla.1/2 000 s, f/4,5, ISO 125

Den riktiga kraften kommer i stället fram när man använder båda händerna. Då blir kameran plötsligt mer kamera, lättare att använda och kraftfullare än många andra vi ser på marknaden. Kontrollerna blir riktigt bra genom användningen av funktionsringen som sitter runt objektivet. Med denna kan du snabbt göra olika inställningar och val direkt genom att rotera den, eller byta funktion för den genom att trycka in funktionsknappen och sedan rotera ringen. Du kan välja upp till sju olika inställningsval, som du sedan väljer bland innan du göra justeringen för just den inställningen. Riktigt genomtänkt, och något som gör att kameran blir oerhört snabb och lättanvänd. Helt klart vinnande. Och är du van vid att justera bländare med bländarring som på den gamla goda tiden är det bara att gratulera.

nära med makroHög upplösning på nära avstånd ger möjlighet till fantastiska närbilder. 1/640 s, f/5,6, ISO 125

Autofokus och fokus

För den som behöver en kamera med snabb autofokus är RX100 ett bra val. Den hittar fokus snabbt utan att behöva leta sig fram. Också i svaga ljusförhållanden hittar den rätt, vilket är mycket bra för att vara en kompaktkamera. Det finns också möjlighet att välja mellan olika sorters autofokus –följande, ansiktsigenkännande, singel, kontinuerlig eller val av flera punkter.

Det är inga problem att slänga upp kameran snabbt, och ändå sätta fokus. 1/250 s, f/3,5, ISO 125

Det går också att välja manuell fokusering i två lägen, ett som är helmanuellt, eller ett som bryter autofokus för att övergå till manuell så fort du vrider på exempelvis funktionsringen. Men det är också här som det klassiska problemet med manuell fokusering kommer in i bilden. Sony har egentligen haft möjligheten att få till en suverän känsla för manuell fokusering genom att använda funktionsringen för fokus. Problemet: Utväxlingen är för långsam. Du måste hela tiden vrida rätt mycket för att fokusen ska justeras, och det är så klart en nackdel om du vill röra dig över ett brett intervall i din fokusering. För den här typen av fokusering skulle det behövas en menyinställning där man själv kunde välja känsligheten på vridningen. Kanske får vi se det i en firmware – det borde inte vara omöjligt att fixa till. I övrigt fungerar manuell fokusering bra, med möjlighet att få hjälp av konturförstärkning för att se fokusplanet.

Det är få gånger selektiv färg kan användas utan att det blir för mycket, eller ser konstigt ut. RX100 gör det snyggt. 1/100 s, f/4, ISO 125

Flera finesser

Roligt med RX100 är också möjligheten att spara bilderna i råformat, bildförhållande 1:1 och panorama. Kort sagt så erbjuder kameran många möjligheter för både den seriöse fotografen och den lite mer leksugne – det finns så klart inbyggda filter för svartvitt, hdr och andra effekter.

Med bländare 1,8 kan du få imponerande slutartider i dåligt ljus, trots ett kompakt format. 1/100 s, f/1,8, ISO 125

Bildkvalitetsmässigt ser vi en bättre detalj-återgivning än den redan mycket bra Nikon V1 och J1, främst beroende på den högre upplösningen. I jämförelse med en annan populär kompaktkamera – Canon S100 – ser vi att den är ett steg bättre på detaljåtergivning. Mot Olympus XZ-1 är den till och med två steg bättre.

Kort sagt så är RX100 den bästa kompaktkameran vi hittills har testat gällande bildkvalitet.