https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-nikkor-z-50mm-f12-s-extremt-ljusstark-extremt-skarp
547969
Objektiv
falskt
Kamera & Bild testar

Test: Nikkor Z 50mm f/1,2 S – extremt ljusstark & extremt skarp

Totalbetyg

Nikons ljusstarka normalobjektiv med bländare f/1,2 till det nya Z-systemet är en riktigt tung pjäs. Men då inte bara till vikten – även bildskärpan och prestandan.

Stort, tungt – och grymt bra. Så kan man sammanfatta objektivet som antagligen alla Nikon Z-kameraägare vill ha. Nikkor Z 50mm f/1,2 S är däremot med sina 1,1 kilo inte en pjäs man bär runt på för att det är kul, utan istället för att man vill ha bästa möjliga bildkvalitet och ljusstyrka på 50mm.

Med sin vädertätning, digitala skärm för visning av information och sitt gedigna bygge lever objektivet också upp till det förväntade intrycket i denna prisklass – med nanokristall- och Arneo-beläggning för att motverka ghosting och reflektioner. 

Med sina nära 1,1 kilo så blir storleken på objektivet därefter.

Objektivets bländarring är precis som hos övriga Z-objektiv, med bra känsla och placering nära fattningen. Men extremt bra är däremot den manuella och väl tilltagna fokusringen som ger en mjuk, härlig och exakt manuell fokusering för den som vill ha detta. Att fokusringen är så stor ger en maffig känsla av kontroll. Kontrollfunktionen utökas dessutom genom den anpassningsbara L-Fn-knappen som gör att man kan göra justeringar med ett knapptryck på objektivet. 

Autofokusen känns exakt och bra, men knappast supersnabb, vilket också skulle förvåna hos ett objektiv med så stora linselement – frontlinsen är så stor att filterstorleken blir 82 mm. Däremot är den tyst, vilket gör att det passar bra för den som vill filma med objektivet.

 

Fattning

Nikon Z

Format

Fullformat

Brännvid

50 mm (75 mm i DX)

Pris

Ca 27 000 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/1,2

Minsta bländare

f/16

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

0,45 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

82 mm

Diameter x längd

89,5 x 150 mm

Vikt

1090 g

Slutsats

Objektivet presterar verkligen på topp. Det är svårt att inte imponeras över hur bilderna blir i svagt ljus och vilka möjligheter det har, kombinerat med en finfin och mjuk bokeh på f/1,2. 

Bildskärpan är också den skarp över hela bildytan redan från största bländaröppningen, även om kantskärpan blir något, något skarpare nedbländat. Detta är imponerande bra, men med tanke på objektivets storlek också något vi hade räknat med. 

En av de få saker som är negativt med objektivet är den tydligt synbara vinjettering som visar sig i bilderna vid f/1,2. Även om det är lätt att motverka genom kamerainställningar eller i efterbehandlingen, så är den påtaglig.

 

Foto: Calle Rosenqvist
Både förgrunds- och bakgrundsoskärpan går att få riktigt snygg med objektivet. Dessutom är det riktigt bra för fotografering eller filmning i svagt ljus på grund av sin ljusstyrka. 1/200 s, f/1,2, ISO 900

 

Distorsion och kromatisk aberration är däremot frånvarande. För den som verkligen behöver den extrema ljusstyrkan så levererar objektivet verkligen topprestanda på nära på alla plan. Objektivet ger extremt skarpa bilder och bjuder också på den mjuka bakgrundsoskärpa som exempelvis porträttfotografer vill åt för att separera personen mot bakgrunden.

Tyngden och storleken är baksidan, men är man villig att hantera denna så har objektivet mycket att erbjuda – och är bland de absolut bästa normalobjektiv för fullformat vi haft möjlighet att testa. 

 

+

  Skarp över hela bildytan

  Gediget byggd

  Vädertätat  Fin bakgrundsoskärpa

-

  Synbar vinjettering

  Stor och tung

gr:rror validating access token: Sessi