Kamera & Bild testar

TEST: Canon RF 85mm f/1,2L USM – massivt ljus, djup och skärpa

Canon fortsätter att stila med grym optik för sina EOS R-kameror. Denna gång ett riktigt tungviktarobjektiv för porträtt – 1,2 kilo av ren prestanda som ger en massiv skärpa, obeskrivligt härligt djup och mysig oskärpa.

Det har blivit mer regel än undantag att Canon tryckt ut feta, tunga och stora objektiv till sitt nya EOS R-system. Med f/1,2 och lika många kilo i vikt, är detta objektiv en riktig bjässe – och det märks både när man tittar på och håller i objektivet. Faktum är att det nästan ter sig löjligt till EOS R om man inte har batterigreppet påmonterat.

Objektivet är vädertätat.

Men det är också priset man får betala för ljusstyrka och finfin prestanda och den senaste tekniken. Objektivet är nämligen det andra från Canons serie som använder »Blue Spectrum Retractive«-teknik som ska korrigera kromatisk aberration effektivt. Canon har också använt dig av »Air Sphere Coating« för att minska reflexerna i objektivet.

Tittar vi vidare förbi tekniksnacket och på objektivets konstruktion, så hittar vi egentligen bara två knappar – en »limit«-knapp för fokus från 1,5 meter till oändligheten och en för »full« fokusering från närgränsen till oändligheten, samt en knapp för AF/MF. Konstruktionen ser gedigen ut, och känns också så.

Mot fronten på objektivet finns även en räfflad kontrollring med steg, för justering av vald inställning såsom bländare eller exponeringskompensation.

I och med objektivets största bländaröppning på f/1,2 och den lägre telebrännvidden 85mm, så blir skärpedjupet kort. Dags att bli kreativ!

Fokusringen är mycket mjuk och exakt att använda, samt lagom stor. Med batterigreppet monterat för fotografering av stående bilder så hamnar även vänsterhanden i perfekt läge för manuell fokusering.

Fokuseringen är snabb och säker, även i svagt ljus. Det gör att den passar bra i många ljussnåla lägen, och med f/1,2 kommer man också riktigt långt – det är en grym ljusstyrka. Dessutom ger bländaren på f/1,2 även ett obeskrivligt härligt djup med sin oskärpa, vilket gör att man kan separera exempelvis en person mot bakgrunden på ett mycket snyggt vis. Skärpedjupet blir kort, vilket öppnar upp för möjligheten att leka med både för- och bakgrund för att få till en härlig bild med det man vill ha i skärpa i mellanlagret. Objektivet är även det första av två RF 85mm f/1,2L USM – ett objektiv med tilläget DS, »Defocus Smoothing« för än snyggare bakgrundsoskärpa är på väg under 2019.

Objektivet med f/1,2 är inte bara grymt i ljussvaga situationer – det öppnar även för kort skärpedjup och en fantastiskt härlig oskärpa som skapar en speciell djupkänsla i bilden. 1/8000 s, f/1,4, ISO 160

Slutsats

Våra tester visar att objektivet är raktecknande, och har en riktigt bra skärpa över hela ytan, bland det skarpaste vi sett för liknande objektiv.

Vi ser heller ingen kromatisk aberration, eller andra aberrationer som påverkar bildkvaliteten. Objektivet visar viss vinjettering, även om den korrigeras av själva kameran, något som gör att det inte syns i bilderna förutom på f/1,2.

Objektivet är det skarpaste 85mm-objektivet för fullformat vi har provat – bildkvaliteten är otroligt bra, på alla nivåer.