Kamera & Bild testar

Test: Fujinon GF 80mm f/1,7 R WR – fantastiskt bra allround-normal

Fujifilms nya GF-normalobjektiv motsvarande 63mm i småbild är inte bara ljusstarkt – det presterar också fantastiskt bra.

Mellanformat och ljusstarkt betyder ofta en sak – stort och dyrt. Men här har Fujifilm ändå lyckats väl med sitt nya normalobjektiv med största bländaröppning på f/1,7, och en överkomlig vikt på nästan 800 gram. Stort, absolut, men det får man ta i detta fall. Brännvidden på 80mm motsvarar 63mm i småbild, alltså något över de klassiska 50mm vi är van vid, men ger också spännande egenskaper på den större sensorn, nämligen en än mjukare bakgrundsoskärpa.

Objektivet, som är gediget gjort, är uppbyggt av två Super ED-linser samt ett asfäriskt linselement som ger en mjukare och finare övergång mellan just bakgrunden och förgrunden som är i skärpa. Resultatet blir att »lökringseffekten« minimeras, och förbättrar bildens utseende.

Motor med sensor. DC-motorn med högprecisions-sensor är en teknik som förbättrar autofokusen.

I övrigt är objektivet vädertätat, med frontlinsen skyddad av en fluorcoating, och byggd för att passa proffsen. Hanteringen är också enkel, med ett C-läge för bländarjustering i kamerahuset i stället för på objektivet. Den manuella fokuseringen är mjuk, men ska man justera snabbt och mycket så försvinner exaktheten.

Fujifilm har även förbättrat autofokusens hantering genom en DC-motor med högprecisions-sensor, vilket ska öka precisionen för just fokus. När vi testar objektivet levererar det också riktigt bra, och även om det ibland går något långsamt så är objektivet utan tvekan ett relativt snabbfokuserat objektiv för det som det är tänkt för, exempelvis porträtt. Vid fotografering med följande autofokus på en springande person mot kameran blir det svårare, där fokus hamnar bakom en person som springer framåt.

Bakgrundsoskärpan är härlig, samtidigt som skärpan är fantastisk. 1/250 s, f/3,6, ISO 400

Ljusstyrkan gör däremot objektivet till en riktig vinnaroptik, med extremt fin skärpa och en fantastisk bildkvalitet, och dessutom bidrar till den härliga bokeh som vi upplever i bilderna på mellanformatssensorn i kombination med f/1,7.

FattningGF
FormatMellanformat
Brännvidd80mm (63mm i småbild)
PrisCa 26000 kronor
BildstabiliseringNej
Maximal bländaref/1,7
Minsta bländaref/22
Bländarlameller9 (rundade)
Närgräns0,7m
VädertätningJa
Filterstorlek77mm
Diameter x längd94,7 x 99,2 mm
Vikt795g

Slutsats

Skärpan i bildens centrala delar är fantastisk redan på f/1,7, och blir också något bättre över hela bilden när vi bländar nedåt. På bländare f/1,7 syns också vinjettering i bilden, men försvinner nedbländat. Distorsion förkommer men är så låg att den knappt märks.

Objektivet har en viss kromatisk aberration även om jag inte anser den vara ett problem. Totalt sett presterar objektivet på topp, och för sitt ändamål – som antingen porträttobjektiv eller en finfin allround-normal, har GF 80mm f/1,7 R WR allt man kan begära.

Vi testade objektivet tillsammans med nya GFX 100S, vilket också utgör en förhållandevis kompakt och passande kombination.

För sina optiska egenskaper och gedigna konstruktion får objektivet utmärkelsen »toppklass«.

+

Extremt skarp vid f/1,7

Gediget byggt

Vädertätat

Extremt fin bokeh

-

Synbar vinjettering

Viss kromatisk aberration

Relativt stort