Kamera & Bild testar

Test: Canon Eos 70D – med snabb autofokus i liveview

Canon Eos 70D är mycket lik sin föregångare 60D, med några få justeringar. Nytt är bland annat reglaget för att välja film eller foto.
Med Q-knappen kan du snabbt justera inställningar om du exempelvis byter mellan olika ljussituationer. ttt 1/400s, f/4,5, ISO 100
Autofokusen hos 70D hittar snabbt när du fotograferar med skärmen i liveview-läge. rn1/200s, f/5, ISO 160

Nytt i Canon Eos 70D är den ökade farten i kamerans autofokus i liveview-läge. Och det är rätt imponerande, framförallt för den som filmar.

Canon själva tycker inte att de ligger på latsidan, och refererar till sina många nya kameror de släppt den senaste tiden. Men modelluppdateringarna har i vissa fall varit rätt klena, även om kamerorna varit bra.

Men nu till slut så verkar det ändå som om innovationen ändå fanns där någonstans. I nya EOS 70Där det inte bara wifi-möjligheterna som är nyheten, utan här har Canon arbetat hårt med att öka autofokushastigheten i liveview-läget – något som de också lyckats med i sin nya sensor med den så kallade »dual-pixel af«-tekniken. Det är också detta som är den absolut största nyheten i kameran, men kan också ses som en grund för en lösning av de problem som detta fört med sig. Senare i testet förklarar jag varför.

Men i övrigt är Canon EOS70Den förväntad uppdatering på 60D, den kamera som antagligen har lockat till sig flest användare i mellansegmentet – de som vill ha en lättanvänd men ändå avancerad kamera. I kameran hittar vi en aps-c-sensor på 20,2 megapixel med ett iso-omfång på mellan 100 och 12800 iso, utökbart till 25600.

Klassisk Canon-design

Den som använt en 60Dkommer direkt att se var arvet hos designen på 70Dkommer ifrån. Kamerorna är mycket lika varandra, med bara några få undantag: formen har blivit något hårdare, och knapparna har justerats något i sina placeringar. Den välanvända q-knappen på baksidan finns kvar, liksom snurrhjulet. Och man kan också förstå varför Canon valt att använda samma struktur – den är väl fungerande och snabbanvänd, och fungerar mycket väl tillsammans med den tryckkänsliga skärmen.

Greppet är skönt och genomtänkt, och knapparnas placeringar är riktigt bra, och går snabbt att nå från greppet. Nytt här är vridknappen för att växla mellan filmning eller fotografering, samt den extra funktionsknappen under objektivet på kamerans framsida. Också programvalsratten har uppgraderats för att få en knapp att trycka ned för att kunna byta inställning. Knappen för avtryckaren har fått en ny funktion för att justera autofokusarea, något som jag kommer återkomma till.

Tryckkänslig skärm

Med introduktionen av 650Dsåg vi möjligheterna hos Canons kameror utrustade med pekskärm, och vad de kunde göra för användningen av kamerans funktioner. I 70Dhittar vi också exakt samma skärm som den hos 700D, alltså en tft-skärm på 3 tum med en upplösning på 1,04 bildpunkter, och är vinklingsbar i två led.

Skärmens kontrast, ljuset och kvalitet är det inte så mycket att orda om, den fungerar mycket bra och har även ett extra känsligt läge för att kunna fungera om du har handskar på dig. I övrigt är känsligheten bra avvägd för att enkelt kunna titta på bilder, göra inställningar i kameran eller bläddra i menyerna.

Helt ny autofokusmetod

För tio år sedan var vi imponerade över att man ens kunde se sökarbilden från en digital systemkamera direkt på skärmen, och dessutom ta en bild. Sedan dess har det minst sagt hänt en hel del, framförallt när det gäller sensorn och vad den kan åstadkomma. Trögheten i autofokusen i liveview-läge är något vi har lärt oss leva med, och därför också något som vi lagt åt sidan för att vanligtvis enbart använda vid långsam fotografering med stativ på fasta objekt. Samma sak gäller för fokusering vid filmning – vi har länge varit slavar under manuell fokusering om vi vill slippa oljud eller fokuseringshack.

Men nu har Canon bestämt sig för att ändra på detta.

I 70Dhar man nämligen stoppat in en nyutvecklad sensor med benämningen »dual-pixel af«, vilket ger kameran möjlighet att använda sig av fasdetekterande autofokus direkt på själva sensorn. Egentligen är detta inte helt nytt, men nytt är att snabbheten i fokuseringen är förbättrad, samtidigt som ytan som vi kan få denna autofokus på också är större. Faktum är att sensorn består av 40 miljoner sensels (sensorelement) som tar emot ljuset, varav två stycken kopplade i par bildar en pixel. Tekniken är smart uträknad för att ge de fördelar vi ser hos 70D.

