https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-canon-ef-m-32mm-f14-stm-normalobjektiv-i-toppklass
546981
Objektiv
Kamera & Bild testar

Test: Canon EF-M 32mm f/1,4 STM – normalobjektiv i toppklass

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/efm32.jpg?itok=1BGy_I19', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/efm32.jpg?itok=1BGy_I19', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/efm32.jpg', w: 1500, h: 883, title: ' ' },]

Totalbetyg

Det nya obektivet till Canons spegellösa APS-C-kameror är en riktigt fin normaloptik som är tänkt att kunna användas till all möjlig fotografering. Det är ljusstarkt och har en fin finish, men hur är bildkvaliteten?

Det nya normalobjektivet för Canons spegellösa APS-C-kameror, EF-M 32mm f/1,4 STM, blir det tredje fasta objektivet i systemet. Sedan tidigare finns ett 22mm f/2 och ett 28mm f/3,5. Detta blir alltså också det fasta objektiv med högsta brännvidd till Canons spegellösa kameror. 32mm är vad man kan se som ett normalobjektiv (det motsvarar 51 mm i småbildsformatet) till kameror med den här sensorstorleken. 

En trevlig brännvidd, framför allt är det snyggt för dokumentärt fotograferande, då det ger en neutral bildvinkel. Jag har testat objektivet till både vardaglig fotografering men även några produktbilder och lite annat. 

 

Canons nya 32mm f/1,4 till EOS M-kamerorna är skarpt och fint, med bra färgåtergivning. 1/1250 s, f/1,4, ISO 100

 

Designmässigt följer det samma stil som de övriga objektiven till EOS-kamerorna, det vill säga ett ganska rent utseende med få detaljer och inga krusiduller. Det känns proffsigt på något sätt. Objektivet har en bred fokusring, den täcker i stort sett två tredjedelar av hela objektivet. 

På objektivet sitter också en liten justering för att välja om man vill ha fullt omfång på autofokusen eller begränsa det mellan 0,5 m och oändligt. Med begränsningen jobbar den något fortare, men det är inte direkt märkbart vid vanlig fotografering.

Objektivet är också något större än vad jag väntat mig av ett 32 mm, Det blir ändå en ganska kompakt lösning med EOS M50 (som vi testade objektivet på). 

Men det hade varit ännu trevligare om det gått att kapa av någon centimeter på objektivets längd. 

Objektivets autofokus jobbar i ett förhållandevis okej tempo. Det är inte supersnabbt, men det är på inget sätt dåligt. Under praktiskt fotograferande kan jag inte påstå att jag störde mig på att autofokusen var för långsam. 

 

Objektivet har en brännvidd som motsvarar ungefär ett normalobjektiv i småbildsformatet. Det ger ett behagligt utsnitt och både skärpan och oskärpan är väldigt bra. Övergången mellan de två sker mjukt och fint. 1/250s, f/1,4, ISO100

 

Den är förhållandevis tyst när den fokuserar också även om ljudet nog är i högsta laget för filmning. Så trots STM-motorn som ska vara Canons tystaste så skulle i alla fall jag använda mig av manuell fokus när jag filmar med objektivet. 

Slutsats

När det gäller bildkvaliteten finns det inte mycket att klaga på hos Canons nya 32mm f/1,4. Skärpan är bra över hela bilden redan vid full öppning. 

Vi kan inte se någon kromatisk aberration och distorsionen är inte heller något att klaga på. Det är inte bara så att skärpan är riktigt fin utan även oskärpan är riktigt bra, övergångarna mellan skarpt och oskarpt är fina vilket ger en bra känsla i bilderna. 

Canon EF-M 32mm f/1,4 STM är ett mycket bra objektiv för den som vill komplettera sin spegellösa utrustning med ett normalobjektiv. 

167315513313063_2910419992335921