https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-laowa-10-18mm-f45-56-fe-c-dreamer-spannande-ultravidvinkel
546833
Objektiv
Kamera & Bild testar

Test: Laowa 10–18mm F4,5–5,6 FE C-Dreamer – spännande ultravidvinkel

Totalbetyg

Arkitektur, bilder av stadslivet eller vackra naturvidder – ja, detta extremt vidvinkliga objektiv från Laowa kan ge riktigt spännande bilder när situationerna ger tillåtelse. Och dessutom med över lag bra skärpa.

Med extrem vidvinkel – ned till 10 mm – kan du få med mycket i dina bilder med denna glugg från kinesiska Laowa för Sonys fullformatskameror. Bildvinkeln är hela 130 grader, vilket ger en rätt annorlunda bild med extremt perspektiv.

För den urbana fotografen känns objektivet som ett riktigt spännande objektiv, men även för den som vill komma riktigt nära, då objektivet har en närgräns på 15 centimeter. Objektivet saknar autofokus, vilket innebär att du måste fokusera manuellt.

På grund av hur frontlinsen ser ut så går det inte att skruva på något filter, men det går att använda Laowas magnetiska frontfäste för filter. Vid bakre linsen finns dessutom ett litet UV-filter påskruvat, och det går att byta ut mot andra filter. Smart!

Byggkvaliteten är annars riktigt bra, objektivet känns robust och genomarbetat, och det märks även på vikten som är på nära ett halvt kilo.

Ljusstyrkan är kanske inte den bästa, vi får nöja oss med f/4,5. Men en fördel med bländaren är att det går att justera den från att ha klick eller ändras sömlöst i sin justering – precis som på Sonys nya proffsobjektiv avsedda för både fotografer och filmfotografer. Den nackdel jag ser här är däremot att knappen för växlingen mellan lägena är rätt nära bländarringen, vilket gör att man med tummen ibland kan råka ändra just den inställningen. Bländarringen känns annars över lag riktigt smidig och stabil, men skulle gärna kunnat ha grövre räfflor på grund av sin tröghet – och gärna fler räfflor också.

 

10 millimeter. Här var det vidvinkligt – vilket kan ge rätt häftiga bilder. 1/160 S, f/5,6, ISO 2000

 

Själva fokusringen är något trög, men på ett bra vis – den är i sig enkel att vrida på för att få en mjuk fokusjustering, så känslan är trots allt bra. Och om du har något du ska fotografera en bit framför dig, så kan du dessutom snabbt växla fokus mellan en halvmeter och oändligheten genom att bara vrida fokusringen runt en centimeter – så stort blir skärpedjupet med den extrema vidvinkeln.

Zoomringen är även den positivt mjukjusterad men något för trög för min stil. Även denna ring borde ha fått mer utarbetade räfflor för ett bättre grepp vid justeringen.

 

18mm. Här syns utsnittet för inzoomning till 18mm, tagen på samma ställe som den stora bilden.

 

Slutsats

Objektivet ger bra skärpa över lag, utom längst ut i hörnen, och det blir heller ingen förbättring i skärpan där genom att blända ned. Vinjetteringen är synbart kraftig vid 10 mm, men blir bättre när man zoomar in. Den blir även något bättre vid nedbländning till f/5,6.

 

Distorsion finns, och är måsvingeformad, och avtagande vid inzoomning. Totalt sett är objektivet inte felfritt, men har också en extrem vidvinkel. Detta ryms i ett väldigt kompakt format, vilket är spännande. 

167315513313063_2713055332072389