https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-panasonic-leica-dg-ario-elmarit-50-200mm28-4-asph-ois
546292
Objektiv
Kamera & Bild testar

Test: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 50–200mm/2,8–4 ASPH OIS

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/pana_elmarit_50-200_28-4_0.jpg?itok=Ddy35Bqw', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/pana_elmarit_50-200_28-4_0.jpg?itok=Ddy35Bqw', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/pana_elmarit_50-200_28-4_0.jpg', w: 1000, h: 493, title: ' ' },]

Totalbetyg

Med asfäriska linselement har Panasonic skapat en kompakt, ljusstark och högkvalitativ zoom för micro four-thirds. Och med en brännvidd motsvarande 100–400 mm når du både långt och längre.

Den tredje zoomen i Elmarit-serien från Panasonic gör att de nu täckt brännvidder från 16 mm ända upp till 400 mm i småbildsformat. Gemensamt för dessa är det proffsiga bygget med Nano Coating, vädertätad konstruktion och ett gediget bygge för ruffa tag i fält.

Och visst lever även detta objektiv upp till förväntningarna: objektivet utstrålar kvalitet, känns gediget byggt och ger en massiv känsla även om dess vikt endast uppgår till 655 gram.

Redan vid 50 mm (motsv. 100 mm småbild) får man en fin telekänsla som isolerar objektet mot bakgrunden.

Två knappar finns på objektivet. Den ena är justeringen mellan manuell och automatisk fokus, den andra för att slå på eller av den inbyggda bildstabiliseringen Power OIS. Objektivet har stöd för Dual IS II, vilket innebär att man med objektivet i kombination med ett kompatibelt kamerahus får upp till motsvarande fem stegs kortare slutartid.

Bildstabiliseringen är imponerande bra och fungerar fint för både frihand och stillbild, liksom filmning. Autofokusen är också den riktigt snabb och säker när vi testar på en Panasonic GX9. För den som filmar så ger objektivet riktigt fin bakgrundsoskärpa – bokeh – dels genom sin brännvidd, men även med sin fina ljusstyrka på ned till f/2,8 i 50 mm-läget. Dessutom blir bländarjusteringen vid filmning steglös, något som ger en mjuk exponeringsskillnad vid justering.

Rent ergonomiskt ligger objektivet bra i handen. Fokus- och zoomringen känns lagom tröga, och det går ganska precis att vrida sig genom hela brännviddsregistret på en vridning. Fokusringen ger en fin utväxling när man använder den, men är också ibland något svår att använda då den tar hänsyn till accelerationen som du vrider den med – med stor utväxling – vilket gör att det ibland är svårt att förstå var på fokusskalan man befinner sig när man fokuserar manuellt. 

Når långt. Objektivet når riktigt långt, som här en bild tagen med stativ på julis månförmörkelse, med en brännvidd motsvarande 400 mm i småbildsformatet. 0,4 s, f/4, ISO 800, 200 mm

Slutsats

Bildkvaliteten från objektivet är utmärkt, både på extremen 50 mm och 200 mm. Distorsionen är mycket låg, och den lilla, lilla som finns är jämn över hela omfånget.

Vinjetteringen är låg hos objektivet. När vi mätte den kromatiska aberrationen fick vi försumbart lite aberration i den röda kanalen i vidvinkligaste läget.

Vi kan konstatera att objektivet ger bilder med hög skärpa genom hela brännviddsomfånget, vilket gör att vi ger objektivet utmärkelsen toppklass för dess fina bildkvalitet.

Objektivet känns lite som en pålitlig arbetshäst som kommer att leverera bild efter bild, och med ett bygge i proffsklass och optisk prestanda som ligger i topp så levererar objektivet mer än väl. 

gr:rror validating access token: The s