https://www.kamerabild.se/tester/kameror/test-kameran-i-iphone-5-ur-fotografens-perspektiv
518625
Kameror
Kamera & Bild testar

Test: Kameran i Iphone 5 - ur fotografens perspektiv 

Totalbetyg

Det slitna, men sanningsenliga uttrycket, »den bästa kameran är den du har med dig« har idag gjort att mobiltelefonen för många har blivit den kamera som används mest. Vi har därför testat kameran i den nya Iphone 5 och jämfört den med föregångarna 4 och 4S.

Enligt Apple själva ska förmågan att fotografera i svagt ljus vara förbättrad motsvarande två steg i ljusstyrka från Iphone 4. Man ska även ha förbättrat objektivet med nya linser, fem till antalet, som ska ha en exaktare justering än tidigare.  

Upplösning och bländare är detsamma som i 4S, 8 megapixlar och f/2,4. Däremot är brännvidden i Iphone 5 något vidvinkligare än i 4S, detta på grund av att man gjort hela mobilen tunnare vilket leder till en kortare brännvidd. Apple har även bytt ut ytterglaset till safirglas. Safirglaset är hårdare än vanligt glas, därför kan man göra ytterglaset tunnare och då blir dess optiska påverkan mindre.

 

Märkbar skillnad

Våra tester visar att det är en märkbar skillnad i svagare ljus mellan 4 och 5. Däremot är det ingen större skillnad mellan 4S och 5, den skillnad som upptäcktes i våra tester är att 5:an har något kraftigare brusreducering. Det bör dock sägas att våra testbilder togs vid Iphone 4S ISO-gräns som ligger på 800, medan Iphone 5 kan gå upp till ISO 3200 vilket givetvis ger större möjligheter att fotografera i dåliga ljusförhållanden.

En annan förändring med Iphone 5 jämfört med 4S är att den tar bilder snabbare. I våra tester är tiden från det att vi trycker på avtryckaren tills bilden verkligen tas betydligt kortare än med 4S. Någon seriebildstagning finns dock inte på Iphone 5 så om du vill ta flera bilder i följd får du helt enkelt trycka snabbare på avtryckaren.

När vi testar att fotografera genom att använda oss av snabbknappen, (som direkt tar oss till fotograferingsläget), upptäcker vi att det inte går att modifiera bilden med »ändra-knappen«. Troligen är detta något som kommer att ändras i en kommande programuppdatering, eftersom det fungerar med 4S.

 

Nytt med panorama

En nyhet med Iphone 5 är möjligheten att ta panoramabilder. Egentligen är det ingen nyhet eftersom det redan tidigare har funnits appar för detta. Du tar panoramabilder genom att föra kameran i sidled och under tiden får du hjälp av en pilsymbol som indikerar om du rör den för snabbt eller om du inte håller kameran tillräckligt stadigt i höjdled. Slutresultatet blir oftast bra, men om du inte håller kameran stadigt medan bilden tas kan det uppstå förvrängda partier. Framför allt är det känsligt om bilden innehåller ansikten. Dessutom upptäcker vi att exponeringen låses där du börjar din panorering. Detta blev ett problem när vi började fota vid ett ljust fönster för att sedan svepa över ett något mörkare rum, en stor del av bilden blev kraftigt underexponerad. Men själva funktionen med panorering upplever vi ändå som ett roligt inslag i den nya Iphonen.

Filmfunktionen i Iphone 5 har fått en förbättrad bildstabilisering, vilket syns när man jämför med en 4S. Om du filmar medan du går blir bilden något mindre skakig i 5:an, men det är inte några dramatiska förändringar.

En annan nyhet är att du kan ta bilder medan du filmar. Det upplever vi som en bra funktion framför allt när du filmar något avgörande och samtidigt vill kunna spara stillbilder från detta tillfälle.

Sammanfattar vi intrycken kan vi konstatera att 5:an är märkbart bättre än 4:an när det handlar om bildkvalité, men att det mellan 4S och 5 inte skiljer så mycket. Det finns några nya kamerafunktioner i den senaste Iphonen som kan komma till användning, men som kanske inte är avgörande för om du ska skaffa en 5:a.