https://www.kamerabild.se/tester/objektiv/test-tamron-24-70mm28-di-en-ny-konkurrent
509345
Objektiv
Kamera & Bild testar

Test: Tamron 24-70mm/2,8 Di - en ny konkurrent

Totalbetyg

En normalzoom med inbyggd bildstabilisering. Tamrons nya och ljusstarka 24-70 i fullformat är byggd för att konkurrera med tillverkarnas egna versioner av samma brännvidd.

Objektivet kommer att

produceras för fullformat för både Canon, Nikon och Sony. i objektivet ser vi bland annat inbyggd bildstabilisering, vädertätning och tyst ultrasonic-motor.

Med en genomgående ljusstyrka på 2,8 märks det tydligt att Tamron vill konkurrera med de stora tillverkarnas proffsoptik, något som de också lyckas väldigt bra med. Objektivet är nämligen ett riktigt rejält bygge, och det känns som om det kommer att tåla en hel del. Men just därför blir också tyngden något som märks, då den hör ihop med byggkvaliteten.

 

Ett prisvärt alternativ

Känslan i objektivet är bra. En nackdel är att zoom-ringen är något trög att använda, vilket gör det svårt att ta sig från 24 till 70 millimeter. Också tyngden hos objektivet påverkar känslan, på ett delat sätt. För att få en riktigt bra känsla krävs ett tyngre kamerahus, eller ett kamerahus med batterigrepp. När vi testar objektivet på en Canon 1D X så känns den väl avvägd, medan det i stället blir en framtung kombination på exempelvis en Canon 5D mark II.

Tamron 24-70mm/2,8 är helt klart ett alternativ för den som behöver en normalzoom, där tyngden inte spelar någon stor roll.

 

Bildkvalitet

I en jämförelse med exempelvis Tamron 28-75/2,8D DI finns vissa skillnader. Bildstabiliseringen är en sak, något som också tar plats, och därför gör 28-75:an smidigare med samma ljusstyrka. Vinjetteringen är densamma hos båda objektiven, medan vi hos 24-70 mm ser något mindre kromatisk aberration på vidvinkelläget, men samtidigt en något större distorsion.

Skärpemässigt vinner 24-70 mm på bättre kantskärpa både i vidvinkel- och teleläget, såväl på bländare 2,8 som nedbländat. I mitten är däremot båda objektiven riktigt bra.

Vi har ännu ej testat Canons nya version 24-70mm/2,8l II, men det är klart intressant att se hur den står sig mot detta objektiv, då priset i skrivande stund är det dubbla.