Kamera & Bild testar

Test: Nikon 35mm/1,4 och Sigma 85mm/1,4

Porträtt tagna med Sigma 85mm/1,4. Foto: Elin Parmhed

För fotografering utan blixt i dåligt ljus är ett ljusstarkt objektiv en pärla att ha i sin kameraväska. Vi har testat Nikons nya 35mm/1,4 och Sigmas nya 85mm/1,4. Sigmas 85:a är ett riktigt prisvärt alternativ till Nikons och Canons motsvarigheter.

Publicerad

Sigma följer upp de ljusstarka normalerna 30mm/1,4 och 50mm/1,4 med ett kort teleobjektiv med samma ljusstyrka – Sigma 85mm/1,4 EX DG HSM.

Det är lätt att fastna för Sigmas 85:a. För att ge en snygg oskärpa i bakgrunden har bländaren nio lameller – det är suveränt för porträtt med det snygga korta skärpedjupet som separerar huvudmotivet från bakgrunden. Vi provade även att filma med 85:an och även här var just det korta skärpedjupet snyggt och användbart. Se inslaget vi filmade med objektivet på

Ljusstark vidvinkel från Nikon

De traditionella objektiven med fast brännvidd har ett klart övertag gentemot zoomobjektiv när det gäller ljusstyrka. Nikons fasta vidvinkel 35mm/1,4 är i synnerhet ett objektiv för den som vill frysa rörelser under dåliga ljusförhållanden.

Förra året ersatte Nikon sin 28mm/1,4, som varit ur produktion en längre tid, med AF-S 24mm/1,4 G (testat i nummer 6/2010). Att Nikon inte valt att ersätta 28:an med en ny 28:a tydde på att Nikon kanske valt att kopiera Canons vidvinkelrecept med både 24mm/1,4 och 35mm/1,4. I höstas lanserade också Nikon en 35:a med ljusstyrka 1,4. Enligt Nikon ska det nya objektivet påminna om legendariska objektiv som Noct-Nikkor. Vi låter det vara osagt vad anledningen till att Nikon lanserar såväl en 24mm/1,4 som en 35mm/1,4 är. Hur som helst så är Nikons nya 35mm/1,4 ett högklassigt vidvinkelobjektiv.

Det är däremot inte helt utan distorsion och färgfel vid konturer (kromatisk abberation). Färgkantsfelen blir tydligare på större bländare, men minskar faktiskt längst ut mot hörnen.

På bländare 1,4 tappar objektivet lite i kontrast i mitten. Kanten blir heller inte helt skarp, men två steg nerbländat blir det riktigt bra. Vinjetteringen är försumbar två steg nerbländat.

För bättre grepp för vänsterhanden finns det små spår i magnesiumkonstruktionen. Objektivet har också gummittätat fattning och brytartätning för att stå emot damm och fukt.