Kamera & Bild testar

TEST: Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S – Lättviktaren som kommer nära

Vikten är grejen med detta nya supertele från Nikon. Att fotografera handhållet i 800mm är numera ingen sport – mycket på grund av objektivets vikt på 2 385 gram.

Redan under december 2021 visade Nikons roadmap att det nya objektivet var på väg, då de också presenterade viss information om objektivets specifikationer.

Att komma nära med teleobjektiv brukar kosta, och då inte bara pengar utan även vikt. I varje fall det senare har minskats med detta objektiv i fullformat för Nikon Z, mycket på grund av användningen av en så kallad »Phase Fresnel«-lins, som bidrar till möjligheten att minska vikten. Att bländaren ligger på f/6,3 bidrar så klart också jämfört med ljusstarkare objektiv. Men som jämförelse kan vi nämna det snart tio år gamla Nikkor F-objektivet AF-S 800mm f5,6E FL ED VR med sina 4590 gram är det nära på en halvering i vikt.

Vill man nå än längre kan man montera telekonvertrarna Z TC-1,4x/2,0x och når då 1120 f/9 eller 1600 f/13. För den senare blir vikten för kombon runt 2 655 gram.

Objektivet har även fått både Nano Cryastal Coat och Fluorin-coating för bättre bildkvalitet, vibrationsreducering med linjärmotorer och en närgräns på 5 meter.

Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S med Nikon Z9.

Finesser som fokusbegränsning från 10 meter, programmerbara L-Fn-knappar och slot in-möjlighet för exempelvis polarisationsfilter samt stativfot (som tyvärr inte är Arca-swiss-kompatibel), vädertätning och bilstabilisering upp till 5 steg med stöd för så kallad »synkroniserad VR« – har objektivet det som behövs för att proffsfotografen ska bli nöjd.

Nära. 800mm gör att man kan komma riktigt nära. 1/800 S • F/6,3 • ISO 2500 (beskuren)
Originalbild.

Hanteringen är extremt bra med mjuk manuell fokus och snabb autofokus, men mycket av detta bygger också på den låga vikten. Enkelheten i att ta upp objektivet och fotografera handhållet en längre stund gör att man som fotograf orkar hålla objektivet lite längre. Vid fotografering av djur på nära avstånd gjorde bildstabiliseringen sitt, liksom möjligheten att fotografera sport på långt håll, när vi testade objektivet under en fotbollsmatch. Även om brännvidden kanske inte är den optimala för fotoboll, är det häftigt att nå över till andra sidan spelplanen med den långa brännvidden och dessutom kunna panorera snabbt åt sidorna.

Långt. Objektivet är kanske inte optimalt för fotboll, men går att hantera snabbt åt sidorna – och når till andra sidan.

Trots att objektivet inte är direkt litet med sin diameter på 14 centimeter, är det lätthanterat. Med ena handen hållandes under objektivets främre del och kameran i den andra får man även stabiliteten som behövs för brännvidden.

Vikten gör att panorering blir relativt enkelt, trots objektivets storlek.
Tillsammans med Nikon Z9 klarar objektivets vibrationsreducering att kompensera för runt 5,5 steg.

Självklart är stativ något att föredra när det går, dels för att det är enklare och lättare för längre stunder, men även för skakningsoskärpan som brännvidden 800mm ger. Stativfoten är däremot inte kompatibel med Arca-Swiss.

Objektivet är vädertätat.

Slutsats

Objektivet är både lätt och enkelt att använda och har en finfin greppyta längst ut. Vikten det har för sin brännvidd är grejen som gör detta objektiv intressant för bland annat djur- och naturfotografer. Dessutom passar det bra för både film och stillbild

Bildskärpan är riktigt bra på full öppning och uppåt, för att sedan bli något mjukare vid högre nedbländning. Någon direkt vinjettering syns inte, och heller inte någon kromatisk aberration.

Bakgrunden kan stundvis bli orolig, men mjukheten finns där och bjuder många gångar på en krämig känsla.

Objektivet imponerar med sin prestanda och passar helt klart de som inte behöver det absolut ljusstarkaste vid denna brännvidd, men prioriterar en låg vikt, även om objektivet inte är direkt litet i sig.

Objektivet kan användas med exempelvis Z TC 2,0x, vilket ger en brännvidd på 1600mm och en bländare motsvarande f/13.

+

Lätt för sin brännvidd

Riktigt skarp från f/6,3

Många funktioner

-

Storleken

Saknar Arca-Swiss

Specifikationer

Fattning

Nikon Z

Format

Fullformat

Brännvid

800 mm

Cirkapris

78 000 kr

Bildstabilisering

Ja

Maximal bländare

f/6,3

Minsta bländare

f/32

Bländarlameller

9 (rundade)

Närgräns

5 m

Vädertätning

Ja

Filterstorlek

Slot-in

Diameter x längd

140 x 385 mm

Vikt

Ca 2385 g