Kamera & Bild testar

Test av Panasonic Lumix GF3

I »zoom-punktsläget« kan man se till att skärpan verkligen hamnar rätt.
Fokusen på Lumix GF3 är grym. Förutom att den är snabb är den också säker.
Hos Lumix GF3 finns ett automatiskt läge som själv väljer sceninställning.

I Panasonics nya spegellösa modell Lumix GF3 har man lyckats blanda stilren design med enkelhet. Till detta kan du lägga en snabb autofokus, genomtänkt användarvänlighet och den lätta vikten hos en kompaktkamera, som tilltalar även entusiasten.

Med Lumix GF3 behöver du aldrig fundera på om kameran ska med på utflykten eller resan. Med en vikt på kamerahuset på endast 222 gram och en slimmad, stilren design har den minskat i både storlek och vikt mot den något äldre GF2.

Sensorn är på 12 megapixel i micro four-thirds-formatet, och med nya Venus Engine behandlas bilderna för att ge bra kvalitet även i mörka förhållanden, med väljbar ISO mellan 160 och 6400. Kvalitetsmässigt ser vi att GF3 lyckas stävja bruset något bättre än föregångaren GF2 med lika många megapixel. För film finns möjlighet till kvalitet i FULL-HD(1080/50i) i AVCHD – samma som i GF2.

Designen skiljer sig också en del från den nyligen släppta Lumix G3, som har ett kantigare utseende. Materialet är däremot detsamma, aluminium blandat med delar av plast. Kameran känns bra att hålla i, och ger ett bra kameragrepp trots att den är så liten. Till hjälp för ett bra grepp finns en enkel utbuktning på kamerans framsida, där fingrarna kan vila. För tummen finns även en plastdetalj på baksidan, och den gör egentligen allt för greppets känsla.

Formen bidrar till ett exklusivt utseende med en bra känsla, även om den till en början kändes lite plastig i vissa detaljer. Från början hade jag funderingar kring hur mycket kameran egentligen tål, men övergav snabbt dessa då den lätta vikten och konstruktionen i stället tillåter blixtsnabba förflyttningar – vilket fungerar mycket bra för snabba bilder och går i linje med den snabba autofokusen.

Blixten av popup-typ är inte den starkaste, men kan ändå rädda bilder i svåra situationer. Bättre än inget – eftersom möjligheten till att ansluta en extern blixt försvunnit i och med blixtskons frånvaro.

Avskalad smarthet

På baksidan av Lumix GF3 möter man en enkel design där en stor skillnad från äldre Lumix-modeller är kontrollerna. GF3 har fått ett väljarhjul runt de fyra knapparna och helt blivit av med allt som heter tumreglage. Här ser vi tydligt att Panasonic satsat på avskalad smarthet för att göra det så enkelt som möjligt för användaren. Den programmerbara funktionsknappen som finns på G3 har flyttats till kamerans nedre del. Detta är extra tråkigt för dem som ofta använder knappen för justering av exempelvis iso eller exponeringslåsning eftersom den nu blivit omöjlig att nå med enhandsgrepp – snabbjustering är alltså bara att glömma.

Känslan i kontrollerna är bra – knapparna är perfekta, men väljarhjulet känns lite plastigt och hade kunnat vara något stummare. Den något lägre placeringen är heller inte helt perfekt. För att komma åt inställningarna i kameran måste du nå väljarhjulet, och då måste du hålla kameran i båda händerna – annars tappar du kameran. Hjulet är också det centrala i kontrollerna. Beroende på vilket program du valt är det med hjulet som du justerar alla inställningar, såsom bländare, slutartid och exponeringskompensation.

Några knappar har också flyttats från exempelvis GF2. På GF3 sitter nu inspelningsknappen på ovansidan i stället för övre baksidan. Placeringen känns något bättre och nås lätt med pekfingret. Den mycket användbara knappen »IA« har även den flyttats för enklare åtkomst.

Gör allt med skärmen

Den tryckkänsliga skärmen på 3 tum är lätt att bli kompis med. Den har en perfekt justering av sin känslighet, är ljusstark och skarp. Men det måste också vara minimikravet på en kamera där skärmen spelar en så central roll, eftersom antalet knappar är så få och ingen sökare finns. Till skillnad från G3 är skärmen i GF3 inte vinkelbar, något som kan vara till nackdel om man filmar mycket.

Skärmen reagerar snabbt och är enkel att använda vid exempelvis inställningsval, bildbläddring eller inzoomning i bilder.

