Kamera & Bild testar

Test: Huawei Mate 20 Pro – bäst mobil för foto just nu

Kamera & Bild har i förväg hunnit testa nya Mate 20 Pro – och vi imponeras stort av bilderna som går att ta med den.

Det känns egentligen rätt självklart från första början när jag testar Mate 20 Pro att det här är den bästa mobilen just nu. Jag blir nästan lite överraskad av känslan.

För visst har den de bästa specifikationerna på en mobil, om man ser till helheten, och visst är den lika bra i verkligheten som på pappret, men det är mer än så. Telefonen är helt enkelt väldigt trevlig att använda.

Telefonen har utrustats med tre stycken kameror som tillsammans skapar förutsättningarna för att ge både zoom, vidvinkel och hög skärpa.

Bästa kameran

Det finns ett skäl till att jag väntat med att tala om kamerorna i Mate 20 Pro till slutet, trots att de är något av huvudnumren i telefonen. Det är för att poängtera att det absolut inte bara är kamerorna som gör detta till en riktigt trevlig telefon. Men Mate 20 Pro tar även de bästa bilderna av någon mobilkamera jag provat.

Konfigurationen med tre kameror på baksidan är lik den på vårens P20 Pro, som vi utsåg till den bästa kameramobilen i vårt jämförande kameratest,publicerad i Kamera Bild #7/8 2018. Men man har ersatt den monokroma kameran med en vidvinkelkamera och vi har således en kamera för vidvinkel, en för normalt utsnitt (med hela 40 megapixel) och en för zoom.

Lätt växla mellan zoom och vidvinkel

Zoomreglaget kan justeras steglöst, men klickar du på den växlar den automatiskt mellan vad jag antar är de olika linsernas normalutsnitt. 1x zoom, 3x zoom och 0,6x zoom. Även 5x zoom, men när jag jämför skärpan mot 3x zoom är den identisk, så här handlar det snarare om att man inte samplat ner bilden från maximala upplösningen lika mycket.

Även i 5 gångers zoom känns i alla fall bilden skarp även i 100 procents visningsstorlek. Jag tycker även att vidvinkelkameran är riktigt användbar, och eftersom det är så lätt att växla mellan dem gör jag också ofta det.

Testbild tagen med Huawei Mate 20 Pro.

Smart AI

Liksom tidigare talar Huawei om kamerans artificiella intelligens. I P20 Pro handlade det mest om att förstärka färgerna likt ett automatiskt instagramfilter och jag var inte helt såld på funktionen och brukar slå av den. Här tycker jag att den är mer användbar.

Det handlar fortfarande om motivigenkänning i stor utsträckning, och den identifierar bland annat höstlöv och soluppgång i mina bilder, men ibland blir det också fel, som när den tycker att gryningsbilden från ett förortscentrum är molnig himmel och historisk byggnad.

Det viktiga är resultatet, och jag tycker inte att färgåtergivningen känns överdriven längre utan mer som jag upplevde scenen i verkligheten.

AI-läget ska även kunna komma med förslag om du till exempel tar ett porträtt och står för långt bort, eller fotar något som skulle göra sig bättre i vidvinkel. Jag råkar dock aldrig ut för det under testperioden. Däremot är AI såvitt jag kan se det enda sättet att aktivera supermakroläget, där man kan ta bilder på så nära håll som 2,5 cm.

Gränssnittet i kameraappen.

Rörigt gränssnitt

Skärpa och mörkerfotografering är förstås också två av kamerans styrkor, och här finns super-slowmotion med 960 bilder per sekund, artificiell oskärpa, scenbelysning med mera.

Ja om något är kameran en smula överlastad, vilket gör att det kan vara svårt att veta vad man hittar en del av funktionerna i gränssnittet i appen, som börjar bli aningen rörigt. Men för vardagsfotograferingen och växlandet mellan linserna tycker jag att kameran är fantastiskt bra.

Skarp skärm

Skärmen är av oled-typ, och jämfört med vårens P20 Pro har man höjt upplösningen till 3120 x 1440 pixel. Det är bra, Oled-skärmar är på grund av sin konfiguration inte riktigt lika skarpa som LCD-skärmar, och jag tycker att man kunde märka det i den lägre upplösningen.

Skärmen på Mate 20 Pro känns däremot superskarp och ljusstark, och att man får en så stor skärm i relativt handvänligt format utan att det blir problem med feltryck vid kanterna är en av de saker som gör telefonen så trevlig att använda.

På systertidningen Mobil kan du läsa hela testet av Huawei Mate P20 Pro.