Kamera & Bild testar

Test: F-stop Loka UL – ultralätt kameraryggsäck för äventyr

Foto: Bengt Luthman
Loka UL har testats under flera olika aktiviteter. Foto: Maria Hessel
Här är Loka Ul med en Medium Shallow ICU (vilket innebär att kameror med batterigrepp inte får plats, vill man ha batterigrepp ska man välja en ICU ur PRO-serien). Foto: Bengt Luthman
Ur skärningen i midjebältet som ger både mindre vikt och bekväm passform. Foto: Bengt Luthman

Kamera & bild har som enda fototidning i Sverige testat nya Loka UL under ett par veckor innan lansering.

Förutom att väskan är gjord i ett tunnare material som sänker vikten, har man även arbetat om höftbältet och axelremmarna. Höftbältet är nu utskuret på mitten vilket dels sänker vikten, men det underlättare även för materialet att forma sig runt höfterna för att ryggsäcken ska sitta skönare och bättre. Axelremmarna är också de lättade och ändrade, och de kändes både dämpade och bekväma under testet.

30 procent viktbesparing

Totalt sett har de lyckats kapa ungefär ett halvkilo från den vanliga Loka, som väger 1,56 kg. Det låter kanske inte så mycket med om du arbetar långa dagar och rör dig mycket när du arbetar så gör varje sparat gram skillnad.

Likt den vanliga Loka har den ett fack i topplocket, ett på ryggen och har en öppning både i toppen och i ryggen, där ryggluckan är den som används för att komma åt kamerautrustningen. Väskan är kompatibel med F-stops ICU-system som är insatser i ryggsäcken i vilka man har sin kamerautrustning. ICUs finns i olika storlekar beroende på hur mycket kamerautrustning du behöver och hur mycket annan utrustning du behöver. Loka UL saknar dock spännremmarna som sitter på ryggsidan vilket gör att ryggsäcken inte blir lika bra för att bära skidor eller liknande då kompressionsremmarna på sidorna inte är så kraftiga.Loka UL har också nätfickor på sidorna som kan användas för vattenflaskor, extra kläder eller något annat som man kan tänkas få ner.

Gjord för äventyr

Under vårt test har Loka UL suttit på ryggen vid mountainbikecykling och vandring. Där har den fungerat utmärkt, den sitter stadigt trots att det studsat rejält bitvis. Den väger inte heller allt för mycket jämfört med hur mycket man får med. Materialet känns dock betydligt tunnare och skörare än på den vanliga Lokan men intrycket än så länge är att det verkar vara hållbart om än sladdrigare. På grund av sitt något sladdrigare material är den något bökigare att packa eftersom den inte behåller formen. Men när den väl är fylld och sätts på ryggen, eller tas av för att man ska fotografera så fungerar det väldigt bra.

Loka UL har testats under flera olika aktiviteter.

Loka UL går att förbeställa på F-stops hemsidaoch kostar 249 dollar utan ICU, med en medium ICU och ett regnskydd kostar den 328 dollar.

Förutom att fungera bra för lite mer äventyrliga fotografer är Loka UL utmärkt för alla fotografer som vill ha med sig mer än bara sin kamerautrustning när man ska fotografera.