https://www.kamerabild.se/tester/kameror/test-nikon-coolpix-s8000-liten-kamera-prickar-in-tre-m-sten
370624
Kameror
Kamera & Bild testar

Test: Nikon Coolpix S8000 - Liten kamera prickar in tre måsten

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/556895.jpg?itok=oTeCrZZa', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/556895.jpg?itok=oTeCrZZa', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/556895.jpg', w: 470, h: 322, title: ' ' },]

Totalbetyg

Några av kraven man bör ställa på en kompakt i dag är att den ska ha 1. snabb autofokus, 2. bildstabilisering och 3. korrigering av distorsion. Coolpix S8000 har allt det, och lite till.

Nikon Coolpix S8000 har en tre tum stor och högupplöst skärm med 921 000 bildpunkter, vilket gör att den hamnar i en exklusiv skara kameror på marknaden. Men när man sida vid sida jämför S8000 och Canon S95 – som har en något enklare skärm – ser ändå Canons skärm bättre ut. Anledningen är att den är ljusstarkare. S8000 ger fotografen möjlighet att korrigera skärmens ljushet (liksom de flesta kompakter). Fast på Nikonskärmen är det bara de mörkare partierna som ljusas upp – inte hela skärmen. Denna brist kan bli kännbar vid fotografering i starkt ljussken.

Skillnaden mellan en skärm på 921 000 punkter jämfört med 460 000 syns, men inte tydligt. Det är viktigare att skärmen är ljusstark.

Färgblödningen blir ganska tydlig i konturerna vid skarpa kontraster, men det är en effekt av att kameran har en sådan kraftig zoom. Det är svårt att få allt i ett. Och zoomen ger ett fullgott resultat.

Nikon påstår att filmkvaliteten är knivskarp, vilket vi finner en aning överdrivet. Bilden är i själva verket uppskalad vilket kan ge hackiga detaljer. Å andra sidan är uppskalad film inte helt ovanligt vid filminspelning med kompaktkameror.

Kvaliteten på bilderna är helt okej. Inte ens vid ISO 1600 utmärkte sig S8000 som ovanligt brusig eller med särskilt utsmetade detaljer i jämförelse med Canon S95 (som ändå ska ha god brushantering).

Kameran känns solid och ligger bra i handen men får ett minus för blixtplaceringen längst upp i vänstra hörnet. Vid ett vanligt tvåhandsgrepp hindrar vänsterhandens fingrar blixten från att poppa upp.

Knapparna är i enlighet med resten av kameran små. En fördel med att de nästan helt är infasade i kameran är att man slipper haka i till exempel byxfickorna med dem. Samtidigt är de onekligen ganska pilliga att manövrera sig fram med. Den roterande multiväljaren är förnuftigt räfflad för att erbjuda ett bra direkt grepp. Testkamerans multiväljare bjuder knappt på något motstånd, vilket emellanåt gör det lite slirigt att leta sig fram i menyerna.

Plus får kameran för den snabba uppstarten och fokuseringen, samt den tjusiga gråskalan i det svartvita programvalet.

Det är också positivt att filminspelningsfunktionen har en egen knapp bredvid skärmen. En finess med S8000 är att den spelar in stereoljud via två mikrofoner som är placerade bredvid varandra på kamerans överdel. Men även om kameramotorn är tyst får man se upp med skrapljuden som fingrarna genererar om man byter grepp om kameran.

Överlag ger Coolpix S8000 god valuta för pengarna. Avancerade fotografer kan sakna möjligheten att ställa in kameran manuellt, men bortsett från det är S8000 en bra allroundkamera.