Att fokusera med skärmbilden i liveview-läge går faktiskt riktigt bra, till och med över förväntan. Det första som slår mig vid användning av den nya autofokuseringen är att kameran inte alls behöver söka fram och tillbaka, vilket vi så ofta känner igen hos kameror där vi använder just skärmen för att fokusera.

Snabbheten märkte jag däremot att den berodde på vad jag har för inställning på flexi-zone-valet, eller antalet autofokuspunkter. Med en af-punkt aktiverad går autofokusen faktiskt riktigt snabbt, med en större zon som val tar autofokusen något längre tid, men är ändå rätt så snabb jämfört med ett vanligt fasdetekterande autofokussystem. Spännande med detta är också att denna autofokusen nu klarar sig bättre i miljöer med svagt ljus – det är inga problem att fotografera med skärmen på detta sätt inomhus, vilket är bra.

Om man nu vill ta i så mycket att kalla det en revolution överlämnar jag till användaren, för det beror helt på hur man använder sin kamera. Men att ha möjligheten att fotografera med rätt så snabb autofokus med skärm i liveview-läge är så klart riktigt bra om man ofta använder sig av den funktionen.

Att filma med autofokus

Om man nu inte imponerades av möjligheterna med autofokusen i liveview-läget, eller inte brukar fotografera i detta läge, så är det ändå i filmläget som den absolut största fördelen ligger med den nya tekniken. Genom att slå på ansiktsföljning hittar kamerans autofokus nästan direkt den person man riktar kameran mot, och justerar fokusen både tyst, mjukt, men ändå blixtsnabbt utan att hacka, söka fram och tillbaka eller på annat sätt krångla. Och det här är riktigt bra, och något som jag gillar starkt. Räkna med att andra kameratillverkare kommer att ta efter denna funktion – för det är precis så här som i varje fall jag vill att det ska fungera vid filmning.

En annan styrka som bidrar till en bra helhet för kameran, men framförallt för den som gillar att filma, är möjligheten att välja autofokuspunkt genom att trycka på pekskärmen. På så vis får man också följande autofokus mot det objekt man valt att fokusera på. Ytan som du kan trycka på är precis som på exempelvis 700d upp till 80 procent, vilket gör att du alltså inte behöver vara begränsad till de autofokuspunkter som kameran från början har, utan når tillräckligt långt ut i kanterna för att fokusera på objekt även där.

Genom att trycka på olika objekt i olika djup under filmning kan man alltså få bra fokusjusteringar per automatik, något som tidigare krävt manuell fokusering. Plötsligt blir allt mycket lättare för amatörfilmaren, och Canon har gjort ett bra jobb som slagit samman dessa tekniker för att kunna erbjuda en modern autofokus som fungerar mycket bra för film, tillsammans med deras stm-objektiv.

Film spelas för övrigt in i full-hd 1080p i h.264 med 30, 25 eller 24 bilder per sekund.

Autofokusen hos 70D hittar snabbt när du fotograferar med skärmen i liveview-läge. 1/200s, f/5, ISO 160

Fler finesser

EOS 70Dhar också fått ärva lite andra finesser från Canons andra nya kameror. Inbyggd wifi känner vi igen hos många modeller, och fungerar också som vanligt, med uppkoppling mot en smartphone för att kunna styra kameran på distans, eller föra över bilder till telefonen för en vidare väg mot webben. Också detta fungerar enkelt och uppkopplingen är snabbt fixad, som i tidigare modeller med samma funktion.

För den som gillar seriebildstagning har man också ökat på detta lite, med möjlighet att fotografera i upp till 7 bilder per sekund i kontinuerligt läge. Det här gillar den som fotograferar sport eller action.

Gillar du filter så finns också möjlighet att se resultatet direkt i liveview-läget. Kameran har också hdr-läge om du fotograferar i jpeg, vilket kan ge rätt bra resultat i vissa kontrastrika lägen.

Med Q-knappen kan du snabbt justera inställningar om du exempelvis byter mellan olika ljussituationer. 1/400s, f/4,5, ISO 100

Bildkvalitet

Canon eos 70Derbjuder samma bildkvalitet som den vi finner hos 700D. Detta betyg är bra, eftersom avvägningen mellan brus i bilder tagna med hög känslighet och bevarandet av skärpa är balanserad.

För film ser vi också samma prestanda som 700D, vilket ser bra ut både i 720- och 1080-läget.

Slutsats

Det du finner i nya Canon EOS 70Där en bra kamera med bra funktioner som passar alla möjliga behov, både för dig som vill göra mer avancerade inställningar eller behöver använda dig av 7 bilder per sekund eller möjligheten till wifi-uppkoppling. Kameran passar också dig som är ute efter enkelhet och lätt användning.

Men kanske passar kameran extra bra för dig som vill ha en enkel kamera att kunna filma med, tack vare möjligheten till enkel och snabb fokusering – som också passar den som gillar att fotografera i liveview-läge med skärm – vilket också är den absolut största fördelen hos kameran.