Kamera & Bild testar

TEST: GP Recyko Pro Photoflash – laddbara batterier för fotografer

GP har lanserat uppladdningsbara batterier som är specifikt framtagna för att passa fotografer som använder externa blixtar som drivs av vanliga AA-batterier. Men skiljer de sig från vanliga laddningsbara batterier?

Den som fotograferar mycket med så kallad speedlights har ofta märkt att det inte lönar sig att använda sig av engångsbatterier. Det tar inte många laddningar innan du har tjänat in kostnaden för uppladdningsbara batterier. Uppladdningsbara batterier kommer i olika varianter, men det är inte så många av dem som säljs för att specifikt passa fotografers behov. Men GP har lanserat en uppsättning batterier som kallas Recyko PhotoFlash.

GP menar att batterierna ska ge upp till 50 procent snabbare om laddningen av blixtar jämfört med “liknande batterier på marknaden”, exakt vilka batterier man menar och har jämfört med framgår inte. GP menar också att om man lägger undan ett par fulladdade Photoflashbatterier så kan de ligga i ett år och ändå ha kvar 80 procent av sin laddning. Så hur väl stämmer marknadsföringstexterna överens med verkligheten under vårt test?

Bra laddare, vanliga batterier

Vi har använt batterierna främst i vanliga speedlightblixtar från olika tillverkare. Vi testade också batterierna, utöver vanligt blixtfotograferande, bland annat genom att fotografera serier med bilder med en extern blixt. Ömsom hade vi GP-batterierna i blixten och ömsom en uppsättning andra.Sedan fotade vi så långa och snabba serier vi kunde för att se om det ena batterigänget hängde med bättre än det andra.

Men det går inte att säga att det var någon radikal skillnad. För skojs skull har jag även använt batterierna till annat för att se om de skiljer sig från andra batterier vid annan användning. Men resultatet var ungefär likadant som vid blixtfotografering.

Men laddaren, GP Pro Charger Fastest tillsammans med GP Pro Charger Dock, är bra. Den har ett flertal olika laddningslägen och kan hålla koll på dina batteriers hälsa. För att ladda batterierna sätter du in dem i laddaren, som ser ut som en liten dosa med en micro-usb-utgång som du sedan ställer ner i dockningsstationen (du kan också ladda batterierna direkt i laddaren, men då missar du möjligheterna i dockningsstationen).

Dockningsstationen vi testat har plats för två laddare, och varje laddare har plats för fyra AA eller AAA-batterier. Du kan alltså ladda maximalt åtta batterier samtidigt (det finns även en variant som bara rymmer en laddare och kan således bara ladda fyra batterier åt gången).

Väl i dockningsstationen kan du välja mellan snabbladdning, eco-laddning, kolla hur mycket kräm du har i batteriet eller återuppliva äldre eller slitna batterier via tre olika metoder. Att ladda i snabbladdningsläget tar ungefär dryga timmen och väljer man eco-läget tar det runt fyra timmar. Har man inte bråttom är det att rekommendera att ladda i eco-läget eftersom det är snällare mot batterierna och ser till att deras livslängd maximeras.

Slutligen

Ja, vem är det då som ska köpa sig det här paketet med batterier, laddare och dockningsstation? Fotar du mycket med externa blixtar antingen på eller bredvid kameran så använder du säkerligen en del AA-batterier. Att ha såna som fungerar bra och som du kan ta väl hand om är ingen nackdel i det fallet. Om det låter som om du är den typen av fotograf, ja då kanske du ska ta dig en titt på GPs Recyko Photoflash och laddare.

Specifikationer

Kapacitet2000mAh 
Laddtid1-4 timmar
Pris

Pro Charger Dock (ink två laddare): 1299kronorPro Charger Fastest: 499 kronor/stFyra AA Recyko Photoflash: 189 kronor