Kamera & Bild testar

TEST: Fujinon GF 20–35mm F4 R WR – Perfekt för naturfotografen

Med finfin prestanda och genomtänkt vidvinkel-brännvidd kommer denna vidvinkelzoom bli en självklarhet hos landskapsfotografer med GFX-system.

Fujifilms nya zoomobjektiv Fujinon GF 20–35mm F4 R WR kan inte summeras på annat sätt än en stor tillgång för den som fotograferar med deras mellanformatssystem GFX. Med sin kompakta design får man en brännvidd motsvarande 16–28 mm i småbildsformat, vilket är en riktigt vid bildvinkel. Detta ger hård konkurrens mot tidigare GF 23mm F4 R LM WR, framförallt när zoomen är bara en centimeter längre.

Vikten på 725 gram är även den låg i förhållande till vad objektivet ger i form av möjligheter, och diametern håller samma som övriga GF-objektiv på 82 mm. Med sina 15 element i 10 grupper och användningen av både asfäriska- och ED-element, har Fujifilm lyckats kontrollera både kantskärpa och distorsion. Linsytorna har behandlats med Nano-GI-antireflexbehandling för att minska ghosting, och objektivet är även vädertätat.

Objektivet har en låsknapp på bländarringen för automatik av bländarstyrning via kameran. Zoomringen är relativt lättanvänd och har en bra känsla och lämplig storlek för att enkelt roteras. En fördel är också internfokuseringen som gör att ingen yttre del ändrar sig vid zoomning. Längst fram finns skärperingen som också den känns både mjuk och exakt att använda. Vid fotografering av exempelvis stjärnhimmel var det inga probem att ställa exakt fokus manuellt.

Stort användningsområde. Med ett brännviddsomfång på 20–35mm (motsvarande 16–28mm i småbild) finns möjlighet till stor dynamik i hanteringen för exempelvis landskapsfotografen. /250 S • F/5,6 • ISO 100 vid 20mm

Själva autofokusen upplever vi att vara i nivå med andra GF-objektiv när vi testar med GFX 100S – alltså relativt snabb.

Men den största snabbheten och möjligheten är ändå spannet som möjliggör att skapa rätt utsnitt utan att behöva förflytta sig – perfekt för landskapsfotografen. Dessutom erbjuder detta objektiv den hittills mest vidvinkliga brännvidden på 20 mm.

Enkel. Att kunna zooma är värt en hel del vid fotografering i svår terräng nattetid – så man slipper förflytta sig.

Slutsats

Optiskt presterar objektivet riktigt bra. Bildskärpan är riktigt bra över bildytan på alla brännvidder, även om den ser något skarpare ut mot mitten och mjukare mot kanterna vid f/4, så ökar kantskärpan något nedbländat.

Kromatisk aberration och distorsion känns väl kontrollerat, men viss vinjettering förekommer vid de lägre bländartalen i vidvinkligaste läget.

Med sin vädertätning, sitt smidiga handhavande, internfokusering och genomgående lägsta bländare på f/4, är GF 20–35mm F4 R WR ett vettigt objektiv att ha med ut i naturen för landskapsfotografen. Behöver du inte absolut bästa ljusstyrka kan objektivet i princip ersätta både GF 23mm F/4 R LM WR och GF 30mm F/3,5 R WR i din kameraväska, vilket påverkar vikten en hel del.

Med sitt gedigna bygge, hyfsat kompakta utförande och låga vikt, kan vi inte ge annat än »toppsklass« för detta objektiv, som ger bilder av hög klass och skärpa.

+

Relativt kompakt & lätt

Enkel zoomhantering

RIkigt bra skärpa 

-

Vinjetterar vid f/4

Något mjuk kantskärpa vid f/4

Specifikationer

FattningFujifilm GF
FormatMellanformat
Brännvidd20–35mm (motsvarar 16–28mm i fullformat)
Cirkapris28 000 kronor
BilstabiliseringNej
Maximal bländaref/4
Minsta bländaref/22
Bländarlameller9, rundade
Närgräns0,35 m 
VädertätningJa
Filterstorlek82 mm
Diameter x längd88,5 x 112,5 mm 
Vikt725 g