Med samma finesser och upplägg som G3 finns också här en möjlighet att peka på skärmen på den punkt i bilden du vill ha i fokus. Kombinerat med »zoompunktsläget« kan du få upp en delförstoring av bilden för att se var fokus hamnar. Med läget »följande af« kan du också peka på ett objekt på skärmen för att låta kameran själv hålla det objektet i fokus, exempelvis en människa.

Grym autofokus

Enligt Panasonic själva är autofokusen något de arbetat stenhårt med. Den nya autofokus-processorn »Light Speed af« mäter fokusen 120 gånger per sekund och ska enligt tillverkaren hitta rätt på 0,1 sekunder beroende på vilken inställning du har på kameran. Och visst märks det skillnad. Är man van vid exempelvis kompaktkameror ligger här en av de stora skillnaderna – du behöver aldrig bli frustrerad över att ett fotoögonblick försvinner på grund av sölig autofokus.

Liksom hos tidigare Lumix-modeller har GF3 möjlighet till autofokus med 23 områden, men också möjlighet till bara ett område för ökad kontroll – eller ansiktsigenkänning, zoompunkt- eller följande autofokus. Allt kan du styra med skärmen och det fungerar både snabbt, smidigt och bra.

Kameran hjälper dig välja

Som fotograf har du många möjligheter att justera alla inställningar i Lumix gf3. Du får en blandning av avancerade funktioner såsom bracketing, ljusmätningsläge, fokusprioritering och histogram. Fördelen är att du inte behöver ha någon som helst susning om vad dessa ord betyder. Med den smarta knappen »intelligent-Auto« kan du överlåta möjligheten att ställa in olika inställningar till kameran. På så vis väljer kameran själv bästa möjliga inställning för att få den bästa bilden på varje motiv. För nybörjaren kan det vara värt en hel del, och dessutom slipper man välja bland de 17 olika scenlägena – försöker du dig på det så är bilden du tänkte föreviga säkerligen försvunnen sedan länge.

Men för den som känner sig något modigare finns även läget »ia Plus« som tillåter dig att både utgå från och frångå kamerans intelligenta val. Exempelvis kan du själv göra justeringar på ljusstyrka och färger. När du kommer framåt i ditt fotograferande och vill bli mer avancerad är detta en bra väg att ta för att få hum om hur kameran fungerar. Nästa steg blir att anpassa de inställningar du själv snabbt vill påverka, genom att välja något av de tre personliga lägena. Här kan du själv bygga dina menyer för dina vanligaste val.

För den lekfulle finns läget »Kreativ kontroll« som tillåter dig att göra val för att få livliga färger, retro-känsla, ljusare bild, sepia-toning, känsla av miniatyrfoto eller ta en bild med hög dynamik.

Smidig filmning i FULL-HD

Filmning med Lumix GF3 fungerar bra. Bildkvaliteten med sin upplösning i FULL-HD (1080/50i) i AVCHD är fin, och i samma klass som föregångaren GF2. Detta innebär en detaljupplösning som är något lägre än de skarpaste som finns i dag. Tyvärr finns ingen möjlighet att koppla in en extern mikrofon som hos GF2 – och den inbyggda mono-mikrofonen är inget att hurra över.

Liksom vid fotografering fungerar autofokusen snabbt och bra även vid filmning. Här finns också en stor skillnad jämfört med exempelvis digitala systemkameror där man ofta kan höra autofokusmotorns ljud brumma på filmen, men det är inget problem med filmer från GF3.

Slutsats

Panasonic har lagt ned energi på att förbättra autofokusen, något som märks tydligt. Samtidigt har de pressat ihop en funktionsspäckad kamera i ett både mindre och lättare kamerahus. I och med detta har Lumix GF3 stor möjlighet att tilltala entusiaster som vill ha mer än en kompaktkamera, men inte storleken av en systemkamera. För dem som söker bra kvalitet på både bild och film och söker en lätt och smidig kamera som alltid får följa med för fotografering på utflykter, i stadsmiljöer eller på resor, skulle man i detta fall kunna säga att »mirrorless is more«.

Så satt e vi betyget

Bildkvalitet 8

Panasonic Lumix GF3 levererar bilder som är något bättre än GF2 vid högre ISO.

Byggkvalitet 8

Tilltalande design. Skalet i aluminium känns riktigt kvalitativt.

Ergonomi och logik 6

Avskalad på knappar, som känns sköna att använda, men väljarhjulet känns inte bra. Pekskärmen är utmärkt.

Mångsidighet 7

Riktigt snabb autofokus, lätt och liten. Många möjligheter till funktioner som passar både amatör och proffs.

Valuta för pengarna 7

Lumix GF3 ger bra valuta för pengarna. Kameran har många funktioner och är lätt att använda för alla.