https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/canon-rf-28-70mm-f2l-usm-dromoptik-med-mardromstyngd
546799
Objektiv
Kamera & Bild testar

TEST: Canon RF 28–70mm f/2L USM – drömoptik med mardrömstyngd

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/canon2870.jpg?itok=jo5f2Wsr', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/canon2870.jpg?itok=jo5f2Wsr', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/canon2870.jpg', w: 1386, h: 1000, title: ' ' },]

Totalbetyg

Det må vara drömobjektivet för bröllopsfotografer, en vinnare för bildjournalisten och ett otroligt kompetent objektiv för den som behöver en allround-glugg. Samma sak för den som behöver ljusstyrkan. Men tyngden i objektivet, Canon, tyngden.

 

Bra, bättre, bäst – och här är det det sistnämnda som gäller. Med Canons nya feta RF-objektiv i det grymt användbara brännviddsspannet 28–70 mm – och dessutom med grym ljusstyrka – kan du skapa fantastiska bilder i extremt bra kvalitet. Objektivet är otroligt häftigt att använda, men det kostar också, i form av brutal vikt.

Prestanda före ergonomi skulle man kunna säga, men för den som verkligen behöver kombinationen som detta objektiv har att erbjuda så är det så klart guld värt. Värt att notera är däremot att det väger 1,8 gånger vikten hos dess närmaste motsvarighet hos EF, Canon EF 24–70mm f/2,8L II USM, med sina 805 gram.

Objektivet är av den proffsiga L-typen, med riktigt bra byggkvalitet som klarar av tuffa förhållanden. Dessutom har objektivet en kvalitet som är fantastisk – zoomringen går att vrida mjukt och fint, och fokusringen är även den lätt, mjuk, och skön att vrida på vid manuell fokusering. Vid zoomning förlängs också objektivet något, runt 2 cm i full zoom, 70 mm.

Dessutom hittar vi hos detta objektiv samma som hos övriga RF-objektiv en kontrollring som går att ställa in för att göra justeringar direkt på objektivet, exempelvis exponeringskompensation, vilket är en mycket bra funktion. Själva kontrollringen har små klick när man vrider på den, något som också hörs på inspelning av film med den interna mikrofonen. Däremot går det att byta ringen mot en steglös sådan för en viss kostnad.

Autofokusen är snabb och bra, liksom helheten vid användningen av objektivet. Det är något stort, men det är faktiskt något man vänjer sig vid efter en tids fotograferande.

 

Superskarp. Ljusstyrka och zoom i ett – grymt för reportage eller bröllop. 1/80 s, f/5,6, ISO 6400, Canon EOS R

 

Slutsats

Skärpan är grym över i princip alla brännvidder och på alla bländare. Distorsionsmässigt ser vi endast en svag måsvingeformad sådan i vidvinkelläget 28mm. I 70mm-läget syns istället en svag kuddformad distorsion.

Objektivet visar i princip obefintlig kromatisk aberration. Vinjetteringen är synlig vid f/2 men försvinner avtagande med nedbländing, och helt efter två stegs nedbländning.

Summerar vi objektivet så är det inget snack om saken – Canon levererar en av de bästa zoomarna vi sett i spannet från vidvinkel till lätt tele i fullformat. Objektivet är skärpemässigt en fantastisk pryl att använda, men kan stundvis vara en mardröm när det gäller dess tyngd.

Förutom den styrkedemonstration som Canon gjort med detta objektiv så har de även lyckats skapa ett drömobjektiv som kommer bli en favorit för exempelvis bröllopsfotografen. 

Vad tycker du?

Håller du med skribenten om Canon RF 28–70mm f/2L USM?

Resultatvisning: 
0
546813
167315513313063_2653278114716778