Kamera & Bild testar

Test: Olympus E-P2 för den mer seriöse

Den är svart, seriös och har en stor sökare. Olympus E-P2 är på pappret bara en liten uppgradering av E-P1. I verkligheten kan små ändringar göra stor skillnad.

Publicerad

När Olympus Pen E-P1 presenterades i somras kom en del synpunkter på att kameran varken hade genomsiktssökare eller en elektronisk sökare. Det enda som fanns var en bildskärm på baksidan, precis som på en kompaktkamera. Olympus mötte kritiken med att just det var poängen – en liten systemkamera med form som en kompakt.

Om E-P2 är resultatet av denna kritik eller en medveten strategi får vi kanske aldrig reda på. Men vi kan konstatera att Olympus lyckats så bra med E-P2 att ordet »nödlösning« känns helt främmande. Det faktum att Olympus inte kom med E-P1 i svart tyder på en medveten plan.

Hade E-P1 funnits i svart hade fokuseringen på design inte blivit lika tydlig. E-P1 ska vara de designmedvetnas kamera och kom i vitt för de trendiga och blankt stål för dem som vill vara mer tidlösa men fortfarande har ett öga för god form.

E-P2 är också snygg med en blandning av matt- och blanksvarta ytor i kombination med kromade detaljer. Remmen är också svart och betydligt mer användbar än den som följer med E-P1.

I samband med introduktionen av E-P2 sänkte Olympus priset på E-P1. Som alltid kostar det lite extra att vara först med det senaste. Nu blir E-P1 en mellanmodell i Pen-serien. Olympus är inte direkt hemliga med sina framtidsplaner och säger att det kommer en ännu billigare grundmodell. En familjekamera helt enkelt.

Efter introduktionen av Olympus E-P1 presenterade Panasonic sin motsvarighet GF1 med bättre skärm och filmfunktion. Till Panasonic GF1 kan man köpa till en elektronisk sökare. Till Olympus E-P2 ingår den.

Olympus E-P2 är en trevlig kamera för flanören. Lätt och smidig att ha med sig, särskilt med pannkaksobjektiv. Att kunna använda en sökare är bra för gatufotografen.

Jämför vi de två sökarna är det stor skillnad. Olympus sökare VF-2 har en upplösning på 1 440 000 bildpunkter. Det ger en stor och bra sökarbild som kan få många motståndare till elektroniska sökare att omvärdera sin åsikt.

Panasonics sökare DMW-LVF1 ger en mindre och betydligt sämre upplöst sökarbild. I Panasonics fall känns det mest som att sökaren duger till att komponera bilden. Panasonic GF1 säljs klokt nog utan den elektroniska sökaren.

Olympus E-P2 säljs klokt nog med den elektroniska sökaren. Och vill man ha kameran utan sökare finns ju E-P1.

I och med introduktionen av E-P2 kom en uppgradering av mjukvaran till E-P1 som ger följande autofokus precis som E-P2. Förutom färgen, uttaget till sökaren under blixtskon och att blixtskon sitter något högre upp på E-P2 är kamerorna identiska.

Vad är då nyttan med en elektronisk sökare

kan man undra?

Jo, det finns några problem med att använda bildskärmen som sökare.

1. Det är svårt att se bilden när solen skiner.

2. Det blir lättare att hålla kameran still.

3. När blicken går från motivet till skärmen måste ögat fokusera om. Med en sökare, optisk eller elektronisk, slipper man detta och kan behålla ögats fokus. Med åren blir det svårare och svårare att snabbt ställa om blicken.

En snabb rekapitulering av testet av E-P1 ger vid handen att E-P1 och E-P2 lider av ett onödigt högt slutarljud. Canon EOS 5D Mark II har en fyra gånger större slutare men är mycket tystare med spegeln uppfälld. E-P1 och E-P2 saknar spegel så förutsättningarna för en mycket tyst kamera finns. Ljudet är dock inte störande högt i de flesta fall.

Kamerorna ligger mycket bra i min hand. Knapparna är inte lika pilliga som hos Panasonic GF1. 14-42-objektivet har något långsam autofokus. Pannkaksobjektivet 17/2,8 är de flestas favorit med kompakt format och låg vikt. Två nya objektiv kommer under våren, 9-18/4-5,6 och 14-150/4-5,6. Dessutom går det att använda objektiv från Panasonic, som deras mycket fina och ljusstarka 20/1,7.

Med den elektroniska sökaren blir E-P2 en ännu bättre kamera för den mer avancerade fotografen än vad E-P1 är. Och konkurrenterna kommer snart att kopiera den fina

sökaren.

Så satte vi betyget

Bildkvalitet 7

Bildkvalitet som Panasonic GF1. Aningen bättre än Olympus spegelreflexkameror.

Byggkvalitet 8

Kvalitetskänslan är hög. Naturligtvis inte lika kraftigt byggd som en proffskamera.

Ergonomi och logik 7

Ligger mycket bra i handen. Knapparna på rätt ställe. Bättre än Pansonic GF1 på detta.

Mångsidighet 7

Sökaren ökar mångsidigheten, men fortfarande inte lika mångsidig som en vanlig spegelreflex.

Valuta för pengarna 8

Sökaren ingår och gör paketet prisvärt.