Kamera & Bild testar

Test: 4 makroobjektiv

Makroobjektiv öppnar dörren till en spännande motivvärld. Vi har testat tre relativt billiga alternativ och ett riktigt proffsobjektiv.

Publicerad
Klicka på bilden för förstoring.

Många lockas av att ta makrobilder, men för den som precis köpt en systemkamera kan priserna lätt verka avskräckande. Det billigaste objektivet ligger på drygt 3 000 kronor (se vårt stora makrotest från förra året). I detta kompletterande test börjar priserna på 4 600 kronor.

I det läget kan en del lockas av telezoomar som är märkta »macro«. De ger som regel bara en maximal avbildning på 1:3 mot 1:1 hos de objektiv vi testar här. Skillnaderna i skärpa, ljusstyrka och mekanik är stora.

Trots att priser runt 4 000 kronor kan kännas som mycket pengar när man kan få en systemkamera med normalzoom för samma pengar har tillverkarna ansträngt sig på senare år för att få fram fler billiga objektiv. De helt nya objektiv Nikon AF-S 85/3,5G VR DX och Tamron SP 60/2 är exempel på detta. En stor anledning till att priserna kommit ner på en lägre nivå är att flera av de nya objektiven är anpassade för de mindre APS-C-sensorerna. Nikonobjektivet har inbyggd bildstabilisering vilket tillsammans med bra optiska egenskaper gör att vi anser det vara mycket prisvärt.

En gammal sanning är att det inte finns några dåliga makrobojektiv, inte när det gäller makron med fast brännvidd i alla fall. Definitionen av makro är så vid att telezoomar med hyfsad närgräns även kan använda epitetet.

I det här testet bevisas återigen sanningen även om Tamron-objektivet ger något mjuk skärpa med största bländaren, å andra sidan är objektivet ett steg ljusstarkare än övriga objektiv i testet. Redan vid ett stegs nedbländning blir bilderna krispigt skarpa.

Som vanligt snålar Canon med motljusskyddet. Vid fotografering av småkryp kan en motljusskydd vara störande eftersom det kan skugga och störa motivet. Men ett motljusskydd bör användas vid all övrig fotografering om man vill få ut maximalt av sitt objektiv.

Makroobjektiv är inte populära bara för närbilder utan även för porträtt, dels därför att de är skarpa teleobjektiv, utan även för att det är smidigt att inte behöva störas av närgränsen när man vill gå lite extra nära på någon bild. Du kanske vill ta ett tajt liggande porträtt med ögonen i överkant, så nära går det sällan att gå med ett vanligt kort tele utan att använda mellanring.

Klicka på bilden för förstoring.