Kamera & Bild RETRO

K&B Retro: Fullformatskameran Nikon Df (2013)

2013 var året som många kommer minnas som retrodesign-året, där kameror med design från förr kom åter. Så gäller även för Nikon, som med sin Nikon Df släppte en kamera i klassisk design sammansmält med modern teknik.

I Kamera & Bild Retro får du som läsare följa med på en tillbakablick på prylar från förr. Först ut är fullformatskamern Nikon Df som släpptes i november 2023.

Nikon Df har följt den klassiska Nikon-designen som vi känner igen från förr, med en mer mekanisk känsla.

Utdrag från Kamera & Bilds test

»Intressant nog valde Nikon däremot att skippa filmfunktionen i nya Df. Varför, kan man fråga sig, men enligt Nikon själva var det för att det inte behövs i denna modell, och att helt enkelt få bort ett moment från kameran. Det här har mötts av två lite delade läger. Ett läger anser att det är en fördel då det blir färre grejer att tänka på, mindre reglage och inställningar, medan andra tycker att det är problematiskt med en så modern kamera som inte kan filma – när alla andra kameror kan det idag.

Retro i all ära, men än en gång känns det som om kameradesign tar över funktionen, vilket vi i och för sig också visste i och med denna kamera. Det handlar om nostalgi, former från förr, och en design som får oss att minnas våra tidigare dagar som unga fotografer.

Nikon Df delar helt klart massan av fotografer. Å ena sidan är den bra, å andra sidan är den sämre. Det hela handlar mycket om vad man är ute efter. Sensorn och designen är helt klart det man köper kameran för, och den känsla som det bidrar till. Det är också därför som den inte kommer passa alla. Letar du efter en arbetshäst så är Nikon df inget för dig, heller inte när det gäller film, eftersom kameran helt saknar detta.«