Kamera & Bild testar

Test: Nikon D3300 – presterande instegskamera

Nikon har förbättrat både sensorns känslighet och bildkvaliteten hos D3300 jämfört med föregångaren. rn1/15s, f/6,3, ISO 800 Foto: Calle Rosenqvist
Enkelheten hos Nikon D3300 är riktigt bra. I menyerna kan du ställa in vad du ska fotografera, och få hjälp på traven. 1/100s, f/5, ISO 400 Foto: Calle Rosenqvist

Som ett vidarebygge på den högupplösta instegsmodellen Nikon D3200 har Nikon D3300 fått uppdateringar som ligger rätt i tiden.

Med nya Nikon D3300 uppdaterar Nikon sitt segment för instegskameror, och passar även på att göra en del förbättringar. Det som diskussionen handlade om under 2012 när föregångaren D3200 släpptes, var främst om målgruppen var de som skulle behöva eller använda alla de 24 megapixlar som satt i denna kamera. Det vi vet nu är att det går hem – många vill ha den högre upplösningen.

Uppdateringarna hos D3300 är både många och få. Man skulle enklast kunna säga att kameran har exakt samma upplägg som föregångaren – det som hänt är att hårdvaran uppdaterats för att hänga med i utvecklingen. Mycket har också ärvts från D5300 från förra året, bland annat den snabbare processorn, vilken i sin tur ökat på seriebildstagningen till 5 bilder per sekund – men även sensorn på 24 megapixel utan lågpassfilter. iso-omfånget har ökat till 25600 från föregångarens 12800. Inspelning av film har förbättrast till 50 eller 60 bilder per sekund i full-hd.

Designarv – och smart

Designen känner vi helt igen från D3200. Det som utmärkte den kameran under 2012 var det kompakta formatet, något som vi ser att Nikon arbetat vidare på. Kameran känns riktigt slimmad och bra i handen, och greppet är förbättrat på det viset att det är mer uttalat – mer och bättre grepp helt enkelt.

Knapparna sitter bra och passar egentligen vem som helst. Men det bästa med kameran är nog egentligen enkelheten, som även den är ärvd från D3200. På programvalsratten hittar vi Guideläget som låter dig som fotograf guidas genom kamerans funktioner och inställningar, och du kan välja vilken typ av bild du vill åstadkomma och få hjälp med hur det hela fungerar.

Funktionen är riktigt bra förklarande och gör det både enkelt och roligt att använda kameran. För den som vill vara lite kreativare finns även scenlägena, eller effektläget, som låter dig välja exempelvis effekter för leksakskamera eller miniatyr – men nu även för en liggande panoramabild. En bra funktion för den resande turisten.

För den som känner sig hjälplös från början har kameran också ett bra Auto-läge. Hos D3300 tycker jag att läget fungerar riktigt bra. Alla bilder som jag tagit blir bra, och kameran hittar många gånger helt rätt med sina inställningar. Och blir det fel så finns scenlägena.

Kameran är också rätt säker när det gäller att fokusera rätt. Men räkna inte med något prestandamonster – autofokusen är inte den snabbaste, men helt okej.

Skärmen är också den bra, med klar och skarp bild. Nikon har också lyckats rätt bra med att presentera inställningarna på skärmen, och visar siffror och värden på ett smart vis. Det hela är mycket pedagiskt upplagt, och som gjort för att förstå.

Genom ett tillbehör finns också möjligheten att koppla upp kameran med wifi mot en smartphone, för att dela bilderna på internet.

Däremot undrar jag varför inspelning av film inte påbörjas även när man trycker in inspelningsknappen och inte befinner sig i liveview-läget. Varför ha en separat knapp om den inte fungerar i alla lägen? Trycker jag på knappen så vill jag just påbörja inspelning av film.

Riktigt bra bilder

Bildkvalitetsmässigt – och för att ha en upplösning på 24 megapixel – så presterar D3300 riktigt fina bilder, och även möjlighet att beskära dessa om man vill. Avsaknaden av det optiska lågpassfiltret innebär att bilderna blir skarpare och bättre, något som också märks. Och med möjlighet till högre iso ökar också möjligheterna till bättre bilder i svagt ljus.

Som helhet så är Nikon D3300 en riktigt lyckad kamera som passar den som söker en presterande instegskamera som klarar mycket.

I samband med kameran släpper Nikon också det nya kitobjektivet 18-55mm/3,5-5,6g VR II, vars nyhet är att objektivet är infällbart. Genom att hålla in en knapp öppnar och stänger man objektivet, vilket gör att det blir något mindre när man inte använder det. Nackdelen är att kameran inte är redo för fotografering i alla lägen.