Kamera & Bild testar

TEST: Fujinon XF 30mm f/2,8 R LM WR Macro – rejält mångsidigt

Fujifilm har lanserat ett nytt makroobjektiv med lite kortare brännvidd. Det ger ett objektiv med rejält kort närgräns men också ett objektiv som fungerar till det mesta och är väldigt mångsidigt.

Fram till lanseringen av Fujifilms nya kamera X-T5 fanns det två makroobjektiv i deras objektivfamilj, ett på 80mm och ett på 60mm. Samtidigt som de lanserade X-T5 kom och det tredje makroobjektivet. Den här gången ett kortare objektiv, XF 30mm f/2,8 R LM WR Macro.

Det nya objektivet når förstoringsgraden 1:1 vid närgränsen som ligger på ungefär en och en halv centimeter från frontlinsen. Förutom att det är ett makroobjektiv fungerar det så klart likväl som ett objektiv för lite allt möjligt då brännvidden nästan når fram till den klassiska normalen (i jämförelse med ett 50mm objektiv monterat på en fullformatskamera). Det är så klart inte lika ljusstarkt som deras XF 33mm f/1,4 R LM WR eller XF 35mm f/2 R WR, men det är väldigt kompakt och smidigt och vinner sina poäng på det sättet.

Till det yttre är det inte helt olikt till exempel det tidigare nämnda 35mm f/2 R WR (eller XF 23mm f/2 R WR), skillnaden är att det nya makrot har begåvats med låsknappen för autoläget på bländarringen, något som saknas på alla de Fujifilmobjektiv som inte har den.

Likt de andra XF-objektiven vi testat har detta en bra känsla och konstruktionen känns stabil och gedigen. Fokusringen är mjuk och lagom dämpad vilket är lite extra bra på ett makroobjektiv då dessa används mer med manuell fokusering än vad många andra objektiv kanske gör. Bländarringen har tydliga lägen och är lätt att snurra. Det finns liksom inte så mycket att gnälla på när det kommer till konstruktionen.

Närgränsen är tolv millimeter (från frontlinsen) vilket är lite av ett svårhanterligt fotoavstånd. 1/125, f/5,6, ISO200

Välbekant autofokus

Liksom de flesta av de nyare av Fujifilms fasta objektiv har även XF 30mm f/2,8 R LM WR Macro deras linjära fokusmotor. Det är ett bra val för den är snabb, tyst och arbetar mjukt. Objektivet är också väl justerat för så kallad focus breathing, det vill säga att brännvidden ändras under fokusering, något som brukar störa filmare mer än det stör stillbildsfotografer.

Något som är lite speciellt med det här objektivet är så klart närgränsen, exakt tolv millimeter framför frontlinsen går närgränsen och det är där man kan fotografera motiv med avbildningsskalan 1:1. Det innebär så klart att det inte blir jätteofta man använder 1:1. Att fotografera något tolv millimeter från frontlinsen är inte så praktiskt. Dels krävs det ganska speciella förutsättningar för att du inte ska skymma allt ljus på motivet, i stort sett kan du heller inte fotografera till exempel insekter på det sättet.

XF 30mm f/2,8 R LM WR Macro har inga problem med att teckna ut upplösningen från X-T5 eller X-H2. 1/125, F/5,6, ISO320

Bildkvalitet

Fujifilms objektiv har en tendens att vara bra, både optiskt och vad gäller byggkvaliteten. Det är därför inte förvånande att detsamma gäller även detta objektiv. I mitten är det skarpt redan vid full öppning, det är något mjukare i hörnen, men det blir bättre när man bländar ner. Hela objektivet blir något skarpare när man bländar ner, men trots det är det fullt användbart redan på full bländaröppning. Det ger en bra kontrast och fungerar helt okej i motljus.

Sammanfattning

Så vem är det här nya objektivet för egentligen? Kan det vara det första makro-objektivet du köper? Både jag och nej, är man ute efter ett renodlat makroobjektiv tycker jag att ett lite längre objektiv är lättare att arbeta med. Närgränsen blir lite längre och man behöver inte vara “på” sitt motiv på samma sätt. Men om du redan har ett dedikerat makro, eller inte är intresserad av det, kan det här nya objektivet vara en bra kompromiss mellan ett makroobjektiv som har rejäl närgräns och ett objektiv som du i stort sett kan ha på kameran hela tiden till vardags.

+Skarpt, litet och lätt, 
-12mm närgräns är svåranvänt, 
FattningFujifilm X
Formataps-c
Brännvidd30mm (motsvarar 46mm i fullformat)
Cirkapris7490 kronor
BilstabiliseringNej
Maximal bländaref/2,8
Minsta bländaref/22
Bländarlameller9, rundade
Närgräns12mm 
VädertätningJa
Filterstorlek43mm
Diameter x längd60 x 69,5mm 
Vikt195g