Kamera & Bild testar

Test: Fujifilm XF 33mm f/1,4 R LM WR ger mer än bara skärpa

Fujifilm lanserade tidigare i år en ny normal för sin APS-C-bestyckade X-serie med kameror. Det skiljer sig från det tidigare 35mm objektivet, men har kvar flera av dess egenskaper vad gäller bildkvalitet. Så vad erbjuder det mer än bra skärpa?

Fuji har lanserat ett nytt normalobjektiv för sina aps-c-kameror. Normal handlar ju i vanliga fall om objektiv runt 50 millimeter, men för att motsvara samma bildvinkel på en kamera med mindre sensor, som aps-c, så behövs en kortare brännvidd. I det här fallet har det alltså blivit en XF 33mm f/1,4 R LM WR. Fujifilm meddelade vid lanseringen att det nya objektivet inte kommer att ersätta det äldre XF 35mm f/1,4 R, utan vara ett alternativ. Skillnaderna mellan de två objektiven är, förutom två millimeters skillnad i brännvidd, att det nya objektivet har två bländarblad mer (sju mot nio) och att det nya är vädertätat samt har en ny af-motor. Storleksmässigt och viktmässigt är det nya något större, filtergängan går från 52 till 58 och vikten från 187 till 360 gram.

I övrigt har det nya XF 33mm f/1,4 R LM WR de vanliga klassiska Fujifilmtilltagen. En bländarring med A-läge, en fokusring som styrs elektroniskt och därför kan justeras från linjär till icke-linjär. Likt de flesta Fujifilmobjektiv är designen en blandning av klassiskt och modernt och det ser bra ut, och kanske viktigare, det känns bra.

Bra känsla

Objektivet känns, liksom de flesta av Fujifilms XF-objektiv, rejält byggt. Fokusringen löper mjukt med lagom motstånd och bländarringens lägen är distinkta men ändå lätta att justera. 33an har som sagt växt jämfört med föregångaren, om man kan kalla den äldre 35mm-gluggen för föregångare, två centimeter extra på längden har det blivit. Nackdelen med detta är att om du använder dig av ett mindre och lättare kamerahus kan det bli lite obalanserat när man fotograferar med enhandsfattning. Det är i realiteten inte något stort problem, men kanske värt att nämna. Så fort du håller en hand på kameragreppet och en hand under kameran/objektivet som stöd är det dock inget som helst problem att få ett bekvämt grepp om kamera/objektiv.

Resan från skärpa till oskärpa sköts snyggt i Fujifilms XF 33mm f/1,4 LM WR. 1/125S, f/2, ISO 160

Ny fokusmotor

Fujifilm har petat in en linjär fokusmotor i det här objektivet, till skillnad från föregångaren. Det här ska göra autofokusen snabb och få den att röra sig mjukt. Jag hade tyvärr inte den äldre 35an att jämföra med under testet, men jag kan inte klaga på hastigheten i autofokusen. Den sitter där den ska, när den ska. Valet att använda en ny fokusmotor och vädertätning gjorde att det blev svårt för Fujifilm att använda sig av det gamla objektivets optiska design, även om många uppskattade karaktären i objektivet.

Riktigt bra skärpa

Det finns ju mer som gör bra bilder än ren, kirurgisk skärpa. Bland annat hur ett objektiv hanterar oskärpa och övergångarna mellan skärpa och oskärpa. Här får man säga att Fujifilm har gjort ett bra arbete med den optiska designen. Oskärpan är mjuk och fin. Oskärpecirklarna ser runda och fina ut även om man bländar ner några steg, man kan börja skönja en viss kantighet vid f/8 men det stör inte jättemycket. Fujifilms XF 33mm f/1,4 R LM WR sköter sig också bra när det gäller reflexer och motljus, det tappar lite kontrast vid motljus men ger ändå bra bilder. Det kan också ge lite regnbågsfärgade strålar genom bilden vid direkt motljus, men jag skulle ändå klassa det som bra.

Motljus hanteras bra, det blir lite överstrålning och regnbågsfärgade reflexer, men det hålls nere förhållandevis effektivt. 1/45S, f/4, ISO 200.

Tittar vi på skärpan vid f/1,4 så är den bra, mer än bra skulle jag säga. Visst ser man en liten förbättring när man bländar ner något steg från f/1,4, men det är inte mycket och krävs en noggrann titt på bilderna i 100% för att den förbättringen ska synas. Skärpan ser också bra ut ute i hörnen och det gör ingen märkbar skillnad om man fokuserar i mitten eller ute i hörnen (om man fokuserar rakt mot en plan yta alltså), vilket är ett gott betyg för den optiska konstruktionen.

Med en normal kan man fotografera det mesta, vilket har gjort det så pass populärt. Fujifilms är inget undantag, den som vill ha ett bra normalobjektiv till Fujifilms X-system gör inte ett dåligt val om den väljer XF 33mm f/1,4 LM WR. 1/3200S, f/5, ISO160.

Det är större och tyngre (och dyrare) än f/2 varianten (XF 35mm f/2 R WR), men det är priset man får betala för den något högre ljusstyrkan. På det stora hela kan man alltså säga att Fujifilms nya XF 33mm f/1,4 R LM WR är ett riktigt bra objektiv för den som vill ha en bra, ljusstark normal till X-systemet.

+Bra byggkvalitet, bra skärpa, skön fokusring
-Aning kantiga oskärperingar vid mindre bländare, lite framtungt

Specifikationer

FattningFujifilm X
FormatAPS-C
Brännvidd33mm 
Cirkapris8990 kronor
BildstabiliseringNej
Maximal bländaref/1,4
Minsta bländaref/16
Antal bländarlameller9
Närgräns30cm
VädertätningJa
Filterstorlek58mm
Diameter x längd67x 73,5mm
Vikt360g