Kamera & Bild testar

Test: Canon RF135mm f/1,8 L IS USM – häftig skärpa & finfin ljusstyrka

Canon satsar vidare på sina nya RF-objektiv, och med detta ljusstarka objektiv har de lyckats bra med alla delar hos prestandan – det levererar helt enkelt kvalitet.

Med sina 935 gram så är nya fullformatsobjektivet Canon RF 135mm F1,8L IS USM ingen lätt historia. Även om vi får en hel del kvalitet på köpet så gör sig vikten märkbar när man bär runt på objektivet – som är imponerande robust byggt.

Men trots detta är det svårt att inte ta med det på fototuren – man vet att det kommer att leverera bilder med skärpa på topp och den där krämiga bakgrundsoskärpan som porträttfotografer oftast vill åt – och som detta objektiv bjuder på genom sin kombination av teleobjektiv och finfin ljusstyrka.

Med sin vädertätning, autofokusmotor av Nano USM-typ och 9 rundade bländarlameller lever den upp till L-seriens rykte. Jag gillar även den optiska bildstabiliseringen i 5,5 stegs kompensation som kan hjälpa till i svagt ljus.

Att arbeta med objektivet är relativt enkelt, även om tyngden ger sig till känna. Kontrollringen ger extra kontroll, och att fokusera manuellt fungerar finfint. För den som filmar blir också bilden riktigt cinematiskt, framförallt om man fokuserar nära närgränsen på 0,7 meter – vilket ger ett snyggt resultat. Däremot syns en del focus breathing, men detta kan trollas bort genom kompensation i kameran med EOS R-kamerahus som stödjer detta, exempelvis EOS R 6 Mark II som jag bland annat använde när jag testade objektivet.

Trots sin storlek och tyngd så gör objektivet också ett bra jobb med att fokuera snabbt även i relativt svagt ljus, vilket gör att den passar för många andra områden än enbart porträtt – reportage, sport, djur – ja, egentligen bjuder detta objektiv på en hyfsat bredd även om man är fast vid 135mm.

Snygg och skarp. Den påtagliga skärpan och fina oskärpedjupet hos detta objektiv gör att det passar bra för porträtt. Att det även har bildstabilisering och finfin ljusstyrka gör det hela ännu bättre. 1/500 s, f/1,8, ISO 640

Slutsats

Bildkvaliteten är på absolut topp hos detta objektiv, med riktigt bra skärpa över hela bildytan redan vid f/1,8. Nedbländat bara något steg blir skärpan ännu häftigare och det är svårt att inte imponeras över resultatet, framförallt i kombination med den snygga bakgrundsoskärpan.

Vinjetteringen är synlig men kan kompenseras för i kameran. Kromatisk aberration är inte synlig alls, man måste verkligen anstränga sig för att hitta en antydan – vilket visar på objektivets prestanda.

+Enastoende skärpa, kvalitativt byggd, bra reglage, snygg oskärpa
-Stor och tung, ej telekonverterkompatibel

Behöver man ljusstyrkan och tilltalas av den fina bakgrundsoskärpan som passar riktigt bra vid exempelvis porträtt där man vill separera den man fotograferar från bakgrunden – samtidigt som man kan stå ut med nära kilot i vikt – så erbjuder detta objektiv bilder med fantastiskt skarpt resultat även i svåra och ljussvaga situationer. Den inbyggda bildstabiliseringen är riktigt bra och hjälper även den till för att förenkla för fotografen.

Summerar vi alla egenskaper så har Canon lyckats väl med att skapa ett objektiv som håller vad det lovar.

FattningCanon RF
FormatFullformat
Brännvidd135mm
Cirkapris32000 kronor
BildstabiliseringJa
Maximal bländaref/1,8
Minsta bländaref/22
Bländarlameller9(rundade)
Närgräns70cm
VädertätningJa
Filterstorlek82mm
Diameter & längdCa 89 x 130 mm
ViktCa 935 g