Kamera & Bild testar

Test: Ricoh GXR A12 28mm/2,5

Ricohs GXR-system kan ta många skepnader. Som kvalitetskompakt med 28-300-modulen eller som reportage- eller gatufotokamera med den nya 28 mm vidvinkelmodulen.

Publicerad

Först en liten repetition. Ricoh GXR är ett modulsystem där kamerahuset är byggt i metall men saknar sensor. Objektiv och sensor sitter tillsammans i utbytbara moduler. För att modulerna ska vara kompakta har zoomarna sensor i kompaktkameraformat medan de fasta brännvidderna har fått större sensorer i APS-format.

Vid introduktionen fanns bara en modul med fast brännvidd, en makronormal med bildvinkel motsvarande 50 mm brännvidd i småbildsformatet.

Normalen var välbyggd och riktigt skarp, men ett enda objektiv bildar inte ett kamerasystem, åtminstone inte om man är kvalitetsmedveten och vill ha stor sensor.

Nu har det äntligen kommit en vidvinkel, motsvarande 28mm/2,5, och tillsammans med normalen bildar de ett litet rese- eller reportagekit. De är också intressanta för gatufotografen eftersom Ricoh GXR till skillnad mot övriga spegellösa systemkameror i den här prisklassen är extremt tyst. Till och med tystare än Leica M9.

Ricoh har också den för gatufoto utmärkta funktionen att man kan förinställa olika avstånd. Autofokus är inget alternativ om man ska fotografera människor som kommer emot en.

De är väl de här nischerna, rese- och gatufoto-grafer, som Ricoh tänkt sig när de konstruerade GXR-systemet. Tyvärr finns det några minuspunkter som du bör fundera kring om du tycker att kameran låter intressant.

Ricoh GXR-systemet har marknadsförts som väldigt tåligt. En poäng med modulerna ska vara att man slipper få in damm. Kamerahuset och makronormalen är också rejält byggda. Vidvinkelmodulen är kraftigt byggd till det yttre, men linsenheten som åker ut är plastig och racklig.

Ricoh GXR är som gjord för gatufoto. Vinjetteringen är pålagd i efterhand.

Dessutom ska man fästa motljusskyddet i det, och det känns inte bra. Jag hade hellre sett att motljusskyddet var fäst i det yttre stadiga metallskalet.

Optiskt presterar objektivet riktigt bra, som brukligt med Ricohs fasta vidvinklar. Distorsionen är låg, och då finns det dessutom en funktion för att räta ut linjerna helt. Tyvärr håller inte sensorn samma toppkvalitet. Utvecklingen går snabbt just nu och skillnaden mot de bästa sensorerna i samma storlek är stor. Det blir rejält brusigt på maxläget ISO 3200.

Ricoh GXR är ett unikt system med speciella fördelar. Men ännu imponerar det inte fullt ut.