Kamera & Bild testar

Test: Canon EOS 250D – ett superkompakt insteg

Canons senaste instegskamera EOS 250D ersätter föregångaren 200D, med bland annat film i 4K och snabbare autofokus. Styrkan hos kameran är orden »enkelhet först«, och ger användaren möjlighet att utvecklas. Men likheterna är i övrigt mycket stora med den tidigare versionen.

Att ta steget upp från mobilfotograferingen till en riktig systemkamera kan för vissa kännas skrämmande. Många fler knappar och funktioner, mer avancerade inställningar och val att sätta sig in i. Men Canon visar med sin EOS 250D att så inte behöver vara fallet.

Den största styrkan i kameran ligger nämligen i att göra det så enkelt för dig som fotograf. Med genomtänkta knappar, ett logiskt upplägg och en pekskärm som går att använda till det mesta kan du släppa specifikationer och teknik, och bara koncentrera dig på fotograferingen. Och kör du fast, så hjälper kameran dig.

Nära på som EOS 200D

Mot föregångaren är tekniken där bakom nära på samma: sensorn i APS-C-format och upplösningen på 24 megapixel, upplägg av knappar och inställningar samt möjligheten att koppla upp sig med mobilen för att föra över bilder vidare ut på nätet.

Nyheterna ligger istället främst i autofokusen och filmfunktionen. Eftersom EOS 250D har blivit något snabbare och smartare genom en nyare processor, har kameran också möjlighet att använda sig av fler autofokuspunkter när man använder sig av den bakre skärmen. Förbättringen innebär att man kan trycka i princip var som helst på skärmens bild för att fokus ska hamna där, utan att behöva förhålla sig till några punkter.

Vill du fotografera genom att titta i den analoga sökaren så får du i stället välja någon av de totalt 9 autofokuspunkterna som finns där. På så vis fyller också den vinklingsbara pekskärmen på 3 tum en viktig funktion, och är en av styrkorna hos kameran som bidrar till dess enkelhet. Skärmen har en klar bild och är bra på i princip alla vis, och går även att vinkla runt för att kunna filma eller fotografera sig själv.

Den analoga sökaren är för övrigt av det mindre slaget, vilket gör att den numera – med dagens mått mätt – känns lite trång och liten. Men för att hålla nere storlek och vikt är det också något som krävs, och så finns ju skärmen, det alternativ som de flesta användare av kameran antagligen kommer att använda sig av. Men att använda den analoga sökaren har många fördelar, och är helt klart inget man skulle vilja vara utan.

Utflyktskamera. Lätt och smidig, enkal att använda. Ja, EOS 250D är en bra kamera för den som vill lära sig komma in i fotograferingen. 1/200 s, f/7,1, ISO 100 med EF-S 18–55mm/4–5,6 IS STM vid 18mm

Smart hjälpreda

Som jag nämnde i inledningen så hjälper kameran själv till för att få dig som fotograf att utvecklas. Genom det smarta autoläget är det så klart bara att ta en bild och låta kameran själv räkna ut vilka inställningar som passar bäst för den aktuella scenen, men även i övriga lägen på programvalsratten får man en hel del hjälp för att själv kunna förbättra sin fotografering. Exempelvis så visas en grafisk bild över hur bildresultatet blir när man ändrar bländaren från f/4 till f/16, och vad som påverkas i bilden.

Är man fortfarande osäker så finns de färdiga scenlägena för exempelvis mat, barn, porträtt och gruppfoto, för att nämna några. Dessutom går det att leka sig fram till coola bilder via de filter som finns att välja, för att skapa ännu en dimension till dina bilder. Med leken finns möjlighet att utvecklas än mer.

Bra autofokus. Även vid fotografering inomhus så hittar fokus rätt snabbt. Dessutom blir vitbalansen riktigt bra. 1/125 s , f/5, ISO 1000 med EF-S 18–55mm/4–5,6 IS STM vid 31mm

Snabbare autofokus

Att fokusera genom att trycka på skärmen är inte bara smidigt, det går också snabbt. Fokusen är säker och justerar snabbt från förgrund till bakgrund när vi testar med det medföljande kitobjektivet Canon EF-S 18–55mm f/4–5,6 IS STM. Autofokusen presterar också bra i svagt ljus, något som den på pappret också ska vara bättre på än föregångaren 200D.

EOS 250D har också både ansiktsigenkänning och ögonigenkämnning. Funktionen fungerar finfint och gör att kameran snabbt identifierar ett ansikte med en markerad kvadrat, och i denna även en mindre kvadrat som visar vilket öga den fäst sin fokus på. Med ett enkelt knapptryck går det även att byta till det andra ögat om man istället vill fokusera på detta.

Smart och smidigt, och lätt att använda, och dessutom med ett bra resultat!

Blandad kompott för film

Enkelheten i att använda skärmen för att sätta fokus går så klart även att med fördel använda vid filmning. På så vis går det att göra snygga fokusändringar i filmen, och smidigt att följa objekten man filmar.

Största problemet här är att den smarta och snabba autofokusen inte fungerar vid filmning i 4K, vilket gör att man får nöja sig med en trög autofokus, i det närmaste oanvändbart seg i många situationer. På så vis försvinner hela fördelen med att kameran har högupplöst 4K-video, för den som kameran riktar sig åt – den som antagligen inte lärt sig fokusera manuellt vid filmning.

Också beskärningen på 1,7x i 4K-filmläget gör att bildvinkeln förändras en del mot att bli mer inzoomat, något man bör vara medveten om.

Däremot finns bra möjligheter till elektronisk bildstabilisering i två lägen, och har man dessutom kitobjektivet eller annat objektiv med inbyggd bildstabilisering så förbättrar detta också den skakiga fotografens händer. Det som händer då är däremot att bildytan beskärs ytterligare.

Dessutom fungerar kamerans egna följande autofokus mycket bra, vilket gör att filmning över lag är mycket smidigt för den som har noll koll på läget – då i full-HD-läget.

Slutsats

Att skala bort tekniken för att koncentrera sig på just fotografering, är något som Canon lyckats med i EOS 250D. För nybörjaren som vill ta steget upp till systemkameravärlden passar kameran bra, och erbjuder både hjälp och utveckling.

Bilderna blir riktigt bra direkt ut kameran, med bra färgåtergivning och bra skärpa. Tillsammans med enkelheten innebär detta att det också blir ännu enklare att direkt använda en JPG-bild direkt från kameran utan att vare sig behöva ha tid för, eller kunskap kring, att efterbehandla en bild. Det blir helt enkelt riktigt bra direkt.

Också video blir bra, framförallt i 4K, men då finns problemen med autofokusen som tidigare nämnts. I full-HD är skärpan inte helt på topp, och det finns andra kameror som presterar bättre i den upplösningen när det gäller bildskärpa och videokvalitet.

Bra, lätthanterligt grepp och smart upplägg gör att den passar många. Dessutom är den hyfsat lätt och kompakt, redo att tas med ut på vandringen eller kalaset.

Desutom finns wifi och bluetooth för att koppla upp kameran mot din mobiltelefon, allt för att underlätta för dig som vill dela med dig av dina bilder, eller föra över dessa till mobilen.

För den som hade tänkt filma en del med kameran så finns många bättre alternativ, framförallt för den som känner behovet av 4K-film. Samma sak gäller den som behöver ta snabba bilder vid snabba händelser.

Kameran är bra som allt-i-allo-kamera för den som vill satsa lite seriösare på fotografering, kanske genom att ta steget från mobiltelefonens kamera till de möjligheter som finns hos systemkamerorna.

På köpet får man även en batteritid som garanterat räcker mycket länge.