Kamera & Bild testar

TEST: Nikkor Z 40mm f/2 – Lätt och prisvärt allroundobjektiv

Vill man ha mycket objektiv för pengarna tillsammans med riktigt låg vikt – då är detta objektiv ett finfint val.

"Lätt och liten" var faktiskt samma beskrivande ord jag använde i testet för Z 28mm f/2,8 SE, den nyligen släppta andra versionen av det klassiska MF-objektivet som passar bra för den retrodesignadeNikon Z fc.Exakt detta är alltså vad som även gäller för nysläpptaNikkor Z 40mm f/2, som är ett lätt objektiv för Z-systemet i fullformat (FX).

Just 40mm är en bra brännvidd för landskap och resor, och egentligen ungefär samma som för den klassiska normalbrännvidden 50mm. Men just när det gäller detta objektiv så är det vikten som är den stora vinnande punkten – i varje fall om det är just vikt är en viktig komponent. Objektivet går även använda på Nikon Z DX-kameror, med en brännvidd motsvarande 60mm i småbild.

1/2000s, f/2, ISO 100.

Objektivet tillhör inte de bättre S Line-modellerna, vilket också gjort att det har en del förenklade delar jämfört med dessa objektiv. Bland annat är objektivet äver lag är skapat i plast, vilket så klart bidrar till vikten: endast 170 gram. Dessutom, om vi tittar och jämför med övriga S Line-objektiv på 35mm eller 50mm så får, förutom bättre bildkvalitet, och så dubbel vikt och dubbel längd, tillsammans med ett helt annat pris.

Därmed inte sagt att objektivet känns speciellt plastigt – det känns faktiskt rätt okej när det sitter på kameran, men det har ingen vädertätande gummipackning vid fattningen vilket så klart gör att det inte är helt vädertätat.

Objektivet är perfekt att ha med på resan. 1/1000s, f/3,5, ISO 160.

Det som är befriande med detta objektiv är att det inte finns några knappar – endast en fokusring vid manuell fokusering, som även kan användas som inställningsring för oilka val när man använder autofokusen. På så vis är enkelheten total, vilket också gör att den passar extra bra för att ha monterat på sin Z-kamera redo för utflykterna utan vidare fundering.

Fokusringen är mjuk och skön att använda, och lätt att fokusera manuellt med. Detta kan vara extra bra när man arbetar vid närgränsen på 0,29 m. Autofokusen är också tyst och snabb i de flesta situationer, och passar även för både stillbild och video.

1/500s, f/5, ISO 110.

Bildkvaliteten är bra hos objektivet, även om bildskärpan är något mjuk vid f/2 så blir den något skarpade över hela bildytan nedbländat till exempelvis f/5,6.

Nikkor Z 40mm f/2 på en Nikon Z5.

Slutsats

Precis som alla andra Z-objektiv kan även detta objektiv användas även Z DX-kameror som exempelvis Nikon Z50 – precis som vi skrivit om gällande nya Nikkor Z 28mm f/2,8 SE – vilket gör att den bildkvalitetsmässiga bedömningen blir annorlunda beroende på om den används på ett FX- eller DX-kamerahus.

Exempelvis är vinjetteringen rätt stor i kanterna påNikkor Z 40mm f/2 när det används med ett FX-kamerahus och f/2, men minskar nedbländat några steg. Hos DX förbättras detta med den beskurna bildcirkeln. Detta problem går också att få bort genom att kompensera för vinjetteringen direkt i kamerahuset.

1/320s, f/2, ISO 5200.

Skärpan i bilderna är det heller inget fel på för denna prislapp. Klart är att bildskärpan blir bättre om man bländar ned, men bilderna upplevs inte som oskarpa. Det går också att se visskromatisk aberration och distorsion, men knappst något att oroa sig över – dels är den inte så påtaglig och dels så tas den bort i kameran alternativt med objektivprofilen i Photoshop som kompenserar för optiska brister.

Bakgrundsoskärpan kan jag i vissa lägen uppleva som något hård, men allt beror på situation och vad som fotograferas. Över lag blir den mycket bra när man närmar sig närgränsen på 0,29m vilket också gör att objektivet passar fint för att fotografera just nära.

+

Över lag bra skärpa

Mycket kompakt

Extremt lätt

Lättanvänd

-

Mjuk kantskärpa vid f/2

Mycket tydlig vinjettering vid f/2

Totalt sett får man mycket objektiv för pengarna hos nyaNikkor Z 40mm f/2, både som filmare och fotograf. Den tysta och snabba autofokusen gör att objektivet passar just till både film och stillbild, och som tidigare nämnt är det ibland också skönt att ha ett objektiv så är så basalt att det bara är att använda, helt utan vidare.

Vikten är en av objektivets styrkor som gör att objektivet bli attraktivt som allroundobjektiv som kan få sitta på kameran, om man är vän med brännvidden 40mm.

Specifikationer

Fattning

Nikon Z

Format

FX

Brännvid

40 mm (60 mm i DX)

Cirkapris

3 000 kr

Bildstabilisering

Nej

Maximal bländare

f/2

Minsta bländare

f/16

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

0,29 m

Vädertätning

Nej

Filterstorlek

52 mm

Diameter x längd

70 x 45,5 mm

Vikt

170 g