Kamera & Bild testar

TEST: Kurvd objektivskydd – inte så skyddat som man vill

Ett skydd som skyddar, men inte som ett riktigt skydd. Ja, så skulle man kunna summera kickstarterprojektet »Kurvd« som skapat ett objektiv- och frontlinsskydd för alla fotografers objektiv.

Genom en kickstarterkampanj lyckades skaparna bakom idén till Kurvd att skrapa ihop tillräckligt mycket pengar för att den skulle gå till produktion. Resultatet är ett gummibaserat objektivskydd som är tänkt att ersätta linsskyddets uppgift på objektivet.

Genom att vara tillräckligt tjockt och vara skapat i en gummiblandning som är tillräckligt hållbar för att stretchas ut runt sex centimeter och monteras på objektivets front (eller baksida för den delen) så ska skyddet passa de flesta objektiv med en frontlins på mellan 60–120mm.

Skyddet är hyfsat rakt på sak – man töjer ut gummit och trär på det över objektivet. Kvaliteten i gummit känns bra, och det har en något matt yta på utsidan och en något mer glatt yta på insidan. Själva momentet att montera det är enkelt, likaså att ta av det. Ju större objektivet är i fronten desto mer måste man så klart tänja ut det, och det blir trögare och trögare desto större det blir. Att montera på ett normalobjektiv är inga problem, men med en 24–70mm f/2,8 är det jobbigare, även om det går. Sedan sitter det på plats, nästan som påklistrat, utan att röra sig jämte objektivet, vilket gör att man inte behöver vara rädd för att det ska trilla av. Däremot är jag ständigt funderande över om det verkligen håller för att tänjas mer och mer, och om det efter ett tag bara ska brista – för när man tänjer det över runt fyra centimeter och över en decimeter i diameter – då börjar delar av gummit bli vitt, något som antagligen betyder att man nått dess gräns för deformationen.

Utsidan har även en viss struktur, med veck, som dels ger ett utseende till cylindern men även en tjocklek hos den samtidigt som de tunnare delarna får stå för större delen av utvidgningen.

I reklamen visas också exempel på att man med två skydd från var sida kan bilda en sorts väderskyddad kokong. Bra tänkt, men de räfflor som finns i strukturen gör att vatten ändå kan tränga in i själva inkapslingen, även med två gummiskydd från varje sida. Om det är en designmiss eller inte är oklart.

Slutsats

Det är helt klart så att Kurvd skyddar objektivet från smuts och damm, och antagligen också är bra att ha för objektivet om man har det i väskan för att skydda mot partiklar.

Dessutom skyddas så klart också frontlinsen på objektivet mot detsamma – men det är ändå rätt oklart hur stor stöt objektivet skyddas mot när det väl blir något som faktiskt kommer på frontlinsen. Gummit är inte speciellt tjockt där, och skyddar exempelvis inte helt mot att objektivet tappas på backen. Däremot ger det så klart ett visst skydd.

Är man ute efter en snabb av- och på-lösning för skydd av frontlinsen är det klassiska linsskyddet att föredra.

Specifikationer

Cirkapris250 kr/st (tvåpack 500 kr)
MaterialSilikon/gummi
Passar objektiv60–120mm frontlins
VattentäthetJa/Nej – beror på objektiv