Kamera & Bild testar

Mät ljuset – med din mobil

TEST: Vi har testat fem olika ljusmätarappar för android för att se hur bra de är och om de kan vara till någon hjälp för dig som fotar analogt, eller som bara vill kunna mäta ljuset med din mobiltelefon.

Tiny light meter

Den bästa appen av de vi testat. Den mäter bara reflekterande ljus men gör det väldigt exakt. Den enda appen som träffade helt rätt. Ska man klaga så är rutorna där man väljer bländare, slutartid och ISO rätt små och pilliga. Men det tycker jag att det är värt när den är så pass bra.

Beecam lightmeter

Den här appen har ett ganska enkelt gränssnitt. Den mäter det infallande ljuset med den främre kameran så att man kan se skärmen medan den mäter.Du kan själv välja vilken/vilka parametrar av bländare, slutartid och ISO som mätaren ska utgå ifrån. Tyvärr är den inte så exakt som man skulle vilja och den mätte i vårt fall ungefär två steg fel.

Lightmeter

Här kan du mäta både reflekterande och infallande ljus. Du kan bara justera vilket ISO-tal du vill använda, men på grund av hur skalan ser ut får du ändå fram alla slutartids- och bländarkombinationer. Den är enkel att använda och mäter helt okej. Underexponerar ungefär med 1/3-steg.

Rex light meter

Appen är väldigt enkel i sitt utförande. En ruta där du väljer vilka ISO-tal, slutartider eller bländare du vill ha som utgångsvärde och en ruta där du trycker för att mäta ljuset.Mäter endast infallande ljus men gör det tyvärr inte så exakt, utan kommer ungefär två steg under.

Light meter tools

Likt VSCO Cam är det här en app som har både kamera och redigeringstjänster. Kameran har dock inte samma avancerade funktioner som VSCO Cam utan ger dig snarare möjligheter att lägga på lite snabba filter eller ramar på bilderna direkt när de tas. Du kan även redigera bilder i efterhand.