Kamera & Bild testar

TEST: Fujifilm XF 8mm f/3,5 R WR – kompakt och roligt

En rejäl vidvinkel är både användbar och rolig för flera sorters fotografer. Fujifilm har lanserat ett objektiv som är både kompakt och välfungerande.

Riktigt vidvinkliga objektiv till Fujifilm-systemet har det inte varit allt för gott om tidigare. Fujifilm själva har sitt 8-16mm f/2,8 men vill man ha något kompaktare (zoomen är ganska rejäl) har det varit snålt med utbudet. Nu har Fujifilm lanserat ett litet, lätt och vidvinkligt objektiv med sitt XF 8mm f/3,5 R WR. Objektivet lanserades tillsammans med den nya X-S20 och kan nog ses som en ganska fin kompanjon till den kameran, som också är lite och lätt. Vi har testat objektivet till stor del på X-S20, men för att se om det även kan hantera Fujifilms mer högupplösta sensorer har vi även testat det på en X-H2 (vilket inte var något problem för objektivet).

Till det yttre är det inga konstigheter, det har Fujifilms klassiska bländarring och här med låsknappen för att kunna förvägra bländarringen att vrida sig ofrivilligt när man ställt den i A-läget. Det finns även en fokusring för manuell fokusering. I övrigt är det fritt från andra kontrollmöjligheter. Objektivet är också väldigt kompakt, det väger inte mycket och tar liten plats på kameran. Något som bör locka resande fotografer. Känslan i objektivet är liksom de flesta objektiv från Fujifilm, bra. Det är ett välbyggt objektiv som känns gediget.

Objektivet har inte den linjära motor som flera andra nyare Fujifilmobjektiv har, utan autofokusen drivs istället av en micromotor. Men den arbetar utan störande ljud och så pass snabbt att man inte tänker på det.

Skarpt – men inte överallt

Ett blomformat motljusskydd följer med och kan vara bra att använda, det klarar dock motljus bra, det uppstår ingen större brist på kontrast även om man fotograferar i rakt motljus, det kan dock dyka upp en del färgare reflexer i vissa vinklar, men det händer inte hela tiden och inte i något större utsträckning.

När vi tittar på skärpan i bilderna så ser vi att den är bra, men kanske inte hela vägen ut till hörnen. Vid största bländaren är skärpan användbar i mitten, men den blir bättre när du bländar ner något steg. Skärpan längst ut i hörnen blir dock aldrig riktigt bra utan är mjuk oavsett om man sätter skärpan längst ut eller i mitten. Men det sker ju också en rätt stor förvrängning av motivet längst ut i kanterna så det är kanske inte där man placerar de viktigaste i sin bild. Med den här brännvidden (som motsvarar ungefär 12mm i fullformat) får man kanske ursäkta hörnen lite när objektivet är så pass kompakt. Men det vore så klart trevligt om det hade varit skarpt hela vägen ut.

Förhållandevis rakt

För att vara så pass vidvinkligt är objektivet också ganska raktecknande. Det finns en viss kuddformig distorsion, men den kan justeras antingen i ett råkonverteringsprogram om du fotograferar i råformat eller direkt i kameran om du använder jpg. Det blir också en liten vinjettering men även den är enkel att justera bort (och görs i kameran vid jpg). Fujifilm meddelar att så kallad focus breathing ska vara minimal och vi är villiga att hålla med. När man foksuerar från närgräns till oändligt så sker ingen större förändring av brännvidden.

Perfekt för resande fotograf

Den som till exempel fotograferar arkitektur eller landskap och dessutom behöver ett kompaktare objektiv än vad som erbjudits tidigare kan nog hitta ett bra alternativ här. Objektivet ger ett spännande perspektiv som gör att man kan ta roliga bilder som inte är möjliga med andra objektiv.

När gränsen ligger på 18cm vilket inte är superkort, men det går ändå att komma ganska nära och kombinerat med den korta brännvidden gör det att man kan arbeta kreativt med bilderna. Är man dessutom ute efter just den här brännvidden är ju XF 8mm R WR också ett både billigare och smidigare alternativ än zoomen 8-16mm f/2,8 R LM WR som kostar närmare 18 000 och väger 850 gram mot de 9990 kronor och 215 gram hos det testade objektivet.

För den som behöver, eller bara vill ha, den här brännvidden och dessutom vill ha en kompakt lösning för att få den, ja då är XF 8mm R WR ett bra alternativ, men också det enda.

Fujifilm XF 8mm f/3,5 R WR är lätt och kompakt och därför enkelt att fotografera med, men också att få med. 1/15S, f/5,6, ISO200
Den rejäla vidvinkeln lockar till kreativ fotografering och att hitta nya vinklar. 1/6400S, f/3,5, ISO 640
+Kompakt, ger kreativa möjligheter
-Inte så skarpt i hörnen
Landskapsfotografen som inte vill behöva släpa med sig den betydligt större och dyrare zoomen 8-16mm f/2,8 R LM WR har ett bra alternativ i XF 8mm f/3,5 R WR.
FattningFujifilm X
FormatAPS-C
Brännvidd8mm (motsvarar ungefär 12mm i fullformat)
Cirkapris9990 kronor
BildstabiliseringNej
Maximal bländaref/3,5
Minsta bländaref/22
Bländarlameller9st
Närgräns18cm
VädertätningJa
Filterstorlek62mm
Längd x diameter5,28 x 6,8 cm
Vikt215 g