https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-fujifilm-xf-27mm-f28-r-wr-skarpt-och-kompakt
548177
Objektiv
falskt
Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm XF 27mm f/2,8 R WR – skarpt och kompakt

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/fuji27f28rwr_0.jpg?itok=EkpA_UwP', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/fuji27f28rwr_0.jpg?itok=EkpA_UwP', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/fuji27f28rwr_0.jpg', w: 2000, h: 1500, title: ' ' },]

Totalbetyg

Samtidigt som X-E4 lanserades släppte Fujifilm även en ny version av deras 27mm f/2,8. Men är det värt att uppgradera, ja det beror på.

Den nya versionen av Fujifilms XF 27mm f/2,8 kom samtidigt som deras fickvänliga systemkamera X-E4 och säljs tillsammans med den som ett kit, riktat mot den som vill ha en kompakt och smidig kombo. Optiskt sett har det nya objektivet samma optiska egenskaper som det tidigare och det man har tillfört är vädertätning och en bländarring (det genererar tilläggen R WR i namnet). Det kanske kan tyckas vara lite snålt att inte göra något åt den optiska konstruktionen, men vi kommer in på det lite senare.

Smidigt format

Det första man slås av är att objektivet är väldigt kompakt. Det sticker bara ut 23 millimeter från kamerahuset och vikten är 84 gram. Storleken gör det, som tanken är, väldigt lämpat för att ha monterat på en kamera som man har med sig i vardagen, på resor, med familjen för att fotografera allt möjligt. Även brännvidden, som motsvarar 41mm, passar bra för det ändamålet. 

Byggkvaliteten i det här objektivet går inte att klaga på. Det är byggt i metall och känns väldigt rejält. Det enda som känns lite fladdrigt är linsskyddet i plast som medföljer om man väljer att fota med det lilla motljusskyddet i metall. Det sitter som det ska, men känns lite billigare än resten av paketet. Bländarringen har tydliga lägen och är lätt att vrida, kanske lite för lätt. Lite tydligare och hårdare klicklägen hade inte varit helt fel, men det är ett mindre klagomål. Fokusringen har en mjuk känsla med lagom motstånd, ska man klaga på något är det väl att den är rätt smal, men den ger ändock ett bra grepp. 

 

 

Äldre konstruktion

Den optiska konstruktionen är som sagt den samma som tidigare vilket innebär att den är från 2013. Men kan inte påstå att det skulle vara negativt för skärpan. Bilderna blir skarpa redan vid f/2,8, visst förbättras skärpan något när man bländar ner något steg. Men det är inte ett måste för att få bra bilder, något som är en fördel när ljustyrkan ”bara” är f/2,8. 

Motljus och andra bökigheter klarar Fujifilm XF 27mm f/2,8 R WR bra. Under testet tog jag några bilder som gav lite mjölkig kontrast på grund av snett infallande ljus men i övrigt gjorde Fujifilms Super EBC-beläggning sitt jobb och gav väldigt lite ljusstök i bilderna. Oskärpan är bra, det är inte den mjukaste vi sett men den är heller inte dålig. Även övergången från skärpa till oskärpa är bra. 

Fujifilm XF 27mm f/2,8 R WR är ett perfekt objektiv för att ha med jämt, det är litet och tar bra bilder. Gillar man att fota kring normalen (50mm) är det ett bra val. 1/750s, f/2,8, ISO 160

Där man kan märka att konstruktionen är lite äldre är när det kommer till autofokuseringen. Det är egentligen inget fel på farten i fokuseringen, det rör sig snabbt genom omfånget, men det låter lite och jämfört med deras nyare objektiv är det lite långsammare. Det kanske heller inte är det bästa objektivet om man fotograferar mycket med autofokusen inställd på spårning. 

 

Fattning Fujifilm X
Format APS-C
Brännvidd 27mm (41mm i fullformat)
Pris Ca 4990 kronor
Bildstabilisering Nej
Maximal bländare f/2,8
Minsta bländare f/16
Bländarlameller 7 (rundade)
Närgräns 0,34m
Vädertätning Ja
Filterstorlek 39mm
Diameter x längd 62 x 23
Vikt 84g

 

Sammanfattning

Ja, vem ska nu köpa det här objektivet? Har du den äldre versionen finns det ingen större anledning att uppdatera om det inte är så att du prompt vill ha antingen vädertätning eller bländarring. Men är du sugen på ett skarpt, kompakt objektiv för gatu- och vardagsfoto och inte behöver ha en helt tyst fokusmotor är det ett objektiv värt att överväga. 

 

 

+ Skarpt   

Kompakt   

Vädertätat

- Ljudlig autofokus 

Plastigt objektivlock

 

 

gr:rror validating access token: Sessi