Kamera & Bild testar

Test: Canon S120 - Lite snabbare och lite ljusstarkare

Det finns en del kreativa filter i S120, som exempelvis leksakskamera u2013 som lägger på en vinjettering.rnb1/250s, f/4,5, ISO 80
Canon S120 är mycket bra på att hantera motljus i autoläge, både när det gäller bildresultatet och hur autofokusen fungerar.brn1/200s, f/6,3, ISO 80
Canon S120 har samma utseende som S110.
Canon S120 har samma utseende som S110.

Nya Canon S120 är en förfining av ett kompakt koncept som mottagits väl av fotografer. Nyheterna är inte många, utan snarare en förbättring av de tidigare specifikationerna. Lite snabbare och lite ljusstarkare är det första vi märker hos kameran.

Canon Powershot S120 är uppföljaren till den nu ett år gamla föregångaren S110. Det nya vi hittade där var tryckkänslig skärm och wifi, något som vi också ser i S120. Nyheterna är däremot något mindre denna gång: något ljusstarkare objektiv, något snabbare seriebildstagning och något bättre specifikationer för video.

Sensorn har en upplösning på 12 megapixel och ett iso-omfång på mellan 80 och 12800 iso, alltså samma som hos S110. Det inbyggda objektivet har samma brännvidd på 24-120mm i småbildsformatet, men en något bättre ljusstyrka i vidvinkelläget med en minsta bländare på 1,8 och 5,7 i teleläget.

Orörd design

Över lag har dessa modeller från Canons kompaktsegment varit ett koncept som gått hem hos konsumenterna. Kanske är det också därför som designen är i det närmaste orörd från S110, med samma knappupplägg på baksidan, samma knappar och likadant utförande.

Och visst fungerar det. Kameran är skön att hålla i, riktigt liten och kompakt att faktiskt ha i fickan, samtidigt som den är enkel att förstå sig på. På framsidan hittar vi metallringen som gör att du snabbt kan justera bländare eller slutartid genom en enkel vridning.

Skärmen på 3 tum är likadan som hos föregångaren S110, nämligen med en upplösning på 460000 bildpunkter och en bra och väl avvägd känslighet för att kunna fotografera eller bläddra bland bilder eller menyer.

Nyheterna

I Powershot S120 har Canon valt att slänga in en kraftigare processor, vilket faktiskt också märks – hantering i menyer och allmän användning av kameran känns något snabbare över lag. Förutom detta har också hastigheten för seriebildstagning ökat något, från 10 bilder per sekund till 12,2 bild per sekund för de 6 första bilderna, och i 9,3 bilder per sekund för de därefter. Snabbare är alltid bättre och välkomnat, även om det inte är en enorm skillnad.

Den som gillar att spela in film kommer också att välkomna möjligheten att spela in i full-hd 1080p i 60 bilder per sekund – föregångaren hade bara 24 bilder per sekund. Resultatet blir en mjukare och skarpare bild. För att vara en så kompakt kamera som S120 är, så är det riktigt bra. Jag gillar förbättringen hos filmerna som det faktiskt ger.

Nackdelen som jag har märkt hos både S110 och S120 är batteritiden. Ska man filma på exempelvis resan så gäller det att hålla koll på batteriet. Fördelen å andra sidan blir en kamera som blir mindre eftersom batteriet inte är så stort.

Liksom hos den nya och större modellen Powershot G16 har S120 också fått möjlighet att fotografera stjärnhimlen med ett speciellt stjärnläge, vilket är kul för de som sysslar med sådant. Men smart är läget som hjälper dig att fixa till bakgrunden så den hamnar i oskärpa, något som kameran själv räknar ut. Bra är också hdr-läget som låter dig ta en högdynamisk bild på frihand, genom att kameran tar flera bilder efter varandra och lägger samman. Resultat blir bra.

En annan sak som hör samman med hur snabb kameran känns är också autofokusen. Det är inte bara antal bilder per sekund som blivit snabbare, utan även hur autofokusen upplevs. »Något snabbare« är väl rätt nivå att tala om, men ändå så att det ibland märks i vissa situationer.

Canon S120 har samma utseende som S110.

Flera liknande arv

Wifi känner vi igen från tidigare, och något som nära på alla nya kameror börjar innehålla. Funktionerna du kan nå hos S120 är samma som hos S110, alltså att spara ned bilder och filmer från kameran på din smartphone, synka loggad platsinformation mot bilderna eller ladda upp bilder på Facebook eller direkt för utskrift. Liksom tidigare är det rätt lätt att konfigurera kameran och smartphonen, något som Canon tidigt lyckats bra med.

Bildkvaliteten som vi ser hos S120 är mycket lik den hos föregångaren S110, vilket är bra. Brushanteringen har blivit något bättre, vilket tillsammans med det något ljusstarkare objektivet är en knuff i rätt riktning. Bildkvaliteten hos filmning är också den som hos föregångaren, även om just filmen kan upplevas något mjukare och skarpare vid inspelning i flera bilder per sekund.

Passar många

Med de inställningar, möjligheter och automatiska scenval som S120 erbjuder så är det en kamera som egentligen passar rätt många. Ibland kan det vara skönt att slippa ratta runt bland djungeln av inställningar, och i stället bara fotografera. Ibland är det däremot roligt att gräva lite djupare för att ta lite mer tekniska bilder – och du kan båda delarna med S120.

För den som vill ha en kamera i lätt vikt, för exempelvis resan, så är S120 ett bra val. Du får bra bilder och liten kamera som ryms i fickan.